Magnus (14) møtte verdens beste

Bærumsgutten møtte verdenseneren Viswanathan Anand over sjakkbrettet i dag.

(Dagbladet.no): Magnus Carlsen (14) fra Bærum er verdens yngste stormester i sjakk. Denne helga har han og tre andre storspillere deltatt i hurtigsjakkcupen Magistral Ciudad de Leon i Spania.

- Dette er det mest prestisjefulle Magnus har deltatt i. Han spiller mot tre av verdens aller beste sjakkspillere, sier 14-åringens trener, Simen Agdestein, til Dagbladet.no.

Agdestein befinner seg på Mandela-konsert i Tromsø i kveld, men han har krysset fingre for Carlsen.

- Dette er fryktelig spennende.

Spiller mot eneren

Sjakkturneringhen startet i går. Foruten Carlsen deltar den latviskfødte spanjolen Alexei Shirov, regjerende verdensmester Rustam Kasimdzhanov fra Usbekistan og indiske Viswanathan Anand.

I ettermiddag møttes de fire til semifinaler.

Etter loddtrekkingble det klart at Shirov skulle møte Kasimdzhanov, mens andre semifinale ble et oppgjør mellom Carlsen og Anand. Inderen blir i sjakkretser sett på som som verdenseneren etter at russiske Garry Kasparov la opp tidligere i år.

- Anand regnes som verdens beste etter Kasparov. Han er spesielt god i hurtigsjakk, sier Agdestein.

- Anand er soleklar favoritt. Magnus spiller for å vinne, og hadde han klart det ville det vært fantastisk.

Magnus selv viste ikke mye ærefrykt for sin eldre motspiller før semifinalen.

- Jeg vet at jeg har den laveste rankingen i turneringen - jeg er outsideren - men jeg skal gjøre mitt beste, sa han til avisa Outlook India.

Suveren seier

Klokka 16.30 startet semifinalen mellom de to vidt ulike stormesterne. På den ene siden av bordet satt erfarne Viswanathan Anand. Tvers overfor ham satt det 14 år gamle sjakkvidunderet fra Bærum. Foran dem lå fire partier hurtigsjakk, med kun 20 minutter betenkningstid i hvert parti, pluss ti sekunder per trekk.

Det var Viswanathan Anand som kom best ut fra start. Inderens kløktige spill ga ham første parti på 30 trekk.

Andre parti endte uavgjort, før Anand kom knusende tilbake og vant det tredje. Den norske 14-åringen spilte seg opp i det siste partiet. Ifølge turneringens hjemmesider hadde han overtaket, men Anand forsvarte seg godt og oppgjøret endte til slutt 3-1 i Indias favør.

Det betyr at Carlsen er ute av sjakkcupen. Den andre semifinalen ble vunnet av Rustam Kasimdzhanov, som møter Anand i finalen i morgen.

Liten stormester

Magnus Carlsen ble stormester etter turneringen Dubai Open i april i fjor. Stormester er den høyeste av de livsvarige titlene til verdenssjakkforbundet FIDE, og 14-åringen er i øyeblikket verdens yngste innehaver.

Kun sju andre nordmenn kan kalle seg stormestere i sjakk - én av dem er læremester Simen Agdestein.

- Magnus er en superstjerne. Han er løftet opp i dette selskapet fordi han er så ung. Det er knallsterkt, sier han til Dagbladet.no.

• Sjakkturneringen i Spania avsluttes i morgen. Følg finalen direkte her

STORMØTE: Magnus Carlsen spilte mot Viswanathan Anand for første gang i kveld. Foto: Ciudad de Leon