Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magne Hoseths mest spesielle øyeblikk

Magne Hoseth fikk hakeslepp da Buffon kom bort og tok på ham

Noen øyeblikk er større enn andre. Magne Hoseth deler i dette intervjuet de mest spesielle historiene fra sin innholdsrike fotballkarriere.

GODGUTT: Gianluigi Buffon, her flankert av Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, hjalp Magne Hoseth til å få kontroll på egne nerver i en landskamp mellom Norge og Italia. Foto: NTB Scanpix
GODGUTT: Gianluigi Buffon, her flankert av Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, hjalp Magne Hoseth til å få kontroll på egne nerver i en landskamp mellom Norge og Italia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tidligere i vinter fortalte Magne Hoseth Dagbladet om sin nye karrierevei som fotballtrener og hvordan han skal endre oppførsel og fremtoning som en konsekvens av det.

Nå - like før elitestarten går uten ham som spiller - forteller 37-åringen fra Averøya om karrierens største og mest spesielle opplevelser, med gårsdagens keeperhelt Gianluigi Buffon i en av hovedrollene.

Hoseth fikk 22 landskamper for Norge, majoriteten under Åge Hareides ledelse. I denne perioden vant Norge imponerende nok 17 av de 22 landskampene som midtbaneeleganten spilte.

Det største øyeblikket var likevel kanskje ett av de tre tapene som Hoseth var med på, nemlig borte mot giganten Italia. I oppgjøret som de italienske superstjernene vant 2-1 i Palermo, hadde Hoseth en god dag på jobben og fikk mye ros i italienske medier dagen derpå.

En del av årsaken til det kan ha vært møtet med legendariske Gianluigi Buffon rett før kampstart. Juventus-keeperen som står med utrolige 175 landskamper for Italia, viste ingen stjernenykker, men bare empati overfor Hoseth på vei ut på gressmatta i Palermo.

ITALIA-KAMPEN: Her er de elleve norske herrene som startet mot Italia i 2004: Magne Hoseth, Jan Derek Sørensen, Christer Basma, Martin Andresen og John Arne Riise. Bak f.v.: Espen Johnsen, Petter Rudi, John Carew, Claus Lundekvam, Frode Johnsen og Vidar Riseth.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
ITALIA-KAMPEN: Her er de elleve norske herrene som startet mot Italia i 2004: Magne Hoseth, Jan Derek Sørensen, Christer Basma, Martin Andresen og John Arne Riise. Bak f.v.: Espen Johnsen, Petter Rudi, John Carew, Claus Lundekvam, Frode Johnsen og Vidar Riseth. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Hoseth ble satt ut av Buffon

Det gjorde sterkt inntrykk. Godgutten Buffon - som i går var med på å slå Tottenham ut av Champions League etter en nervepirrende duell - viste seg fram.

- Jeg husker det veldig godt. Jeg var sistemann ut på banen i Palermo. Det var en lang murgang, hvor jeg gikk ut sist sammen med Buffon. Han så jeg var veldig nervøs. Og da gjorde han det, forteller Magne Hoseth til Dagbladet.

- Hva da?

- Han tok tak rundt meg og sa: «Husk at dette bare er fotball. Dette er ikke farlig.». Det var en surrealistisk opplevelse. Jeg ble helt satt ut, men han gjorde meg rolig. Det gjorde godt for meg og ga meg en trygghet, forteller den tidligere Molde-profilen.

Skjønte lite av Drillos valg

Han ser tilbake til tiden på landslaget med gode minner, også da Egil «Drillo» Olsen plutselig etterinnkalte Hoseth til et landslagscomeback tre år etter forrige opptreden for Norge.

- Jeg hadde en kjempeopptur med Åge. Vi tapte bare noen drittkamper, som mot Italia borte. Så var det ekstremt gøy å få en ny sjanse på landslaget i 2009. Jeg var i mitt livs form da vi slo Skottland 4-0, forteller Hoseth.

- Så ble jeg plutselig utnevnt som syndebukk igjen mot Island. Jeg var i sinnssyk god form i 2010 og 2011 og lurte veldig på hvorfor jeg ikke fikk flere sjanser på landslaget da. Det var litt merkelig, sier averøyingen.

- Hvorfor tror du at du ikke fikk enda flere sjanser?

- Jeg hørte mye at Drillo ville fokusere på lange baller og kontringer, men så ble jeg tatt ut til Skottland som mann nr. 22 i den troppen. Så sa han plutselig at jeg skulle starte. Jeg spurte hvordan han ville at jeg skulle spille. Han sa at i den formen du er i nå, er det bare å gå ned og hente ballen og gjøre det du skal i 4-2-3-1. Han la opp systemet etter hvilke spillere han hadde i form, sier Hoseth.

- Jeg var skadet mot Island og burde kanskje ikke ha spilt. I ettertid var det et veldig sterkt resultat, men akkurat da var det ikke bra nok.

Det danske eventyret

Hoseth huskes best fra sine totalt 14 sesonger i Molde, men sesongen i den danske storklubben FC København var også svært innholdsrik.

