Magnus Carlsen vil sikre seg TV-penger fra VM-kampen

Frykten er at russisk kanal stikker av med rettighetene.

FORHANDLINGER: Magnus Carlsen skal spille VM-kamp mot Vishy Anand i Sotsji, og vil ha sin del av kaka. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
FORHANDLINGER: Magnus Carlsen skal spille VM-kamp mot Vishy Anand i Sotsji, og vil ha sin del av kaka. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpixVis mer

TROMSØ (Dagbladet): Premiepotten er halvert fra forrige VM-møte mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand. Nå vil nordmannen sikre seg deler av TV-inntektene.

Etter morgendagens avslutning på sjakk-OL, vil Magnus Carlsen og teamet hans gå i det som sannsynligvis blir knallharde kontraktsforhandlinger med Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Dagbladet får bekreftet at Carlsen-leiren nå vil forsøke å sikre seg deler av TV-inntektene til den planlagte VM-kampen i russiske Sotsji.

- Det vil bli enda mer relevant hvis inntektene blir store. Selv om interessen er veldig bra, vet vi ikke det enda. Det er opp til FIDE å kommersialisere dem, forteller manager Espen Agdestein til Dagbladet.

Helt nytt punkt I fjor ble det historiske oppgjøret sett av hundrevis av millioner verden over, men da eksisterte ikke en slik avtale.

- FIDE eier markedsrettighetene. Normalt sett vil TV-avtalen være mellom dem og arrangøren. Jeg vet det er stor interesse fra TV-stasjoner, men vi får ikke noen andeler uten at vi forhandler det fram.

En frykt er at den korrupsjonsforfulgte, russiske sjakkpresidenten Kirsan Iljumzjinov gir landets statskanal alle rettighetene. Det kan i så fall få konsekvenser også for norske TV-distributører.

Uavklart Carlsen-manageren understreker samtidig at punktet om TV-rettigheter ikke er det første som vil bli diskutert. Sotsji er utpekt som arrangørby, men ingen avtaler er signert. Nå ventes det på garantier.

- Det er veldig mye som må på plass i løpet av kort tid. Det som blir viktig for oss er å få kartlagt om det er 100 prosent sikkert at VM blir i Sotsji. FIDE sier det er det, men vi vet ikke. Vi må blant annet få bekreftet at arrangøren har betalt inn depositumet.

En ting de likevel ikke får gjort noe med, er premiepengene. I fjor fikk Carlsen ni millioner kroner for seieren. I år er den samlede potten på litt over åtte.

I dialog med UD Samtidig er det ingen tvil om at de politiske urolighetene tilknyttet Russland gjør Carlsen-leiren skeptisk.

- Det er et ekstra moment. Magnus kan ikke komme i en situasjon hvor matchen plutselig vil stå i fare fordi det kommer en idrettsboikott eller lignende.

Det er opprettet dialog med Utenriksdepartementet for å få en grundig oversikt. De mange ubesvarte spørsmålene skaper samtidig utfordringer med tanke på de sportslige forberedelsene.

Samme team I 2013 gikk de tre siste ukene før VM med til trening, lek og moro i Oman. Om ikke destinasjonen blir den samme, vil det øvrige programmet bli det.

- Det gjelder å få mest mulig positiv energi, for det er mange opp- og nedturer i en VM-kamp. Når du stiller til start, er det derfor viktig å føle seg som «en million dollar».

Dagbladet vet at Carlsen var storfornøyd med hvordan apparatet rundt ham fungerte i fjor. Derfor vil suksessoppskriften bli gjentatt, noe som betyr at Lommedal-gutten får med seg egen manager, lege, kokk, sikkerhetsvakt og «alt-mulig-mann».

- Noen ganger passer det å skrive autografer, andre ganger ikke. Det er en av grunnene til at sikkerhetsvakten er med, men han har også ansvar for å sjekke rommene for avlytting, sier Agdestein.