Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen spilte som Bobby Fischer i 1972

Trøbbel med tårnet for nordmannen. Se analyse

(Dagbladet): GM Daniel King mener Magnus Carlsen minnet om Fischer mot Spassky på Reykjavik i 1972 i dagens parti.

Men der Fischer tapte, kom Carlsen unna med det.

Forgiftet bonde Det var et intenst nervedrama på Reykjavik i 1972. Fischer stod alene mot hele det sovjetiske sjakksystemet, og lenge var det usikkert om Fischer i det hele tatt skulle dukke opp. Det var kald krig i miniatyr, og i første parti skjedde det:

Fischer ble glupsk og tok en bonde helt nede i hjørnet på brettet, feltet h2, med løperen sin. Men det var en felle fra Spassky. Bonden var forgiftet og Fischer tapte både løperen og partiet.

Carlsen slo også en bonde med løperen i dag, helt ute på kanten og nede i hjørnet, på feltet a2. Men Magnus kom i motsetning til Fischer unna med det. For Carlsen hadde en bonde i støtte til å få ut løperen igjen.

Dermed stod Carlsen en bonde over, en stor fordel i sjakk på dette nivået. Men Anand tenkte lenge, og han tenkte godt. Carlsen fikk trøbbel med tårnet, og Anands brikker var veldig velorganiserte.

Eventyrlystne Carlsen ble presset bakover og fikk aldri tid til å aktivere brikkene sine, tross materielt overtak med sin ekstra bonde. Carlsen var nødt til å holde mest mulige brikker på brettet, for å unngå remis, men kjempet forgjeves.

Daniel King mener begge spilte svært eventyrlystent, men etter seks timer var Carlsen nødt til å innse at fordelen ikke førte fram.

På pressekonferansen innrømmet da også Carlsen at mester Anand forsvarte seg godt.