Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen er verdens beste

Vant i Moskva.

||| • Her kan du se hele partiet trekk-for-trekk.

(Dagbladet): Sjakkspilleren Magnus Carlsen overtok førsteplassen på den uoffiselle verdensrankingen i dag etter at han vant sitt siste parti i Tal Memorial-turneringen i Moskva.

- Det er utrolig godt gjort av Magnus å spille så bra i dag. Han har jo vært syk i store deler av turneringen, han har hatt feber og gått på antibiotika. Nå er han frisk og har spilt utrolig bra i de to siste rundene, sier Dag Danielsen, generalsekretær i Norges Sjakkforbund, til Dagbladet.no.

Carlsen spilte i dag med sorte brikker mot ungarske Peter Leko, som han har hatt problemer med å slå tidligere.

- I dag spilte Magnus aggressivt og overbevisende. Leko gjorde en liten feil i det 36. trekket og Magnus utnyttet det, sier Danielsen.

Sterkeste turneringen
Han mener denne prestasjonen er sterkere enn da Carlsen vant Grand Slam-turneringen i Nanjing i oktober.

- Han blir nummer to eller tre i Moskva-turneringen, det kommer an på den skjønnsmessige vurderingen til slutt. Men uansett har han gjort en kjempeturnering. Dette er den sterkeste turneringen som har vært spilt i år, med hele ti av verdens 13 beste spillere.

Den offisielle verdensrankingen kommer 1. januar, men den uoffisielle verdensrankingen er allerede utregnet og Magnus Carlsen er nå verdens beste. Carlsen toppet for første gang den uoffisielle rankingen i et par dager i september i fjor.

Det er Hans A. Runde som står bak den uoffisielle rankingen, som har fått svært høy status i miljøet.

- Det er Runde alle forholder seg til når det gjelder verdensrankingen, sier Danielsen.

Tidenes yngste
Carlsen skal spille en turnering i London i desember og er avhengig av godt spill der for å beholde sin førsteplass når den offisielle rankingen blir offentliggjort 1. januar. Men Danielsen tror det vil gå bra.

Og hvis Magnus Carlsen får førsteplass på den offisielle lista i januar, så blir han den desidert yngste noensinne til å få den æren. Han fyller 19 år 30. november.

Det er ikke første barriere det unike sjakktalentet sprenger. I 2004 ble han tidenes yngste stormester i en alder av 13 år og fire måneder. Seieren i Nanjing i oktober førte han over 2800 ratingpoeng - også det som tidenes yngste.

På sjakknettstedene diskuteres Carlsens seier. Og mange mener at det nå bare er spørsmål om tid før Carlsen tar igjen sin trener Garry Kasparov og sprenger hans magiske ratinggrense på 2851.

Så mye hvile blir det ikke for Carlsen. Allerede mandag starter VM i lynsjakk i den russiske hovedstaden, men resultatene herfra spiller ikke inn på verdensratingen.

NUMMER 1: Magnus Carlsen (18) gjorde et knusende comeback i Tal Memorial-turneringen etter å ha vært syk. Nå er han verdens beste. Foto: Scanpix
NUMMER 1: Magnus Carlsen (18) gjorde et knusende comeback i Tal Memorial-turneringen etter å ha vært syk. Nå er han verdens beste. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media