Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballtrener Magne Hoseths nye liv

Magne Hoseth om ny karriere og fortiden: - Jeg var bevisst på å være en klyse

Spillerkarrieren er over. Nå satser Magne Hoseth alt på å få en enda større trenerkarriere. I sin nye karrierevei vil 37-åringen oppføre seg på en helt annen måte enn den rollen han bevisst inntok som spiller.

TRENER: Magne Hoseth gleder seg til å sette i gang sin nye karriere som fotballtrener. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TRENER: Magne Hoseth gleder seg til å sette i gang sin nye karriere som fotballtrener. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En lang og innholdsrike spillerkarriere er over for Magne Hoseth, som allerede har staket ut en ny kurs og er klar for å jobbe enda hardere for å bli en best mulig fotballtrener.

Det forteller 37-åringen til Dagbladet. En ny karriere og et nytt liv er allerede i gang, få dager etter at Hoseth bestemte seg for å gjøre tiden som fotballspiller til et ferdigskrevet kapittel.

- Jeg vil bli eliteserietrener. Det er det som er målet. Det er en ny vei og en ny rute som jeg må tegne opp. Jeg er ganske målbevisst på at jeg vil bli det og gjøre det som må til for å lykkes. Jeg må ta det steg for steg og legge ned mer jobb en som spiller, sier en toppmotivert Hoseth til Dagbladet.

Midtbaneeleganten med fortid fra Averøykameratene, Molde, København, Vålerenga, Stabæk, Aalesund, Viking, Notodden og Kristiansund har hatt mange ulike trenere som han lar seg inspirere av.

- Jeg forsøker å ta til meg det beste fra gjennom hva de har tilført meg. Jeg har opplevd motgang, medgang og slag i trynet. Den ballasten vil jeg ta med meg inn i yrket, forteller Hoseth.

- Hvem har du lært mest av?

OMSTRIDT: Magne Hoseth var lenge en kontroversiell spiller som gikk utenfor den såkalte A4-malen. Det var helt bevisst, røper han nå.
Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
OMSTRIDT: Magne Hoseth var lenge en kontroversiell spiller som gikk utenfor den såkalte A4-malen. Det var helt bevisst, røper han nå. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet Vis mer

- Tiden med Ole Gunnar Solskjær og Mark Dempsey har betydd veldig mye. Bob Bradley og Kjell Jonevret har også vært meget viktige trenere som jeg har lært mye av. Det samme gjelder Erik Bragstad og Gunder Bengtsson når det gjelder disilpin. Det er mange som har formet meg til den jeg er i dag.

- Jeg brenner for dette

37-åringen fra Averøya er tydelig på at det kreves enda hardere arbeid for å lykkes som trener enn som spiller.

- Som spiller legger du en stor jobb fram til du får kontrakt, men etter det er det først og fremst noen timer å trene hver dag. Da er det bare deg selv å tenke på. Som trener er det annerledes. Jeg brenner for dette yrket; det har jeg merket på trenerkurs. Jeg blir nok en felttrener som liker å ha mye kontakt med spillerne og så hovedtrener til slutt, sier Hoseth.

- Er det Molde FK du helst vil trene?

- Jeg er Molde-gutt, men jeg tenker ikke på hvilken klubb det blir. Jeg skal bli så god trener som mulig, så får vi se hvem som vil ha tjenestene mine.

- Derfor jeg en klyse

I en karriere med mange store oppturer, herunder en rekke serie- og cupgull for flere ulike klubber og perioder som en fast brikke på det norske landslaget, har også Hoseth opplevd faser i livet med mye bråk og uro.

KLUBBHELT: Magne Hoseth var kampens store spiller da Molde slo erkerival Rosenborg i cupfinalen i 2013. Etter å ha startet som et hatobjekt blant mange supportergrupper, ble han mer og mer respektert gjennom karrieren.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KLUBBHELT: Magne Hoseth var kampens store spiller da Molde slo erkerival Rosenborg i cupfinalen i 2013. Etter å ha startet som et hatobjekt blant mange supportergrupper, ble han mer og mer respektert gjennom karrieren. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

I flere år var Magne Hoseth spilleren som motstandernes supportere elsket å hate. Hoseth synes ikke det var ufortjent og røper i dette intervjuet med Dagbladet at det hele var en helt bevisst strategi fra hans side. Han tok på seg «klyse-rollen» for å øke egen markedsverdi.

