Magnus (13) ble stormester i sjakk

- En utrolig prestasjon, sier Simen Agdestein.

13-åringen behøvde bare å spille uavgjort - remis - i partiet mot den 18 år eldre Alexei Fedorov, for å sikre seg stormestertittelen. Fedorov er ranket på andreplass i Hviterussland.

- Dette er en utrolig prestasjon. Han har vært med i fire turneringer og er nå blant de 20 beste i verden. Magnus er med i verdenseliten nå, sier trener og stormester Simen Agdestein til NTB.

Agdestein ble selv stormester da han var 18 år og vet hva som ligger foran 13-åringen. Likevel er han imponert over det høye nivået som 13-åringen ligger på.

- Stormesterkravet henger veldig høyt. Magnus innfrir kravet med stor margin. Han kan tape i siste runde i turneringen og likevel innfri kravet, sier Agdestein.

Siste parti i turneringen i Dubai spilles i morgen.

Nest yngst

Etter bare 17 trekk i det åttende partiet i Dubai Open ble partene enige om å avslutte spillet med remis. Da hadde begge tre offiserer, men Magnus Carlsen hadde en bonde mer enn motstanderen. Resultatet kvalifiserte han for stormestertittelen.

Sergej Karjakin fra Ukraina ble verdens yngste stormester gjennom tidene da han i 2002 vant tittelen 12 år og sju måneder gammel.

Magnus Carlsen blir beskrevet som å ha en fantastisk hukommelse som gjør at han greier å huske hva som er spilt, kombinert med en unik evne til å gjøre det godt i alle de ulike fasene av et sjakkparti.

Proff 13-åring

Tittelen stormester følger spilleren livet ut, og Carlsen er den sjuende nordmannen som oppnår tittelen. 13-åringen skapte furore da han i mars deltok i en internasjonal turnering på Island der han slo tidligere verdensmester Anatolij Karpov i en lynsjakk-turnering. Det var likevel den turneringen som er gått relativt dårligst av de fire turneringene han har lagt bak seg.

Magnus Carlsen har tatt fri fra skolen dette året for å satse på sjakk. Sammen med hele familien reiser han rundt for å delta i sjakkturneringer.

- Økonomisk er det ingen problemer for ham nå i tiden som kommer, sier Agdestein.

Fra høsten av håper familien at Magnus kan få anledning til å fullføre skolegangen gjennom et opplegg som Toppidrettsentret kan legge for stortalentet.

(NTB)

UAVGJORT:</B> Her spiller Magnus Carlsen mot hviterusseren Alexei Fedorov. De to ble enige om remis etter 17 trekk.
UNIK: 13 år gamle Magnus Carlsen er den sjuende nordmann som oppnår stormester-tittelen.