<strong>FOLKETS FAVORITT:</strong>    Magnus Carlsen innrømmer at han aldri klarer å fjerne sjakken helt fra hodet. De nærmeste dagene skal han feire juleferie med familie og venner.  Foto: Bjørn Langsem
FOLKETS FAVORITT: Magnus Carlsen innrømmer at han aldri klarer å fjerne sjakken helt fra hodet. De nærmeste dagene skal han feire juleferie med familie og venner. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Magnus Carlsen fikk flere stemmer enn de tre neste til sammen

Suveren verdensener i sjakk - suveren vinner av Folkets Idrettspris 2012.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Da Magnus Carlsen dukket opp med sitt vanvittige talent, valgte Norges Sjakkforbund å overse barneidrettsreglene. Det er Carlsen glad for i dag.

22-åringen tror sjakkforbundets beslutning om ikke å følge de reglene, var avgjørende for at han nå er verdensrekordholder i sjakk.

Og suveren vinner av Folkets idrettspris 2012.

Iført Real Madrid-trøye Vi møter Magnus Carlsen på Aker Brygge. Det er årets mørkeste dag. Han snører igjen et par lag med jakker, og hoster idet vi går langs kanalen. Ingen ser Real Madrid-trøya han har på seg innerst, for Oslo er kald denne førjulsdagen. Carlsen tar på seg ei svart lue også.

Han blir gjenkjent likevel.

<strong>I GIGANTENES SELSKAP:</strong> - Det er ikke dårlig! sier Magnus Carlsen når han får se hvilke fem andre som har vunnet Folkets Idrettspris flere enn én gang: Johann Olav Koss, Drillos, Petter Solberg, Håndballjentene og Thor Hushovd. Foto: Bjørn Langsem
I GIGANTENES SELSKAP: - Det er ikke dårlig! sier Magnus Carlsen når han får se hvilke fem andre som har vunnet Folkets Idrettspris flere enn én gang: Johann Olav Koss, Drillos, Petter Solberg, Håndballjentene og Thor Hushovd. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Det er gått tre uker siden han sikret seg verdensrekorden i sjakk. Ingen har tidligere hatt høyere ratingsum enn den verdensener Carlsen står med når listene oppdateres 1. januar.

Vet det norske folk hvor stort dette egentlig er?

Ja. I hvert fall hvis vi skal legge Folkets Idrettspris-avstemningen til grunn. Magnus Carlsen fikk en tredel av de knapt 20.000 stemmene i Dagbladets prisutdeling.

Vi måtte legge sammen tallene på de fire neste kandidatene for at de skulle overgå sjakkfenomenet.

Glad for folkestøtten - Det er kjempegøy. Og jeg regner med det hjelper at jeg har prestert godt nå i tida før jul, sier Carlsen når han - inne i varmen fra en gasspeis hos sin sponsor - får høre de overlegne fakta.

Det er andre gang Magnus Carlsen fra Lommedalen blir stemt fram av Dagbladets lesere i den årlige kåringen. Forrige gang var ved juletider i 2009, da han for første gang toppet verdensrankingen.

- Hva betyr det å få en sånn pris?

<strong>TIDLIG BEMERKET:</strong> Her var Magnus Carlsen 14 år - og allerede døpt «sjakkens Mozart». Foto Andrea Gjestvang/Dagbladet
TIDLIG BEMERKET: Her var Magnus Carlsen 14 år - og allerede døpt «sjakkens Mozart». Foto Andrea Gjestvang/Dagbladet Vis mer

- Som jeg også sa i 2009, så betyr det spesielt mye at det kommer fra folket. Jeg vet jo at folk har forskjellig syn på sjakk, men at jeg er blitt stemt fram til det her, er veldig stort for meg.

I et klassisk selskap Prisen er blitt delt ut årlig siden 1990. Bare fem utøvere har før klart å vinne den to eller flere ganger: Johann Olav Koss, Drillos, Petter Solberg, Håndballjentene og Thor Hushovd.

- Det er ikke dårlig! utbryter Magnus Carlsen når vi gjør ham oppmerksom på hvilket selskap han er en del av.


- Da du satte verdensrekord, hevdet enkelte at det var tidenes norske idrettsprestasjon. Er det riktige ord å bruke?

- Jeg vet ikke, jeg. Det er vanskelig å si. Men det som er viktig for meg, er at det selvfølgelig var stort for meg personlig - det er det største jeg har oppnådd, i alle fall - og så er det veldig hyggelig at folk setter pris på det slik de gjør.

Glad for barnesjakkreglene Han er bare 22, men Carlsen har fått medieoppmerksomhet helt siden han var ti. Den gang ble det sagt at han var det største sjakktalentet Norge har sett siden Simen Agdestein.

Nå kan vi skrive at han er den beste sjakkspilleren verden noen gang har sett.

