Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen: - Ikke enkelt for unge jenter å bli sjakkspillere

Peker på flere årsaker.

(Dagbladet): Kinesiske Yifan Hou er eneste kvinne blant topp 100 på ratingen til det internasjonale sjakkforbundet FIDE. Hun befinner seg på 59. plass.

Det sier det meste om et mannsdominert internasjonalt sjakkmiljø.

Magnus Carlsen mener det er vrient for jenter i sjakkmiljøet. Han ser på det som et problem.

Og enda verre kan det faktisk være stilt i Norge. På topp 100 over de beste kvinnelige sjakkspillere i verden, finnes det ikke en eneste spiller fra Norge.

Den britiske stormesteren Nigel Short har provosert kvinnelige sjakkspillere over hele verden, da han kom med følgende uttalelse til The Telegraph i april:

- Kvinner har ikke hjernen til å spille sjakk.

- Idiotisk Det får NRKs sjakkekspert Heidi Røneid til å fnyse skikkelig.

- Det er noe av det mest idiotiske jeg har hørt. Selvfølgelig har jenter og kvinner like gode forutsetninger som gutter og menn til å bli gode i sjakk, sier hun.

Det kjente sjakkgeniet Garri Kasparov har også vist et spesielt syn på kvinnelige sjakkspillere. Han mener at de ikke kjemper like godt som menn.

Det får også Røneid til å riste på hodet.

- Jeg vet ikke hvilke forutsetninger de har til å trekke slike slutninger, sier hun.

Ønsker bedre miljø Magnus Carlsen mener at det er vanskelig for ei ung jente å få innpass i sjakkmiljøet. Han sier til CNN:

«Jeg tror det dreier seg om flere kulturelle årsaker. Sjakk har stort sett vært et spill for menn. Og derfor har det igjen  inspirert flere menn til å spille sjakk. Så antallet er mye større. Sjakkmiljøet må bli bedre til å inkludere unge jenter og kvinner. Det viser seg at for ei veldig ung jente er det ikke det enkleste miljøet å komme seg inn i.»

Det er Heidi Røneid enig i. Hun sier:

- Det er vrient for ei ung jente å tro på en framtid i sjakken som voksen, når hun omtrent bare ser mannlige voksne sjakkspillere.

Heidi Røneid er selv mangeårig sjakkspiller og deltar i turneringer. Hun er også kjent som ekspertkommentator på NRK under sjakksendinger. Hun er enig i oppfatningen til Magnus Carlsen. Hun har selv erfart at enkelte mannlige spillere har et ganske spesielt syn på kvinnelige sjakkspillere.

Sjåvinister - Jeg har opplevd at en motstander har sagt til meg før et parti, at han hater å tape for jenter. En annen sa til meg etter at jeg hadde vunnet et parti, at han aldri hadde tapt for ei jente før. Det sier vel en del. Og at de bruker ordet jente er jo også litt sterkt. Jeg har fylt 33 år, smiler Heidi Røneid.

Hun sier hun nødig vil generalisere. Men sier at sjakksporten har en vei å gå i dette farvannet.

Men hun ser lysere på det.

- Jeg vet at sjakklubber tidligere ikke har gitt kvinner adgang til medlemsskap. Men nå gror det godt i barnesjakken i Norge. Jeg tror det kommer til å bli mange bra kvinnelige norske sjakkspillere i årene som kommer. Bare se på seks år gamle Lykke-Merlot Helliesen, som slo stormester Simen Agdestein. Hun er et kjempetalent, sier Heidi Røneid.

Talent Ungarske Judit Polgar befant seg i toppen over de 100 beste i verden, da hun la opp som toppspiller. Hennes beste rating var 8. plass i 2005. Hun var samtidig verdens beste kvinnelige sjakkspiller. Hun sier dette:

- Naturligvis kan kvinner bli like gode i sjakk som menn. Alt det handler om er nok innsats, at man er dedikert til sjakken. At man har talent. Og ikke minst at man har kjærlighet til spillet. 

RÅTT PARTI. NRK-ekspert Heidi Røneid forteller at hun har hørt mye rart om jenter etter å ha vunnet partier over enkelte menn. Foto: Kristoffer Gressli
RÅTT PARTI. NRK-ekspert Heidi Røneid forteller at hun har hørt mye rart om jenter etter å ha vunnet partier over enkelte menn. Foto: Kristoffer Gressli Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media