Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magetrøbbel

Lasse Kjus får magetrøbbel som følge av medisinbruk mot skrale luftveier. Dette har ødelagt mye for den helseplagede veteranen denne sesongen.

BORMIO (Dagbladet): -  Lasse får problemer med magen på grunn av astmamedisinen, avslører landslagssjef Atle Skårdal til Dagbladet.

Dette har ifølge Skårdal ført til at Kjus i perioder ikke har kunne bruke medisinen.

-  Det ser ut til at det som fungerer best for Lasse er å bare bruke saltvannsskylling av nesa, sier Skårdal.

Kjus har holdt tett om mageproblemene, men bekrefter overfor Dagbladet at han ikke bare sliter med luftveiene.

-  Det er riktig at jeg har slitt med magen, og det kan være at dette skyldes medisinene. Plagene har hemmet meg en del, sier han.

Fryktet nedturen

Landslagslege Arild Danielsen har fulgt Kjuser\'ns helseutvikling i flere år. Han sier dette om mageproblemene:

-  Lasse har symptomer som tidvis overlapper hverandre. Dette gjør det av og til vanskelig å vite hva som er hva. Men det er på det rene at mageplagene kommer mer opp i dagen når han er i dårlig form i forhold til luftveiene.

Helseproblemer har ifølge Kjus kostet ham rundt 30 treningsdager denne sesongen. Han fikk plagene for fullt under USA-oppholdet i november. Da hadde han ikke lov til å bruke astmamedisin fordi han ikke fikk fornyet dispensasjonen sin fra dopingreglementet før han kom hjem til Norge.

Midt i januar kom problemene tilbake. Kjus mistet hele den viktige sistefasen i VM-forberedelsene, og er derfor ikke overrasket over at det har gått dårlig til nå.

-  Det var vel en stor sjanse for at det skulle gå slik, sier han.

Han innrømmer at det går på motivasjonen løs når helsa slår ham ut hver sesong.

-  Jeg føler at jeg blir hindret og holdt igjen. Det er kjedelig, sier han.

-  Lasse får et større og større problem etter hvert som han blir eldre og samtidig utsettes for samme belastningen, sier Danielsen.

Lenger ferie

Trener Marius Arnesen og landslagssjef Atle Skårdal legger nå planer for å gjøre noe med dette.

-  For Lasses del tror jeg det er veldig viktig å bruke mye tid på å teste støvler og ski på konkurranselike snøforhold til våren og veldig lite av sommeren på ski. Foran denne sesongen var han på ski i august. Kanskje han bør hvile enda litt lenger foran neste sesong for å være ekstra godt fysisk trent, sier Marius Arnesen.

-  På grunn av helseproblemene er det viktig for Lasse å bygge seg ekstra godt opp fysisk. Dette har han trolig mer igjen for sett i lys av skikvalitetene han allerede har, sier Skårdal som tror at Kjus kan utsette skitreninga en måneds tid til høsten.

-  Dette tror jeg er en helt riktig måte å tenke på, sier Kjus.

I dag kjører han storslalåm - disiplinen han har mestret best denne sesongen. Seieren fra Beaver Creek er den eneste han har. Løypa i Bormio er årets lengste, hver omgang varer halvannet minutt.

-  Det tror jeg kanskje kan være en fordel for meg. Jeg ser på meg selv som medaljekandidat, sier han.

<B>FLERE ONDER:</B> Lasse Kjus\' luftplager forsvinner med medisin, men samtidig får veteranen nye plager.