På 28 seriekamper banket midtbanespilleren inn ni mål og like mange assist, hvilket gjorde nordmannen til en av dansk fotballs store målpoengkonger og profiler.

Likevel ble det bare én sesong for den norske publikumsyndlingen i dansk fotball. Det angrer Hoseth på i dag.

- København-tiden var et eventyr. At jeg dro så tidlig, er egentlig det jeg angrer mest på, selv om jeg hadde det veldig bra da jeg kom til Vålerenga og så videre til Molde i årene etter, forteller 37-åringen.

- Men jeg hadde suksess fra start til slutt i København og tenker i ettertid at jeg burde vært lenger, for å ha sett hvor god jeg kunne ha blitt. Samtidig var det rett for meg på det tidspunktet å dra hjem. Men jeg var godt likt og ble en publikumsyndling, merkelig nok.

Hoseth markerte seg som en unorsk fotballspiller som ikke levde opp til danskenes steretopier om nordmenn.

- Danskene merket fort at jeg ikke var noen «fjeldape». Jeg likte å skape målsjanser med ballen og var en okei teknisk spiller. Det gjorde vel at de fikk et litt annet syn på meg. Jeg innfridde fra første kamp mot Viborg, så det snudde raskt, forteller han.

Ble nektet å bli intervjuet på dansk TV

37-åringen fikk også en spesiell status hos fansen da han ble vitne til at en supporter falt om og døde på en København-kamp. Hoseth stormet bort til dommeren, som misforsto nordmannen og ga ham rødt kort. Hoseth løpte videre bort til benken for å tilkalle legen, men mannen var ikke til å redde.

Hoseth bestemte seg senere for å møte opp i begravelsen til mannen, som han ikke kjente. Det satte familien og fansen stor pris på.

- Jeg ble invitert til begravelsen fordi jeg engasjerte meg og prøvde å hjelpe til. Det var en sterk opplevelse, sier han.

Dommerens misforståelse av Hoseths budskap var ikke den eneste. Danskene slet nemlig stort med å forstå nordmannen, som faktisk ble nektet å intervjues på direkten av klubben.

- Danskene forsto ikke hva jeg sa, så jeg ble nektet å bli intervjuet på direkte-TV- Trener Hans Backe måtte ta intervjuene for meg, forteller Hoseth og ler.

Som København-spiller var han med på å vinne Royal League. Da han returnerte til norsk fotball og Vålerenga, endte det med seriegull på direkten.

Høydepunktet

Tilbake i Molde jublet også Hoseth for seriegull i favorittklubben. Totalt tre ganger ble Molde ligamester i 37-åringens siste periode i klubben.

- Hva er høydepunktet i karrieren?

- Det første gullet med Vålerenga og det første med Molde, samt cupfinalen mot Rosenborg skiller seg ut. Champions League er også et fantastisk høydepunkt som jeg unner alle fotballspillere å oppleve, forteller Hoseth.

Han slo gjennom med et brak da han som 18-åringen scoret to mål og storspilte mot CSKA Moskva i Champions League-kvalifiseringen. Molde vant 4-0 på hjemmebane og tok seg videre, anført av en sprudlende tenåring fra Averøya.

- Det er et av høydepunktene i karrieren. Det var en sinnssyk opplevelse for meg som 18-åring da. Jeg gikk fra å være en tynn spjæling på Averøya til å bli gjenkjent over hele Fotball-Norge, forteller Hoseth.

- Jeg ble raskt voksen over det, og det ble kanskje vel mye oppmerksomhet. Det var gjennombruddet mitt som fotballspiller. Jeg er veldig glad det ikke var sosiale medier på den tiden, sier han.

Han er klar på at han kunne ha taklet oppmerksomheten bedre.

- Surrealistisk

13 år etter gjennombruddet i Champions League, hvor Molde slo Mallorca i siste hinder og møtte Real Madrid, Porto og Olympiakos i gruppespillet, ble Hoseth omsider seriemester med klubben.

Det skjedde i Ole Gunnar Solskjærs første sesong som Molde-trener.

- Det var litt surrealistisk å endelig vinne gull med Molde, etter å ha tapt flere på målstreken mot Rosenborg. Vi spilte bra, men de vant. Men endelig snudde det i denne perioden for oss. Det var godt å få det gullet rundt halsen, sier Hoseth.

- Det var en utrolig opplevelse. Det var gigantisk. Vi spilte god fotball og hadde flyt. Solskjær tok med seg en vinnermentalitet.

Senere gikk han via Stabæk og Viking til Moldes erkerival AaFK.

- Fotballen er brutal når en trener ikke vil ha deg. Men jeg hadde en fantastisk høst i Stabæk. Jeg lærte mye av Bob og fikk frie tøyler til å spille den fotballen jeg ville. I Aalesund gikk det også bra når jeg var skadefri. Fra Molde-fansen fikk jeg bare positive tilbakemeldinger, selv om jeg gikk til rivalen, siden jeg ikke spille i Molde lenger.​

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling