SUVEREN: Magnus Carlsen spilte briljant og knuste Fabiano Caruana i omspillet i sjakk-VM. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix


Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SUVEREN: Magnus Carlsen spilte briljant og knuste Fabiano Caruana i omspillet i sjakk-VM. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Sjakk-VM: Magnus Carlsen beholdt VM-tittelen mot Fabiano Caruana

Magnus Carlsen fortsatt verdensmester - knusende overlegen i omspillet

Magnus Carlsen forsvarte på nytt verdensmestertittelen sin i sjakk etter overlegent spill i hurtigsjakk-omspillet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LONDON (Dagbladet): Magnus Carlsen var knusende overlegen og forsvarte VM-tittelen sin mot Fabiano Caruana da han vant 3-0 sammenlagt etter tre av fire partier hurtigsjakk.

De to duellantene måtte ut i omspill etter at den klassiske sjakken resulterte i tolv strake remiser, noe som var historisk.

Carlsen viste fram en fantastisk åpning i det første partiet, mistet litt initiativet, men fikk likevel rodd VMs første seier i land.

I det andre partiet vant også Carlsen etter en Caruana-blunder, noe som gjorde at Carlsen bare måtte unngå tap i de to siste partiene.

I det tredje partiet viste Carlsen at han var nådeløs og også her tok han tak i kampen og avgjorde den i sin favør i sluttspillet.

- Det var en tøff match og før i dag følte jeg aldri på noe tidspunkt at jeg var i nærheten av å vinne matchen. Det var tøft, det var mye spenning hele veien, men heldigvis var jeg den beste i dag, sier Carlsen til NRK.

- Hvordan rangerer du denne tittelen?

- Det er vanskelig å si. Caruana er klart den sterkeste spilleren jeg har møtt, men samtidig klarte jeg ikke å vinne et eneste klassisk parti. Jeg er veldig glad for å ha vunnet matchen. Jeg har mye å jobbe med, men hurtigsjakkformen er i hvert fall bra, sa verdensmesteren.

Mektig imponert

Stormester og sjakkjournalist Ian Rogers er mektig imponert over det han så av nordmannen i omspillet.

- Dette ser ut som Carlsen anno 2014-2015. Spillet har vært veldig imponerende. Valget av åpninger har vært utmerket. Hver feil fra Caruana har vært alvorlig, mens nå Carlsen har gjort feil, så har kongen hans stått trygt, sier Rogers til Dagbladet.

Garry Kasparov var en av mange som kritiserte Carlsen etter det tolvte og siste partiet av langsjakken, og gikk så langt som å si at Caruana nå var favoritt, men etter det andre partiet av finalen, måtte også den suverene verdensmesteren fra 1985-2000 konkludere med at nordmannen spilte utrolig.

- Carlsens stabile nivå i hurtigsjakk, er fenomenalt. Alle spiller dårligere jo raskere og raskere det går, men hans nedgang må være den minste noensinne, muligens bare 15 prosent. En massiv fordel i dette formatet, skrev sjakklegenden Garry Kasparov på Twitter.

Under kraftig kritikk

Det har stormet rundt Magnus Carlsen etter han og Fabiano Caruana spilte remis i det tolvte partiet i sjakk-VM.

Carlsen hadde en fordel, men tilbød remis, noe som ledet til dagens omspill. Sjakkeksperter og stormestre tordnet mot Carlsen på grunn av det de mente var passivt og feigt spill av nordmannen.

Simen Agdestein så i etterkant nærmere på partiet, og i går kunne han røpe overfor Dagbladet at han hadde endret mening om sjokkremisen.

- Det var ikke så ille som vi trodde. Det var langt ifra så opplagt som vi ville ha det til. Kanskje var det helt greit med remis. Den eventuelle gevinsten hadde medført en risiko, sa Agdestein til Dagbladet.

Heller ikke NRK-ekspert Atle Grønn ville konkludere med noe.

- Vi vet ikke fasiten ennå. Jeg har holdt kritikken litt tilbake, men han overrasket oss alle. Vinner han, kan man si at det var en genistrek. Det er han som kjenner seg selv og sjakken best, så det er litt tidlig å vite om det var hans livs tabbe, sa Grønn til Dagbladet før omspillet.

Etter at kampen var avgjort måtte flere sjakkeksperter gå tilbake på sine konklusjoner fra for to dager siden. Stormesterkandidaten Olimpiu Urcan fra Romania konkluderte slik.

- Etter hysteriaen i etterkant av det tolvte partiet, er det mange amatører og profesjonelle spillere som må være glade for at de ikke valgte å bli psykologer, kommenterte rumeneren.

Kanonstart for Carlsen

Dermed skulle VM-tittelen avgjøres med fire partier hurtigsjakk. Hvis det ble 2-2, ville de gå videre til lynsjakk, og deretter eventuelt armageddon.

Carlsen startet med hvite brikker, og overrasket allerede med det femte trekket, noe som gjorde at Caruana måtte tenke i noen minutter.

- Jeg er pessimistisk på svarts vegne. Jeg ser bare et resultat her, sa Anish Giri i Chess24s studio kort tid etter.

I trekk nummer 19 måtte Caruana gjøre et bestemt trekk, men VM-utfordreren misset, og Carlsen fikk en klar fordel. Nordmannen sleit derimot å vinne veien til vinst samtidig som tida tikket.

Den regjerende verdensmesteren viste derimot sin styrke da tida begynte å renne ut, vippet stillingen til sin fordel, og etter 55 trekk ga Caruana opp.

- Kvaliteten på Carlsens spill gikk opp og ned. Åpningsforberedelsene hans var utmerket, han sleit litt etter hvert, men man forventet fortsatt at han kom til å vinne, sier stormester Ian Rogers til Dagbladet.

- Han hadde en fantastisk åpning, men han mistet litt presset i sluttspillet. Men på en eller annen måte så holdt han nervene i sjakk, fortsatte å skape problemer for Caruana, og til slutt vant han et godt parti, sier Daniel King til Dagbladet.

Carlsen-seier etter blunder

Fabiano Caruana hadde hvite brikker i det andre partiet, og italiensk-amerikaneren måtte angripe Carlsen. Duellantene spilte i et uhyre tempo.

- Det er et voldsomt tempo og forberedelser fra begge spillerne i dette partiet, sa NRK-ekspert Atle Grønn.

Pila viste lenge kraftig fordel Caruana, men inn mot det 20. trekket jevnet det seg ut mellom de to kamphanene. Etter hvert fikk også Carlsen store sjanser til vinst etter en blunder av Caruana.

- Han er på vei til å bli knust her, sa NRKs ekspert Torstein Bae om Caruana.

Etter 28 trekk ga Caruana opp.

- Det var et fryktelig vanskelig parti for Caruana å kontrollere. Det var en vanskelig dynamikk i stillingene. Han gjorde én liten feil, og da var kongen hans døende, sier Rogers om parti nummer to.

Dermed holdt det med remis for Carlsen i det tredje partiet, men nordmannen var knusende overlegen, vant det også og kunne juble for sin fjerde strake verdensmestertittel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer