KONGEN:  Sjakkspiller og verdensener Magnus Carlsen vant Folkets Idrettspris som Dagbladet deler ut. Man regner med at mer enn 600 millioner kan spille sjakk i verden. Den aller beste er Carlsen.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KONGEN: Sjakkspiller og verdensener Magnus Carlsen vant Folkets Idrettspris som Dagbladet deler ut. Man regner med at mer enn 600 millioner kan spille sjakk i verden. Den aller beste er Carlsen. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Magnus Carlsen (19) suveren vinner av Folkets Idrettspris

- Sjakk hører hjemme på sportssidene, sier Magnus, og takker Dagbladets lesere.

||| (Dagbladet): I år har sjakkspiller Magnus Carlsen (19) utklasset alle. Det gjorde han også i kampen om Folkets Idrettspris i Dagbladet. Sjakkesset fikk over dobbelt så mange stemmer som nummer to.

— Tusen takk. Det er veldig morsomt å få en slik idrettspris, utbryter Magnus Carlsen.

Det er en beæret 19-åring som mottar Folkets idrettspris på Sjakkhuset i Oslo. Sjakkesset har tatt juleferie etter et hektisk år med mange høydepunkt. Carlsen har i 2009 vunnet storturneringer over hele verden, satt verdenseliten på plass, blitt verdensmester i lynsjakk, fått legenden Garri Kasparov som trener, spilt inn millionsummer, signert to toårige sponsorkontrakter verdt fire millioner og starter 2010 som offisiell verdensener.

2009 kunne ikke blitt stort bedre:

— Det har vært et veldig fint år for meg, både på hjemmebane og sjakkmessig. Jeg gjorde meg ferdig med skolen i juni, og har vært sjakkproff siden.

Storspill i Kina
Carlsen smiler bredt og retter på noen brikker på sjakkbrettet foran seg. Han sentrerer bøndene midt i rutene, før han evaluerer året som har gått:

— Sjakkmessig gikk det litt opp og ned i første halvår, men etter turneringen i Kina i september har det gått over all forventning.

«Sjakkens Mozart» blir Carlsen ofte kalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Kina leverte Carlsen en sjakkoppvisning, og fikk en fan til å utbryte at Mozart var musikkens Carlsen. 19-åringen var uslåelig, vant seks partier og tapte ingen. Eksperter mener seieren i Kina er en av tidenes største sjakkprestasjoner, og den aller beste av en tenåring.

Unggutten mener turneringen ga ham mye selvtillit som han har tatt med seg videre. Samtidig har samarbeidet med Kasparov vært viktig.

— Kasparov-samarbeidet har nok også hatt litt å si for selvtilliten til motstanderne mine. De fleste frykter fortsatt Kasparov, sier Carlsen og ler.

5—5 mot Kasparov
Carlsen har flere ganger besøkt Kasparov i Moskva og Kroatia, og Kasparov har besøkt Norge.  Målet har vært å gjøre Carlsen til nummer en i verden. Det har lyktes.

Under treningsøktene med Kasparov på nettet, hender det også at de to spiller partier mot hverandre.

— Vi spiller litt lynsjakk av og til.

— Hvem vinner?

— Vi vinner litt hver. Sist spilte vi ti partier. Det endte 5-5, med tre seire hver og fire remis.

— Vil verden få se en drømmekampen mellom Carlsen og Kasparov?

— Nei, det skjer nok ikke. Kasparov har nok ingen comebackplaner, humrer Carlsen.

Intenst 2010
Også i 2010 kommer turneringene tett:

— De første turneringene skal jeg spille som nummer en i verden. Da får jeg nok enda mindre gratis av motstanderne, men jeg håper at de blir litt redde også.

Carlsen er som en av åtte kvalifisert for årets utslagsturnering om retten til å utfordre verdensmesteren. Vinneren der får spille om VM-tittelen i 2011.

— Det er ikke satt noen dato for denne turneringen ennå, så jeg er usikker om den blir arrangert i 2010. Men i så fall blir den et stort mål. Men mange har gjort feilen å legge alt annet til side for å satse på VM-tittelen. Det vil jeg ikke gjøre, sier Carlsen.

Positiv oppmerksomhet
Hvor lenge Carlsen kommer til å være sjakkspiller vet han ikke.

— Jeg spiller til jeg mister motivasjonen, og kan ikke garantere at jeg er sjakkspiller når jeg er 40 år.

Foreløpig satser han 100 prosent på sjakk, og utdanning venter han med.

— Jeg vet ikke hva jeg skal studere. Jeg har alltid tenkt at den dagen jeg er motivert for å studere, da gjør jeg det.

2009 var også året da Carlsen for alvor ble kjendis i Norge. Interessen bare øker, noe Carlsen merker.

— Men det aller meste av oppmerksomheten er positiv og hyggelig, sier Carlsen.

Når han ikke spiller sjakk, er Carlsen opptatt av sport, både på og utenfor TV-skjermen.

— Jeg følger med på det meste av sport. Spesielt er jeg interessert ifotball, og Real Madrid er favorittlaget. Ellers liker jeg å både gå på ski selv, og se ski på TV. Jeg e rglad i ballsport, og spiller fotball, tennis og squash, selv om jeg nok er langt fra like god som i sjakk, flirer 19-åringen.

Trener med toppene
I år går Folkets Idrettspris for første gang til en sjakkspiller. Carlsen må smile bredt over navnene på lista over tidligere vinnere. Ikke minst over Andreas Thorkildsen:

— Thorkildsen så jeg faktisk for ikke så lenge siden da vi begge trente i treningsstudioet på Toppidrettssenteret til Olympiatoppen, sier Carlsen.

For sjakk på Carlsens nivå innebærer hard trening. Det kreves god form for å klare å holde konsentrasjonen på topp i time etter time. Turneringer kan vare over to uker i strekk.

— Jeg ser på meg selv som sportsutøver, og jeg synes sjakk hører hjemme på sportssidene, sier Carlsen, som har fått med seg debatten om sjakk er idrett eller ikke.

— Det virker som det begynner å bli aksept for at sjakk er idrett nå.

Carlsen samarbeider nå med Olympiatoppen. Det innebærer at Carlsen skal trene fysikk på Toppidrettssenteret, og få råd om kosthold og ernæring. Carlsen har stor tro på samarbeidet:

— Nå har jeg bare holdt på i et par måneder, men jeg merker allerede at jeg har blitt bedre på testene. Og det har jo også godt bra med sjakken i denne perioden, sier 19-åringen.

— Jeg tror det er viktig med kondisjon for å være på topp i lange partier. Det har faktisk skjedd at jeg har gått ned flere kilo i løpet av lange turneringer.

Også ernæringsbiten av samarbeidet har Carlsen tro på at skal gjøre ham enda bedre.

— Det har vært et poeng for meg. I store turneringer blir man som regel litt nervøs, og da er det ikke så lett å spise nok.

Jul med familien
Nå er Carlsen klar for jul. Den skal feires på Solør i Hedmark, hos besteforeldrene med foreldre og søsken.

— Jeg ser fram til skiturer i romjula, sier Carlsen.

I jula skal 19-åringen slappe av, bygge opp overskudd og lade opp til neste store turnering i Nederland i januar. Men litt stress kan det nok likevel bli på Carlsen i dag.

Ifølge far Henrik er han nemlig alltid ute i aller siste liten med julegavene.