Magnus Carlsen kan komme til å representere Norge i Oslo-OL i 2022

Men da må toppidrettssjefen først anerkjenne sjakk som idrett.

(Dagbladet): Sjakkfeberen herjer rundt om i Norges land etter at Magnus Carlsen vant sitt andre strake parti.

Dagen i dag skal Carlsen bruke til å gjøre det normale, før han igjen skal i aksjon mandag morgen.

Her hjemme hagler det med skryt, og en av de som er mektig imponert over 22-åringens prestasjoner er toppidrettssjef Tore Øvrebø.

- Magnus Carlsen har imponert meg lenge, sier Øvrebø til Dagbladet.

Sosial debatt På sosiale medier går debatten på om sjakk er en idrett eller ei.

- Vi ønsker en dialog med sjakkforbundet velkommen. Initiativet ligger hos dem, opplyser Øvrebø.

Han vil gjerne ha Carlsen under idrettens vinger, men enn så lenge er toppidrettssjefen blant dem som ikke definerer sjakk som en idrett.

- Likhetstrekkene er mange. Sjakk er en arena hvor det utøves fantastiske prestasjoner, akkurat som det gjøres innenfor idretten. Men sjakk er ikke medlem av den norske idrettsbevegelsen, fortsetter han.

- Ikke på agendaen Sjakk-Norge koser seg med oppmerksomheten «idretten» får. Men per dags dato har de ingen planer om å melde seg inn.

- Det er en diskusjon som blusser opp med jevne mellomrom. Men det har ikke vært på agendaen til sentralstyre det siste året, sier eliteutvalgsleder i sjakkforbundet Thomas Robertsen til Dagbladet.

- Vi kan risikere å sitte med en verdenmester som ikke er tilknyttet idretts-Norge, smiler Robertsen.

Godt IOK-forhold Skulle Carlsen bli verdensmester har vunnet det gjeveste en sjakkspiller kan vinne. Det kan endre seg. For innenfor miljøet jobbes det med å få sjakk inn på OL-programmet. Og da er det snakk om en del av vinter-OL. Med andre ord kan Magnus Carlsen bli ett av Norges fremste OL-håp i Oslo 2022, hvis den norske hovedstaden skulle få lekene.

- Forholdet til IOK er meget godt. Det er en av grunnene til at sjakk er en av få idretter som får lov til å arrangere et eget OL, sier Robertsen, og viser til sjakk-OL, som skal arrangeres i Tromsø neste år.

- Tar ikke av I India er fokuset til Team Carlsen noe helt annet enn på idrettsforbundet og OL-deltakelse. Carlsens manager Espen Agdestein har beina godt plantet på jorda, selv om nordmannen nå virkelig er i førersetet etter to strake seire over Vishy Anand.

- Magnus tar ikke av. Nå skal han bare gjøre det normale, lade opp til mandagens kamp, sier Agdestein til Dagbladet.

- Energinivået hans er enda høyere nå, enn hva det var da han kom. Denne hviledagen er det nok først og fremst Anand som trenger, fortsetter manageren.

Teamoppbygging
Agdestein og han team vil bruke hviledagen til å legge forholdene til rette, så Carlsen kan fortsette sin tilværelse inne sin egen lille boble.

- Vi er fornøyd med utviklingen av spillet selvsagt, men det er ikke mye som skal til før ting endrer seg, forteller han.

Fra Olympiatoppen får Agdestein og resten av teamet voldsom skryt av toppidrettssjefen.

- En ting jeg er voldsomt imponert over er teamoppbyggingen. Han har med seg en rekke kompetente folk, og selv om det kan se ensomt ut, så er det Team Carlsen som vinner, forteller Tore Øvrebø.

Han mener både idretten og sjakken har mye å lære av hverandre.

TOPPIDRETTSSJEF: Tore Øvrebø. Foto: Hampus Lundgren / Dagbladet
TOPPIDRETTSSJEF: Tore Øvrebø. Foto: Hampus Lundgren / Dagbladet Vis mer