- Da jeg offentliggjorde at jeg la opp, fikk jeg høre veldig mye fint. Det er hyggelig å høre at jeg har gledet så mange og ikke bare er hatet. Jeg var en fargeklatt i hvert fall i mine tidligere i år og skapte litt liv og røre. Da ble jeg mislikt av mange. De elsket å hate meg, men det ble etter hvert gjensidig respekt, forteller Hoseth, som avslører:

- Jeg la mye opp til det selv og sa mye rart. Det var noe jeg var bevisst på, altså å være en kødd og en klyse i starten av karrieren for å skape meg et navn. At det gikk så langt det gjorde, var kanskje ikke helt meningen, innrømmer Hoseth.

- Det var ekkelt

Samtidig legger han ikke skjul på at han savner flere frittalende typer i norsk fotball, hvor de fleste nå er svært politisk korrekte og nøytrale i sine uttalelser.

- Norsk fotball trenger spillere som er frittalende. Vi trenger det for å øke interessen rundt produktet. Jeg husker at jeg hadde en del sleivete kommentarer om AaFK og Rosenborg, som jeg egentlig ikke mente, men som skapte vanvittig trøkk. Det var en gang så ille på Kråmyra at det kom både ekstra sikkerhetsvakter og politi for å passe på meg, forteller Hoseth til Dagbladet.

- Det var ekkelt da det pågikk, men i ettertid ser jeg at det hadde stor verdi. Mediene får også noen de kan spørre og få et ærlig og direkte svar, i stedet for et pålagt svar fra klubben. Man trenger ikke å være så konservativ lenger. Jeg har pratet med pressen både når det har gått bra og dårlig.

Savner frittalende fotballspillere

Nå mener han det stort sett bare er Rosenborg-profilen Pål André Helland som tør å frigjøre seg fra A4-modellen.

- Det var mange flere frittalende spillere før enn det er nå. Nå virker det som spillerne er mer redd for å si hva de mener. Nå er det omtrent bare Pål André Helland igjen. Du har et par spillere til som tør å melde litt og si hva de mener, men det er ikke så mange av dem, mener Hoseth.

- Man nå så klart ha personligheten til å stikke seg fram. Det var flere fargeklatter tidligere. Jeg håper det kommer flere som tør å mene mer enn nå. Fotball er underholdning, og da må du gi publikum det de vil ha. Men man kombinere prat med prestasjoner.

- Hvorfor tror du det er færre frittalende spiller enå?

- Kanskje det er flere restriksjoner fra klubbene, men jeg vet ikke. Kanskje de rett og slett er smartere. Det er balansegang hvor man må også skjønne at man må gi litt for å få noe tilbake i en underholdningsbransje. De siste årene har jeg holdt meg mer unna mediene, sier 37-åringen.

- Hva er årsaken til det?

- Det er fordi jeg skulle trappe ned i Notodden. Da tenkte jeg det var greit å ikke svare så mye og mene så mye. Samtidig har jeg hatt i bakhodet at jeg skal bli trener.

- Man må velge sine kamper og veie ordene mer enn man er trener enn når man er spiller. Det er mye politikk og psykologi i treneryrket, forteller Hoseth til Dagbladet.

Enig med Riise

Jevngamle John Arne Riise er enig med Hoseths budskap. Duoen har vært gode venner siden de møttes for første gang som 14-åringer. Etter møtet på regionssamlingen som 14-åringer fulgte de hverandre tett på respektive aldersbestemte landslag og seinere på A-landslaget.

- Det er utrolig trist for norsk fotball at interessen er så laber nå. Landslaget trenger typer som lager støy og oppmerksomhet. Det hadde vi med blant annet meg, Steffen Iversen, John Carew og Morten Gamst Pedersen. Før det var det Kjetil Rekdal og flere andre. Nå er det omtrent ingen, har John Arne Riise tidligere sagt til Dagbladet.

- Jeg vet ikke hvorfor de er sånn, om det er systemet som gjør det eller ikke. Men det gjør jo noe med interessen. Landslaget trenger typer som skaper blest. Akkurat nå ser jeg ingen slike typer på landslaget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!