FØR START: Carlsen og Anand før dagens tiende og siste parti i VM-kampen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FØR START: Carlsen og Anand før dagens tiende og siste parti i VM-kampen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Magnus Carlsen er verdensmester i sjakk

Remis i dagens parti.

OSLO/CHENNAI (Dagbladet): Etter remis i dagens tiende parti i sjakk-VM er Magnus Carlsen fra Lommedalen den sekstende verdensmesteren i sjakk, den neste yngste verdensmesteren gjennom tidende og den første vesteuropeer siden 1976 som har tittelen.

Regjerende verdensmester Vishy Anand tapte i realiteten kampen da Carlsen vant med svarte brikker i går, og i dag handlet det meste om å sikre seg en remis for å tape med stil.

Så enkelt skulle det ikke vise seg å være, for ingen av gutta hadde lyst til å gi seg frivillig. Etter fire timers spill brukte Carlsen lang tid på å tenke, og han tenkte godt.

Etter fire og en halv time endte begge spillerne opp med hver sine nye dronning, i en posisjon som var bombesikker for 22-åringen - han kunne rett og slett ikke tape.

Anand og Carlsen spilte partiet hele veien ut, og etter fire timer og tre kvarter stod bare de to kongene igjen på brettet. Dermed remis, og norsk verdensmester.

Uavgjort-nei Etter en drøy time åpnet Anand for trekkgjentakelse da han flyttet kongen fram og tilbake mellom f8 og g8. Carlsen takket derimot pent nei, og flyttet bonden til a4, noe som overrasket ekspertene.

Manager Espen Agdestein mener Magnus ville vise hvem som bestemmer.

- Anand inviterte til en trekkgjentakelse, men hvis Magnus hadde gått inn i den, kan det godt hende at Anand hadde gått ut av den igjen. At han bare ville teste Magnus, sier Agdestein.

Magnus kunne da ha mistet litt momentum i partiet, og latt Anand få en følelse av kontroll. Det vil ikke Carlsen gi inderen lov til.

- Jeg tror ikke Magnus har noe i mot at dette ender remis, sier Agdestein.

Skaperen av Chessvibes, Peter Doggers, mener Anand tilbød remis med trekket han gjorde, men at Magnus avviste det.

- Det er godt for Magnus at han har med seg sikkerhetsvakt, sier Doggers med glimt i øyet.

Rotet bort god stilling Carlsen hadde en stor fordel da Anand i sitt 28. trekk flyttet dronningen til g5, noe som ble beskrevet som et møkkatrekk av Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel.

22-åringen ble imidlertid litt overivrig da han i trekk nummer 30 spilte exd6. Hadde Carlsen vært nødt til å vinne dagens parti, ville han antakeligvis brukt lengre tid på å tenke over nettopp dette trekket.

Likevel fortsatt han overtaket med hvit, Anand hadde ingenting å true med, samtidig som Carlsen ikke virket å være interessert i remis. Det ville også vært respektløst, mener manager Agdestein.

Å tilby remis et vil oppfattes som respektløst overfor den gamle verdensmesteren, siden Anand må vinne og Magnus ikke har et overbevisende nok overtak.
Her skal Anand få holde på til det ikke er vinnersjanser igjen, og da er det Anand som må tilby Carlsen remis, sier Agdestein til Dagbladet.

Publikumsopprør Dagens remis ga et halvt poeng til hver av spillerne, og dermed endte Carlsen på de nødvendige 6,5 poengene, mot Anands 3,5.

Mange spådde et kort parti, men det tok lengre tid enn ventet. Før halvtimen var gått sa Dirk Jan ten Geuzendam, verdens ledende sjakkjournalist og redaktør i New in Chess, at spillerne bare var høflige mot hverandre ved å fortsette spillet.

- Dette er ikke en posisjon hvor svart vil spille for seier, sa nederlenderen.

Men selv om begge spillerne trolig var innstilt på at uavgjort var det som skulle skje i dag, mente Dagbladets sjakkekspert at Anand ikke kunne segge seg ned for å dø.

- Jeg tror han vil gjøre sitt ytterste for å prøve å skape ubalanse. Hjemmepublikum vil nok gjøre opprør dersom han bare gir fra seg tittelen med en kjapp remis.