MØTES IGJEN: Fredag spiller Viswanathan Anand mot Magnus Carlsen i Shamkir Chess. Inderen har fordelen av de hvite brikkene, og Carlsen ga på åpningsseremonien uttrykk for at han hadde håpet på en bedre trekning i turneringa. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
MØTES IGJEN: Fredag spiller Viswanathan Anand mot Magnus Carlsen i Shamkir Chess. Inderen har fordelen av de hvite brikkene, og Carlsen ga på åpningsseremonien uttrykk for at han hadde håpet på en bedre trekning i turneringa. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Magnus Carlsen møter Anand til prestisjeduell: - Trekninga er forferdelig

Favoritt i superturnering.

(Dagbladet): Magnus Carlsen returnerer til sjakkbordet fredag i superturneringa Shamkir Chess.

I Aserbajdsjan venter en tøff start for verdenseneren. Hans første parti er med de sorte brikkene mot VM-utfordrer Viswanathan Anand.

Følg vår livedekning av partiet fra klokka 12 her.

- Objektivt sett mener jeg trekninga for meg er forferdelig, smiler Carlsen på åpningsseremonien foran møtet med Anand, før han fortsetter:

- Det er fem partier med sort og et veldig tøft første parti mot Anand, men vi får se hvordan det går, sa Carlsen på åpningsseremonien foran det første partiet.

Turneringa er 24-åringens første etter at han vant superturneringa Grenke Chess Classic etter en høydramatisk avslutning i februar.

I Aserbajdsjan møter han åtte andre spillere som er topp 16 i verden. Den siste spilleren er hjemmehåpet Rauf Mamedov (113 på ratinglista) som kom inn som erstatter for Teimur Radjabov (21).

Selv med en tøff trekning, er det ingen tvil om at nordmannen er favoritt til å ta nok en seier i ei storturnering. 24-åringen seiret også i Asarbajdsjan i fjor i det som var turneringas første utgave.

- Det er bra å være tilbake her. Den første turneringa var veldig godt organisert og veldig sterk, og selvsagt var det en suksess for meg med turneringsseier. Og som sjakkspiller setter jeg pris på hvordan sjakkspillere blir behandlet, forteller Carlsen.

For der Carlsen har holdt ratingen sin stabil godt over 2850 i neste to og et halvt år, sliter konkurrentene med å nærme seg.

Tvert imot, de siste ukene har avstanden bare økt, selv om Carlsen ikke har spilt turneringer selv.

Som Dagbladet skrev i februar, så var avstanden mellom nordmannen og andremann på rankingen like stor som avstanden fra andre- til 13. plass. Før Shamkir Chess skiller det like mye mellom verdenseneren og andremann Caruana som det gjør mellom Caruana og 20. mann.

Carlsen møter italieneren på søndag. Først venter fredagens utfordring mot Anand. Du følger partier direkte her.