Magnus (18) skrev sjakk-historie i natt

- Han er den nye kongen av sjakk.

BRØT BARRIERE: I natt toppet Magnus Carlsen suksessturneringen i Kina med å bli den suverent yngste sjakkspilleren i verden over 2800 ratingpoeng. Foto: YUEFENG/SCANPIX
BRØT BARRIERE: I natt toppet Magnus Carlsen suksessturneringen i Kina med å bli den suverent yngste sjakkspilleren i verden over 2800 ratingpoeng. Foto: YUEFENG/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no) Allerede i går sikret Magnus Carlsen (18) seg seieren i Grand Slam-turneringen i Kina. Unggutten har imponert voldsomt, og den største spenningen i natt var egentlig bare knyttet til én ting.

Ville han klare å komme seg over den magiske 2800-grensa?

Aldri tidligere har en så ung spiller klart å få 2800 ratingpoeng, men Magnus brøt nok en barriere i natt - da han gjennom seieren mot russiske Dmitrij Jakovenko klarte dette.

Magnus endte turneringen med en ratingprestasjon som tilsvarer 3002 poeng - noe som er fantastisk høyt. Og akkurat i dag så er den uoffisielle ratingen hans 2801 poeng.
 
2. plass på verdensrankingen
Ratingen regnes ut ved en formel som vektlegger hvor god motstanderen er og hvordan man scorer poeng.

Bare fire spillere har vært over denne grensa før Magnus Carlsen: Carlsens trener Garry Kasparov, Vladimir Kramnik (var tidligere yngstemann, siden han passerte grensa som 25-åring), Veselin Topalov og Vishy Anand.

Magnus spilte med hvite brikker i Nanjing i natt, noe som er en stor fordel - siden han da har første trekk. Partiet varte i drøyt to timer og turneringsseieren gjør at 18-åringen kan innkassere rundt 700 000 kroner.

IMPONERER SJAKKVERDENEN: Magnus Carlsen klatret to plasser på verdensrankingen da han i natt ble tidenes yngste med over 2800 poeng. Foto: Marius Gulliksrud/STELLA PICTURES
IMPONERER SJAKKVERDENEN: Magnus Carlsen klatret to plasser på verdensrankingen da han i natt ble tidenes yngste med over 2800 poeng. Foto: Marius Gulliksrud/STELLA PICTURES Vis mer

I løpet av partiene i Nanjing tatt åtte av ti mulige poeng.

Her finner du nattas parti

Med turneringen i Kina vil Magnus rykke opp fra 4. til 2. plass på verdensrankingen. Bare Veselin Topalov fra Bulgaria - som Magnus spilte remis mot tidligere i uka - ligger foran.

Spiller på Oslo S
- Det er helt fenomenalt det som har skjedd i Kina de siste dagene. Rundt om i verden blir Magnus Carlsen spådd til å bli den nye kongen av sjakk, sier en entuasiastisk generalsekretær Dag Danielsen i Norges Sjakkforbund til Dagbladet.

Han fulgte innspurten til sjakkstjernen på nett i morgentimene, og gleder seg stort til lørdag 28. november.

- Da skal Magnus møte noen av verdens beste lynsjakkspillere på Oslo S. Det blir åpent for publikum. Neste konkurranse blir lag-EM i Serbia 22. oktober, sier Danielsen.

Som håper mange tar turen til jernbanestasjonen for å se Magnus - også kalt sjakkens Mozart - etter at han ble stormester allerede som 13-åring.

FAKTA

MAGNUS CARLSEN
Født:
30.11.1990 i Tønsberg.

• Som 13-åring ble han verdens yngste stormester på det aktuelle tidspunktet, og den tredje yngste stormesteren gjennom tidene.

• I februar 2007 gikk Carlsen for første gang til topps på den uoffisielle rangeringslisten over verdens beste sjakkspillere.

• Senere samme år tapte han knepent i første runde i kandidatkampene om VM-tittelen.

• Magnus Carlsen sikret torsdag seieren i storturneringen Nanjing Pearl Spring i Kina og i dag ble han tidenes yngste spiller med over 2800 ratingpoeng.

Kilder: Wikipedia, Store norske leksikon, NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer