VIRUSALARM: Landslagslege Ove Talsnes forteller om situasjonen rundt viruset i VM. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIRUSALARM: Landslagslege Ove Talsnes forteller om situasjonen rundt viruset i VM. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Friidretts-VM, London:

Magevirusalarm i friidretts-VM: - Alle hoteller er berørt

Magevirus sprer seg i London.

LONDON/OSLO (Dagbladet): I går kom beskjeden om at Tower hotell i sentrum av London, som er ett av utøverhotellene under friidretts-VM denne uka, hadde blitt rammet av et magevirus.

Landslagslege Ove Talsnes kom nylig fra et møte med det medisinske teamet og forteller om situasjonen:

- Det er nå slik at alle hoteller er berørt av viruset. Det har vært relativt lite utvikling det siste døgnet, så totalt sett er det 37 som er registret og det er fire-fem flere enn i går, sa han til pressen og fortsatte:

-Det betyr at det er en viss kontroll over situasjonen og at de tiltakene som arrangøren og IAAF har iverksatt, ser ut til å fungere.

Den norske troppen

Karsten Warholm løper i kveld finalen på 400 meter hekk, og det er naturligvis bekymring rundt hvorvidt den norske troppen er berørt, det avkrefter Talsnes.

- Vi har ingen tilfeller i vår tropp, så langt, men det er tilfeller her på hotellet.

Mageviruset som nå har spredd seg til alle utøverhotellene i London, er noroviruset. Symptomene er ifølge Talsnes sprutoppkast og diare.

- Vi har ikke full kontroll over situasjonen, fordi dette er et virus som kontrollerer seg selv, men vi har mulighet til å gjøre enkelte ting og iverksette en del tiltak for å hindre at dette sprer seg videre.

Tiltakene

På spørsmål om hva slags tiltak som nå har blitt satt i gang, svarer Talsnens at det primært handler om hygiene.

- Det er håndhygiene som er det absolutt viktigste, direkte kontakt med utøvere og særlig fra team som er smittet.

Videre forteller han at det tar omtrent 48 timer fra du blir smittet til du får symptomene. Etter det vil du være en smittebærer i nye 48 timer.

Tiltakene som nå er satt i gang strekker seg også utover håndhygiene.

- Vi gjør tiltak i forhold til bespisning, mat, vanlig hygiene og omgang med andre team. I forhold til det å være i rom med mye folk, da spesielt heiser og transporten til og fra stadion, så er det en del tiltak vi kan gjøre der, forteller Talsnes.

Karantene

Alle som har symptomene på viruset, det være seg oppkast eller diare må registrere seg hos det medisinske personalet på sitt hotell. Akkrediteringen vil bli inndratt og man blir satt i karantene i 48 timer.

Utøverne kommer med andre ord ikke inn på stadion hvis de har meldt fra om at de har symptomer på viruset. Nå frykter landslagslegen at ikke alle vil si ifra.

- Det er litt av bekymringen selvfølgelig og det er vår bekymring og, at det går utøvere rundt som ikke forteller om det, men symptomene er såpass kraftige at du har ikke så veldig mye på banen å gjøre når du har hatt sprutoppkast og noroviruset i deg.

Videre forteller han at fokuset er på utøverne som er friske, ikke de som har blitt smittet.

- Vårt anliggende er de friske utøverne og det er de vi er nødt til å ta vare på. De utøverne som er friske, kan prestere bra og det er det som er vårt hensyn.