<strong>PLUTSELIG:</strong> Ut av ingen ting kollapset Sergej Usjugov på et lite Klæbo-rykk. Så vant Norge VM stafetten på nytt. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
PLUTSELIG: Ut av ingen ting kollapset Sergej Usjugov på et lite Klæbo-rykk. Så vant Norge VM stafetten på nytt. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

Magesmertene forvirrer

Ingen grunn til å gjøre VM-stafetten til en debatt om hvor vondt Usjugov hadde i magen. Dette gjelder mer et norsk lag som er bedre enn noen gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UT av ingen ting vant Norge VM-stafetten. Midt i et lureløp, rett foran publikum inne på stadion før vendingen mot de siste 3,5 kilometerne kollapset Sergej Usjugov; selve erketypen på det vi elsker å framstille som den ekte russiske styrken. Men var det bare fordi russeren hadde vondt i magen slik den landslagsledelsen antyder?

- Nei, sier Sergej selv.

- Ja, sier Markus Cramer; den personlige treneren hans.

Og da kan mysteriet få fortsette.

For dette var rart.

JOHANNES HØSFLOT KLÆBO dro bare en liten fartsøkning opp mot vekslingssiden. Så var det gjort. Ustjugov stod nesten bom fast i den treige snøen. Det var ikke til å forstå. Gang etter gang snudde Johannes seg for å se at det virkelig var sant .

KNUSENDE OVERLEGEN: Johannes Høsflot Klæbo hadde ingen problemer med å gå fra Sergej Ustjugov på ankeretappen. Dermed ble det stafettgull til Norge - for tiende gang på rad i VM. Video: NRK. Vis mer

Men det var det.

- Jeg skulle bare kødde litt, forklarte Johannes rykket på TV etterpå.

I stedet ble vi snytt for VMs høydepunkt før vi egentlig skjønte hva som skjedde.

ALT hendte midt i en vond duell. Johannes gikk mot en såret mann. Ingen har frontet Russlands feide med resten av langrennsverdenen hardere enn Sergej Ustjugov. Underveis har det nesten virket personlig. Angrepet på den unge nordmannen etter sprinten var snålt, selv om Johannes dro ned uenigheten på en fin måte.

Om det fortsatt satt i sjela til russeren, vet han bare selv. Sannsynligvis var det mest kroppen som ikke strakk til etter en sesong med skadeavbrekk og store svingninger i formen.

Om det da ikke var magen.

UANSETT ble det ikke taktikk som avgjorde denne stafetten. Da Russland nesten slo Norge i OL sist vinter, la de grunnlaget på de to klassiske etappene. Nå hadde de skiftet tenkning. Aleksandr Bolshunov; løperen med den klarte største muligheten til å rykke fra resten, var skjøvet over til fristil på tredjeetappen.

Kanskje var det en nødvendighet på grunn av forholdene. Det milde været de siste dagene har ikke gitt maksimale forhold for russernes fine klassiske teknikk. Slik mistet en stjerne som Bolshunov den naturlige fordelen sin.

Resultatet ble uansett at Norge kom til fristilen noen sekunder foran Russland. Først med en solid førsteetappe av Emil Iversen og så en oppvisning av stakestyrke fra Martin Johnsrud Sundby som sprengte feltet og sa natta til svenskene.

Om det skulle være noe mål i stafett.

DET er derimot duellen med Russland. Hele inngangen til sesongen har egentlig dreid seg om det. De norske gutta måtte skaffe seg en fysisk plattform for å møte den store framgangen til de russiske unggutta.

Det har distanselaget klart med glans. Johannes har vært hos sprinterne og fortsatt sin egen vei. Også det har gitt full uttelling med Tour de Ski-triumfen og to VM-gull i sprint. Bare stabiliteten på distanserennene har gjenstått.

Det rettet seg vel litt i dag da han parkerte Sergej Ustjugov ut av ingen ting.

Men noe mindre merkelig hadde kanskje vært uhørt på dette helt spesielle norske laget.

FOR Norges gull-lag i VM stafetten 2019 var virkelig for de utvalgte. Den sannheten er det lett å glemme i oppstyret rundt denne russiske kollapsen:

  • Aldri har Norge hatt et mer eksklusivt landslag.

Det føles ikke helt godt verken for de fire som fikk gå inn denne seieren eller for de som måtte gjøre laguttaket. Og sikkert ikke for de som ble utelatt.

Historien om Simen Hegstad Krügers vei ut av det norske gullaget er i seg selv oppsiktsvekkende. I OL sist vinter sørget den unge Lyn-løperen alene for at Norge kom i posisjon etter at russerne hadde sprengt våre to beste menn på de to første klassiske etappene.

Der og da var Simen vår «X-faktor»; uttrykket som hadde en spesiell klang i fjor etter debatten om OL-uttaket der Petter Northug beskyldte de fleste av landslagsløperne for å mangle nettopp det. Resultatene i Pyeongchang viste at han ikke kunne ha valgt et dårligere begrep. Simen reiste fra de lekene som en av OLs aller beste utøvere med to gull og en sølv på tre løp.

DETTE kunne vært historien om en formtopp, men var det stikk motsatte. Hegstad Krügers utvikling er fortellingen om det systematiske treningsarbeidet bak den norske suksessen. Han har fulgt læreboka side for side fra han var liten gutt, og opplevd framgang som voksen løper.

Oppkjøringen til denne VM-sesongen pekte bare en vei; rett oppover. Nå var det Simen som satte standarden på øktene. Han hadde overtatt Martin Johnsrud Sundby sin lederrolle under de fleste øktene, og testresultatene var enestående.

Det samme høye nivået fortsatte inn i vinteren. Problemet var bare at han hadde inspirert for mange av lagkameratene underveis. Til slutt tapte Simen VM-plassen på det første distanserennet med noen centimeter til Martin og Sjur Røthe i det avgjørende uttaksrennet.

RESTEN er enda en norsk suksesshistorie. Med to individuelle VM-gull til lagkameratene, forsvant også muligheten til å få gå stafetten. Det var et dramatisk uttak. Bare for noen måneder siden ble Simen Hegstad Krüger vurdert som lagets beste løper. Også foran Johannes Høsflot Klæbo.

Og alt dette har skjedd med en løper som altså har vært i strålende form.

Det alene viser gullstandarden på norsk herrelangrenn.

Og er det er en viktigere fortelling for norsk idrett enn historien om den russiske stjernen som fikk vondt i magen.

Eller bare kollapset.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer