- Magnus Carlsen tenker raskere enn alle andre. Ble førstemann til å forsvare VM-tittelen

Folkets idrettspris.

NY TITTEL. Magnus Carlsen ble den første til å forsvare VM-tittelen i hurtigsjakk. Den norske kongen av sjakk vant også flere store turneringer i 2015. Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix
NY TITTEL. Magnus Carlsen ble den første til å forsvare VM-tittelen i hurtigsjakk. Den norske kongen av sjakk vant også flere store turneringer i 2015. Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen sin i hurtigsjakk. I oktober sto han for bragden i Berlin. Samtidig oppnådde han tidenes høyeste rating i hurtigsjakk. Da var han samtidig høyest ranket i samtlige tre dispiliner i sjakken.

Det norske sjakkgeniet ble den første spilleren til å forsvare VM-tittelen i denne grenen. Den første mesteren var Garri Kasparov i 2001.

Stormester og sjakkekspert Simen Agdestein mener at Magnus Carlsen er bedre enn de andre.

- Ikke mye, men litt. Nok til at det er mer overraskende når Magnus Carlsen taper, enn når han vinner, sier Agdestein til Dagbladet.

Tenker raskere Hovedgrunnen til at Magnus Carlsen ble verdensmester igjen, mener Agdestein er fordi han tar beslutningene litt raskere.

- Han tenker litt raskere enn alle andre, sier Simen Agdestein.

Han forklarer:

- Det tas gjerne 40-50 beslutninger i løpet av et parti hurtigsjakk. Magnus har en solid evne til å foreta riktige beslutninger i løpet av kort tid. Samtidig som han venter på at motstanderen skal gjøre en feil, forklarer Agdestein.

Reglementet i VM i hurtigsjakk går ut på at spilleren har 15 minutter pluss ti sekunder på seg for hvert trekk. Betenkningstiden er såpass lang i motsetning til lynsjakk, at kvaliteten på partiene opprettholdes på et høyt nivå. Det er gjerne de beste i vanlig sjakk, eller såkalt langsjakk som også hevder seg best i hurtigsjakk.

Men det går likevel en god del raskere enn ordinær sjakk. Og her har Magnus Carlsen en fordel i form av sin energi.

NY TRIUMF. Magnus Carlsen er i ferd med å runde av et nytt år med triumfer. 13. desember gikk han til topps i London Chess Classic. Foto: AFP/NTB scanpix
NY TRIUMF. Magnus Carlsen er i ferd med å runde av et nytt år med triumfer. 13. desember gikk han til topps i London Chess Classic. Foto: AFP/NTB scanpix Vis mer

- Han har den ungdommelige energien og det lille ekstra, sier Simen Agdestein.

Prima start Magnus Carlsen hadde en prima innledning på året 2015. Han vant den nederlandske turneringen Tata Steel i januar. Han startet turneringen tregt. Men så viste han hvem som var best og vant seks strake partier.

Han fulgte opp med en ny seier i Grenke Chess Classic i Baden-Baden i februar. Og enda en turneringstriumf kom i Chamkir Chess i Aserbajdsjan.

Opp og ned Deretter har det gått noe opp og ned for nordmannen. Fra å bli diskvalifisert i det første partiet i Norway Chess, til en heldig andre plass i Sinquefield Cup. Han mislyktes i å forsvare sin VM-tittel i lynsjakk. Men så hadde han marginene på sin side og gikk til topps i London Chess Classic 13. desember etter omspill, og dermed tok han også sammenlagtseieren i nystartede Grand Chess Tour.

- Jeg var både god og heldig, sa Magnus Carlsen etter den siste triumfen.

Magnus Carlsen avslutter et sterkt år i Qatar. Masters Open går fra 19. desember til 30. desember.

Synes du Magnus Carlsen fortjener Folkets Idrettspris?

• Stem på din Folkets Idrettspris-kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut tre vinnere som får tilsendt gavekort til en verdi av 1000 kroner.

Tidligere vinnere av Folkets Idrettspris:

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009: Magnus Carlsen
2010: Thor Hushovd
2011: Cecilia Brækhus
2012: Magnus Carlsen
2013: Magnus Carlsen
2014: Magnus Carlsen


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer