Magan til seier, Marit!

Ingenting stopper Marit Bjørgen (23). Først stavret hun seg på beina etter magetrøbbel i går natt. Deretter banket Norges nye ankerkvinne Claudia Künzel i innspurten.

BEITOSTØLEN(Dagbladet): Marit Bjørgen fikk en ekkel oppladning til gårsdagens norske stafett-triumf på Beitostølen. Trønderjenta slapp ikke unna magesjauen som herjet i den norske langrennsleiren. Etter et par toalett-turer i halvfem-tida på morgenen var hun lenge usikker på om hun i det hele tatt kunne gå stafetten.

- Jeg bestemte meg etter frokost. Jeg ble nok rammet forholdsvis mildt. Men det gjorde meg fryktelig nervøs før løpet. Og jeg var nok ikke mer 90 prosent av vanlig form i dag, sier Marit.

- Matforgiftning

Landslagslege Hans Petter Stokke tror årsaken til magetrøbbelet kan være å finne på lunsjbordet på utøverhotellet.

- Vi antar at det dreier seg om matforgiftning, sier Stokke til Dagbladet.

- Både løpere og ledere ble rammet av mage- og tarmbesvær. Noen i lettere grad og andre mer alvorlig, forteller Stokke.

Magesjauen gjorde at Norge blant annet trakk et av sine jentelag.

- Det gjorde vi fordi vi er veldig påpasselig på at løperne ikke skal gå løp med slikt i kroppen. Marit Bjørgen gjennomførte en test på morgenen, og ble erklært frisk, sier Stokke, som selv ble aller hardest rammet. Legen måtte tilbringe dagen innendørs.

La en plan

Vibeke Skofterud tapte noen sekunder på førsteetappe, men da Hilde Gjermundshaug Pedersen også viste klasse i klassisk kunne Norge, som så mange ganger før, gå ut først før skøyteetappene.

Ungjenta Kristin Størmer Steira gikk ut som ei kule, men holdt ikke helt inn. Dermed var det opp til sprintverdensmester Marit Bjørgen. Hun ble foretrukket framfor veteranen Hilde Gjermundshaug Pedersen på den avsluttende skøyteetappen. Og landslagstrener Svein Tore Samdal hadde en god grunn.

- Vi var i tvil om Marit eller Hilde skulle gå ankeretappen. Vi så for oss et scenario med 2- 3 løpere som ble med helt inn. Derfor valgte vi Marit. Hilde Gjermundshaug Pedersen ville ikke vunnet den spurten, mener Samdal.

Slo til i bakken

Samdals taktikk fungerte perfekt. I siste bakken før stadion rykket Bjørgen og fikk et lite forsprang på Tysklands ankerkvinne Claudia Künzel. På oppløpet gjentok Bjørgen bedriften fra sprinten i VM i Val di Fiemme der den norske jenta snøt Künzel for gullet.

- Det var deilig å vise at vi kan vinne en stafett uten Bente Skari. Det tror jeg ikke mange hadde trodd vi skulle greie, sier Marit Bjørgen.

SUPERSPURT: Marit Bjørgen ble den store helten på jentenes 4x5 km stafett i går. Hun slo Claudia Künzel på målstreken. - Det var deilig å vise at vi kan vinne en stafett uten Bente Skari. Det tror jeg ikke mange hadde trodd vi skulle greie, sier Marit.