Magnus Carlsen inne på eksklusiv liste

Blant de 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden, mener Time Magazine.

INNFLYTELSESRIK: Magnus Carlsen er på en eksklusiv liste. Time Magazine mener nordmannen er blant de 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden. Foto: Morten Rakke / NTB scanpix
INNFLYTELSESRIK: Magnus Carlsen er på en eksklusiv liste. Time Magazine mener nordmannen er blant de 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden. Foto: Morten Rakke / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Den norske sjakkspilleren Magnus Carlsen er på Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden.

- Jeg er overrasket og dypt beæret. Å være en del av denne lista er en anerkjennelse for sjakk, og jeg håper dette vil styrke utviklingen av sjakk verden rundt. Nå ser jeg fram til festen i New York 23. april, sier Magnus Carlsen i en pressemelding.

Og nordmannen er i celebert selskap. Rapperen Jay Z er blant de store navnene som er på lista i år. Det samme er USA-president Barack Obama.

Lista ble første gang presentert i 1999 som følge av en debatt mellom amerikanske politikere, journalister og akademikere om hva som var århundrets mest innflytelsesrike mennesker. Det ble en årlig begivenhet i 2004.

Time-direktør Richard Stengel har tidligere uttalt følgende om den eksklusive lista:

PÅ LISTA: USA-president Barack Obama er på Time 100. Foto: REUTERS/Yuri Gripas
PÅ LISTA: USA-president Barack Obama er på Time 100. Foto: REUTERS/Yuri Gripas Vis mer

«The Time 100 er ikke en liste med de mektigste folkene i verden, det er ikke en liste over de smarteste personene i verden, det er en liste over de mest innflytelsesrike menneskene i verden. De er vitenskapere, de er tenkere, de er filosofer, de er ledere, de er ikoner, de er artister, de er visjonærer. Det er folk som bruker sine ideer, visjoner, og deres handlinger til å forandre verden og har en effekt på folket».

Her er lista med alle navnene. Magnus Carlsen er listet under «Titans». Andre idrettsutøvere på lista er alpinist Lindsey Vonn og basketballspiller Lebron James, og fotballspiller Mario Balotelli (!).

Møter Anand til VM-kamp Magnus Carlsen har høstet mye ros i den seneste tiden.

I november møter Carlsen (22) regjerende verdensmester Vishy Anand i kampen om verdensmestertittelen. Det er forsatt uvisst hvor kampen går, men mange mener at Vishy Anand vil få oppfylt ønsket om å spille om tittelen på hjemmebane.

Sjakktoppen Garry Kasparov er blant de som er knallhard i kritikken av at VM-kampen trolig går i India.

- Sjakkforbundet FIDE har stor appetitt på slike løsninger. Det er regelbrudd og kanskje kriminalitet. Alle nasjoner, også Norge, burde få delta i en åpen budrunde om VM-kampen. Det er en skandale, sier Kasparov.

PÅ LISTA: Beyoncé er en av flere artister på lista. Foto: AP
PÅ LISTA: Beyoncé er en av flere artister på lista. Foto: AP Vis mer

De to duellantene skal også møte hverandre i en generalprøve i en turnering som går av stabelen i Sandnes fra 7. til 18. mai.

- Jeg er god nok til å slå ham en hvilken som helst dag, hevder Carlsen selv.

Seieren i kandidatturneringen i London var verdt millioner av kroner for det norske sjakkgeniet, og VM-kampen blir en økonomisk gullgruve for team Carlsen.

VM-kampen går over 12 partier og tar tre uker. Til gjengeld er premiefondet høyere enn i noen annen sjakkturnering.