Carlsen selv tror en sentral del av grunnen til den enorme suksessen, er beslutningen som ble tatt av Norges Sjakkforbund den gangen hans talent åpenbarte seg over de 64 rutene:

På den tida vurderte forbundet å tilpasse seg barneidrettsbestemmelsene, slik at ingen skulle delta i norske eller internasjonale mesterskap før de fylte 13.

Men fordi man så - og ikke ville skusle bort - Magnus Carlsens evner med brikkene, ble ikke reglene innført. Guttungen fikk dermed lov til å konkurrere mot de beste.


- Hadde det vært mulig for deg å bli verdens beste sjakkspiller om du ikke hadde fått lov til å konkurrere internasjonalt før du var 13?

- Kort sagt: Nei. Det var essensielt for min del, svarer Carlsen.

- Man kan mene hva man vil om spørsmålet generelt. Men i hvert fall i sjakk, for meg og for alle andre, så var det utrolig viktig å få konkurrere - ikke minst mot voksne, sterke spillere - i tidlig alder. Uten det ville jeg ikke vært der jeg er i dag, fastslår han.
  Anand-seieren størst Der han er i dag er altså på toppen. Øverst i tårnet. Sjakkens konge.

- Av alle enkeltøyeblikk du opplevde ved brettet i 2012: Hvilket var det største?

- Det øyeblikket er ikke fra London, faktisk, sier Carlsen - og sikter til avslutningsturneringen London Chess Classic i desember, hvor han sikret seg verdensrekorden.

- Men det er fra turneringen i Bilbao, da jeg slo verdensmester Vishy Anand i 30 trekk - veldig overbevisende. Det øyeblikket da jeg innså at jeg hadde funnet den avgjørende manøveren der, var veldig gøy.


- Var det et av de beste partiene i karrieren?

- Ja, absolutt ett av de bedre.

Går for VM-tittelen Årets siste parti kom også mot Anand, og endte i remis i London, men da hadde Carlsen allerede vunnet turneringen.

Regn med at det vil bli mye snakk om de to herrene i 2013. Indiske Vishy Anand - som med sine 43 år er nær dobbelt så gammel som Carlsen - er regjerende verdensmester i sjakk. Magnus Carlsen har aldri hatt akkurat den tittelen. Det har han lyst til å gjøre noe med.

Tidligere vinnere av Folkets Idrettspris:

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009: Magnus Carlsen
2010: Thor Hushovd

Da må han først vinne kandidatturneringen, som avgjør hvem som blir Anands utfordrer.

- Hvis jeg spiller på det nivået jeg vet jeg kan være på, så har jeg en veldig god sjanse til å vinne kandidatturneringen. Og da får vi se på VM-match eventuelt etter det, sier Carlsen.


- Har du noen ess i ermet foran den turneringen?

- Ja, jeg har allerede begynt å tenke på den. Jeg har planlagt en lengre treningssamling i februar og mars. Så hele våren vil gå med til forarbeid, stort sett.

Tror alltid på seier Men Carlsen har også et håp om å forbedre sin verdensrekord ytterligere.

- Hovedmålet for 2013 er å ha det gøy og spille bra. Da tror jeg jeg kan oppnå litt av hvert. Ratingrekorden blir det vanskeligere og vanskeligere å øke, fordi det forventes at du tar flere og flere poeng. Men muligheten er der. Og presterer jeg slik jeg har gjort i det siste, vil rekorden forbedres, fastslår han.

Det er ikke rart selvtilliten er skyhøy. Den blir fort det når du har toppet verdensrankingen sammenhengende i halvannet år. Men suksessen kommer ikke gratis. Carlsen legger ned mye arbeid i å være fysisk godt rustet til lange turneringer og seige partier.

- Man ser at mot slutten er det mange poeng som gis begge veier, fordi folk er slitne. Å være en av de som får nytte av det, heller enn å være den som gir bort poeng, utgjør en veldig stor forskjell. Det å ha energi på slutten utgjør ofte forskjellen på å bli nummer én eller nummer fem, sier Carlsen.

- Er du en av de i sjakkeliten som er fysisk best trent, føler du?

CV

Magnus Carlsen
Født: 30. november 1990 i Tønsberg.
Bosted: Bærum.
Nominert for sine fantastiske prestasjoner i sjakk. Oppnår i januar tidenes høyeste rating - sjakkens «verdensrekord».

- Ja, altså, jeg føler i hvert fall at jeg holder turneringene godt. Det er ikke måte på hvor mange ganger jeg er kommet bakfra og tatt turneringsseirene mot slutten, sier han.

- Gir det deg en ekstra mental styrke?


- Ja, det gir meg enda mer selvtillit og tro på at jeg alltid vil komme tilbake. For det gjør jeg. Jeg tror alltid jeg kommer til å vinne turneringene. Inntil det ikke er mulig lenger.

Tidligere vinnere av Folkets Idrettspris:

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009: Magnus Carlsen
2010: Thor Hushovd
2011: Cecila Brækhus

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer