Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen er den eneste som avgjør hvordan Magnus Carlsen spiller

Full kontroll på egen strategi.

Sjakkstudio: Følg dagens parti fra 10:30.

CHENNAI (Dagbladet.no): VM i sjakk handler mye om taktikk. Hvor mye skal du risikere, hvilke åpninger skal du velge, hvordan skal du svare på motstandernes åpninger, skal du angripe eller forsvare deg?

Magnus Carlsen leder VM-matchen i Chennai i India med fem poeng mot tre poeng etter de åtte første partiene. Det vil si at Magnus kun trenger halvannet poeng på de fire siste partiene for å bli verdensmester.

Tre remiser og et tap på de fire siste partiene og VM-tittelen er hans.

Bestemmer selv Enkelte eksperter har ment at Carlsen nå kan spille defensivt og gå for korte remiser. Men å spille defensivt innebærer også en risiko. Motstanderen får initiativet, og Vishy Anand er en mester når han kommer i angrepsposisjon.

Team Carlsen vil da heller ikke røpe noe av taktikken før dagens parti. Og far Henrik Carlsen kan heller ikke røpe noe av taktikken, for den er det en mann, og en mann alene, som har kontroll på. Magnus Carlsen.

- Magnus er utmerket i stand til å ta de taktiske avgjørelsene underveis og ved brettet selv. Vi i teamet legger bare til rette for at han skal kunne gjøre det best mulig, sier Henrik Carlsen.

- Sjakkfaglig har Magnus full kontroll selv. Det er 100 prosent hans egne avgjørelser.

Gjensidig respekt Far Henrik Carlsen husker en episode for ti år siden. Magnus var 12 år gammel og ble spurt om hans far kunne hjelpe ham med sjakken. Magnus bare lo, svarte nei og ristet på hodet.

FULL KONTROLL: Magnus Carlsen styrer seg eget sjakkspill helt på egenhånd. Foto: Anantha Krishnan / NTB Scanpix
FULL KONTROLL: Magnus Carlsen styrer seg eget sjakkspill helt på egenhånd. Foto: Anantha Krishnan / NTB Scanpix Vis mer

- Spør han meg til råds prøver jeg selvsagt å bidra, men det er Magnus som bestemmer. Selvfølgelig, sier Henrik Carlsen.

Før avreise til VM-matchen i India sa Magnus Carlsen til Dagbladet at han satte stor pris på å ha far Henrik ved sin side i VM.

- Det gir meg en trygghet at han er der, og han har fulgt meg gjennom hele karrieren, sa Magnus Carlsen.

Far Henrik setter er glad for rosen fra sønnen, og er glad for at Magnus vil ha han i nærheten.

- Det er veldig hyggelig, og jeg setter pris på å få være med. Uansett hvordan det måtte gå til slutt her i Chennai, sier Henrik Carlsen.

SAMLET KREFTER: I går ladet Magnus Carlsen opp på Fisherman's Cove i Bengalbukta. I dag er det ramme alvor i det niende partiet i sjakk-VM. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SAMLET KREFTER: I går ladet Magnus Carlsen opp på Fisherman's Cove i Bengalbukta. I dag er det ramme alvor i det niende partiet i sjakk-VM. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media