Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsens trekk fikk «stryk» av sjakkcomputeren

Men det viste seg å redde nordmannen til slutt.

(Dagbladet): Magnus Carlsen hadde i dag hvite brikker i VM-kampen mot Vishy Anand, men igjen slet han med å få et overtak mot den indiske verdensmesteren.

GM Daniel King, som analyserer VM-kampene her på Dagbladet.no, var skuffet over at 22-åringen nok en gang åpnet med hesten til f3  og ikke gikk for de mer klassiske åpningene med å flytte dronning- eller kongebonden to felt fram (d4 eller e4).

- Jeg er skuffet over at Magnus Carlsen ikke spiller et mer vanlig åpningstrekk, men dette er stilen hans. Han liker å lobbe ballen over nettet i stedet for å gå for en «smash», sier GM Daniel King i analysen du kan se i videoen øverst i denne saken.

I motsetning til det første partiet i VM, der Magnus Carlsen ikke fikk noe ut av den samme åpningen, gikk det bedre i dag. Det var muligheter for et langt og spennende parti etter de første trekkene, men så var det i stedet Vishy Anand som viste seg å være friskest og kom på offensiven.

Anand gikk for seier Faktisk hadde Anand en mulighet til å tvinge fram en uavgjort etter 23 trekk, men valgte i stedet å gå for seier. Derfra og inn handlet det om å redde uavgjort for Magnus Carlsen, som - sammen med Anand - kanskje er verdens beste når han har «ryggen mot veggen». I en intens kamp mot Anand og etterhvert klokka ble det klart at Magnus Carlsen ville miste en bonde og gå inn i sluttspillet med færre brikker.

Vishy Anands tre bønder på dronningsiden var i ferd med å storme fram mot Carlsens to bønder, men nordmannen visste heldigvis råd. GM Daniel King har følgende å si om den kritiske situasjonen for Magnus Carlsen før det 28. trekket.

- Anand har en svært farlig bonde som er på vei framover, og Carlsen må tenke lenge. Plutselig er han i tidsnød med Anands farlige bønder på frammarsj, sier King, før han fortsetter.

- Men så spiller Magnus Carlsen et veldig modig trekk. Han kjemper for å at brikkene hans skal bli mer aktive og spiller bonden fram til e3.

Får strykk av computeren Daniel Kings konklusjon er at Magnus Carlsens mot reddet ham i dagens parti. Han kom en bonde under, men takket være hans aktive brikker kunne ikke Anand vinne partiet.

Det ironiske er at nettopp Carlsens e3-trekk får «stryk» av verdens sterkeste sjakkcomputer Houdini. Trekket er merket i mørk lilla og ifølge Houdini øker Anands vinnersjanser markant etter Carlsens trekk. Se Houdinis evalueringer av partiet i grafikken fra Chessbomb.

Sjakk-VM fortsetter i morgen klokka 10.30 med det fjerde partiet. Du følger det direkte i Dagbladets sjakkstudio med kommentarer av Dagbladets ekspert GM Einar Gausel.Live chess broadcast powered by ChessBomb and ChessdomUtforsk andre nettsteder fra Aller Media