Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen tapte kampen om Biel Chess-seier etter tabbe: - Felt av egen taktikk

Shakhriyar Mamedyarov kan ta det helt med ro i morgen.

SEIERHERRE: Shakhriyar Mamedyarov stakk av med seieren i Biel Chess. Her fra Norway Chess i Stavanger tidligere i år.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
SEIERHERRE: Shakhriyar Mamedyarov stakk av med seieren i Biel Chess. Her fra Norway Chess i Stavanger tidligere i år. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Shakhriyar Mamedyarov fra Aserbajdsjan slo Magnus Carlsen i den niende runden av Biel Chess i Sveits i dag, og sikret dermed turneringsseieren en runde før slutt.

TAPTE: Magnus Carlsen, her mot franske Maxime Vachier-Lagrave tidligere i Biel Chess. Foto: Patrick Huerlimann/Keystone via AP
TAPTE: Magnus Carlsen, her mot franske Maxime Vachier-Lagrave tidligere i Biel Chess. Foto: Patrick Huerlimann/Keystone via AP Vis mer

I går gikk Carlsen på sin sjette strake remis da han møtte russiske Peter Svidler, noe som betød at kun en seier i dag var godt nok i håp om å henge med i teten.

Carlsen måtte vinne de to siste partiene for å ta turneringsseieren, noe som da hadde gitt han sin tredje Biel Chess-seier. Slik gikk det altså ikke.

- Magnus gjorde rett og slett en tabbe som gjorde at han tapte et tårn. Det var en vanskelig stilling, men han hadde slitt i mange timer defensivt, sier sjakkekspert Einar Gausel til Dagbladet.

Best etter åtte trekk

Ifølge Gausel er det Carlsen som pleier å spille motstanderne ned, men i dag ble han felt av egen taktikk.

- Det virket som om Mamedyarov egentlig var fornøyd med remis, men Magnus gjorde noen slurvefeil og endte opp med å bare forsvare seg. Jeg vil ikke kalle det gode forberedelser av Mamedyarov, sier Gausel.

Selv om det endte med tap i dag, var Carlsen best i åpningen av partiet.

- Han var best etter åtte trekk og vant åpningsduellen, noe som betyr at Mamedyarov vant «serven» sin. Men det er vi vant til å se.

- Psykologisk poeng å vinne i morgen

Nordmannen innledet med to strake seirer i Sveits, men siden har det gått litt mer trått. I morgen møter nordmannen Nico Georgiadis.

Den sveitsiske motstanderen er en ung og lovende sjakkspiller ifølge Gausel, men er en Magnus Carlsen burde vinne mot.

- Magnus blir nok sur om han ikke vinner. Dessuten er det nok noe psykologisk med å vinne i morgen, med tanke på at Carlsen leder med 13 ratingpoeng så langt foran VM. Spiller han remis i morgen betyr det at han taper tre poeng. Magnus vil nok ha flest mulig poeng foran VM, og da kan det ha et psykologisk poeng å vinne mot Georgiadis.

- Men Magnus er ikke superopptatt av rating slik jeg har forstått det. Uansett hva, så spiller han for å vinne. Han er ikke glad i verken remis eller tap, sier Gausel.