HOLDT PÅ Å TAPE: Magnus Carlsen kunne fort gått på sitt første tap, men reddet seg inn og berget uavgjort i en dramatisk kamp. Her fra en tidligere kamp i turneringen.
Foto: Morten Rakke / NTB scanpix
HOLDT PÅ Å TAPE: Magnus Carlsen kunne fort gått på sitt første tap, men reddet seg inn og berget uavgjort i en dramatisk kamp. Her fra en tidligere kamp i turneringen. Foto: Morten Rakke / NTB scanpixVis mer

Magnus Carlsen var i kjempetrøbbel

Men reddet til slutt et halvt poeng i dramatisk oppgjør.

(Dagbladet): Magnus Carlsen (22) leder VM-kvalifiseringen i London etter halvspilt turnering, men i dag holdt han på å ryke på sitt første tap. Carlsen reddet seg inn med et nødskrik, og viste nok en gang en fantastisk fightervilje. Remis (uavgjort) sikret 22-åringen et halvt poeng.

Carlsen spilte med hvite brikker i dagens parti, og så ut til å komme godt ut av åpningen. Carlsen skaffet motstanderen sin en dobbeltbonde, som det heter på sjakkspråket, men etter hvert begynte aserbajdsjanske Teimour Radjabov å presse Carlsen voldsomt.

- I løpet av 14 runder vil alle ha noen dårlige dager. Magnus hadde en slik dag i dag, men han slapp heldigvis med skrekken, sier Carlsens manager, Espen Agdestein til Dagbladet.

Han kunne fortelle om en skuffet nordmann.

- Magnus var litt skuffet i dag over at han ikke spilte bedre, men alt i alt var han lettet over at han til slutt klarte remis. Det er en ny dag i morgen, sier Agdestein.

Vinnertrekk Kraftige datamaskiner analyserer alle sjakkpartiene mens de pågår, slik at publikum som ikke er så sterke i sjakk kan følge med på utviklingen underveis. Datamaskinene indikerer hvem som ligger best an, og de forslår mulige gode trekk spillerne kan spille for publikum.

Disse datamaskinene er enormt gode sjakkspillere, og maskinene fant flere trekk som ville ha gitt Radjabov seieren over Carlsen. Heldigvis for Carlsen så fant aserbajdsjaneren dem ikke. Dermed endte det med remis, et resultat Carlsen nok er mest fornøyd med, selv om også Radjabov var i tidstrøbbel på slutten.

Radjabov er feltets nest yngste spiller, etter Carlsen, og en motstander Carlsen vanligvis har et godt tak på. Det kan være at aserbajdsjanerens respekt for Carlsen spilte inn da han ikke fant de avgjørende vinnertrekkene i dag. Radjabov hadde nok heller neppe den beste selvtilliten, for aserbajdsjaneren kom rett fra tap i forrige runde, mot erkerivalen fra nabolandet Armenia, Levon Aronian.

Sammenlagtledelse Aronian spilte også med hvite brikker i dag, men også armeneren måtte ta til takke med remis mot sin russiske motstander.
Stillingen sammenlagt i turneringen forble dermed uendret etter dagens oppgjør, og Carlsen og Aronian leder med 1,5 poengs margin ned til  de to nærmeste konkurrentene, russerne Vladimir Kramnik og Peter Svidler.

Før turneringen utpekte Carlsen nettopp Aronian og russiske Kramnik som sine tøffeste motstandere i London. Men mens Aronian har vist seg veldig skarp, har Kramnik kun spilt remiser i sine sju første partier.

Kramnik har lagt skylden på uflaks, men i dagens parti hadde han derimot flaks. Datamaskinene hevdet Kramnik sto til tap etter et dårlig trekk, men Kramniks motstander så ikke vinnertrekket.
 
Toppkamp i morgen Aronian på sin side har vunnet like mange partier som Carlsen, og det er mellom de to at turneringseieren nå ser ut til å stå. Turneringen avgjøres først neste helg, men allerede i morgen møtes Aronian og Carlsen til toppoppgjør. Seier til en av de to i dette partiet kan langt på vei avgjøre turneringen. Og Carlsen skal spille med hvite brikker, og har dermed et lite overtak siden han får trekke først.
 
Seier en gullgruve Seier i London kan fort bli en økonomisk gullgruve for Carlsen. De åtte spillerne deler et premiefond på fire millioner kroner, men mye viktigere er det at turneringsvinneren tar med seg retten til å utfordre regjerende verdensmester Vishny Anand til tittelkamp. Som i boksingens verden holder det ikke å være rangert som nummer en — du blir ikke mester før du har slått mesteren.

Og en verdensmestertittel er noe Carlsen drømmer om. En eventuell VM-kamp vil gå av stabelen i november, og her er inntektene formidable. Sannsynligvis er Carlsen sikret opp mot ti millioner kroner i inntekter fra en eventuell VM-kamp i november alene. I tillegg kommer større reklameinntekter, medieoppstyr og økt markedsverdi.

Og skulle Carlsen virkelig slå verdensmester Anand og overta tittelen, vil Carlsen være sikret en slik VM-kamp og millioninntekter annen hvert år så lenge han greier å beholde tittel.