Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsens vei mot verdensmestertittelen startet for ett år siden

Da tok han et viktig valg.

Sjakkstudio: Følg dagens parti fra 10:30.

FISHERMAN´S COVE (Dagbladet.no): For Magnus Carlsen sin del skjedde det en viktig endring for et år siden.

Først da følte han seg motivert for å spille en VM-match i sjakk og kjempe med Vishy Anand om tittelen som verdensmester.

Det er far Henrik som forteller om Magnus Carlsen sin VM-drøm til Dagbladet da vi møter ham på Fisherman´s Cove, luksusresorten hvor team Carlsen slapper av, lader opp og henter energi mellom slagene i Chennai. I dag spilles det niende av i alt 12 partier i VM-matchen, og nordmannen leder 5-3.

Hadde lysten - Magnus satte seg for et år siden som mål å vinne kandidatturneringen i London. Fram til da hadde han fokusert på turneringer og satt seg små mål underveis, sier Henrik Carlsen.

- Dette med VM-match er et prosjekt han har hatt gående et års tid. Drivkraften til Magnus har alltid vært å gjøre ting han har hatt lyst til å gjøre. Det har ikke handlet så mye om å vinne eller tape. Har han tapt har han heller sett etter neste mulighet, sier faren.

Kompromissløs Magnus Carlsen har ikke blitt så god i sjakk bare av seg selv. Det har krevd trening, fokus og hardt arbeid, i tillegg til et rått talent. Men hele tiden har det vært noe lystbetont og lekent over måten talentet har blitt utviklet på. Likevel har tusenvis av timer blitt brukt på trening, spill og analyser.

- Han har lagt ned ekstremt mange timer. I tillegg har han hatt den type interesse og forståelse av sjakk som skal til for å gjøre framskritt. Han har vært kompromissløs på kvalitet og hatt fokus på detaljer, sier Henrik Carlsen.

FØLGER MED: Henrik Carlsen, Magnus Carlsens far, er tilstede i Chennai for å følge sønnen mot verdensmestertittelen. Han forteller at planen om en VM-kamp startet for et år siden. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FØLGER MED: Henrik Carlsen, Magnus Carlsens far, er tilstede i Chennai for å følge sønnen mot verdensmestertittelen. Han forteller at planen om en VM-kamp startet for et år siden. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Etter at Magnus ble stormester som 13-åring for ni år siden har teamet og familien tenkt at alt heretter ville bli en bonus. Det har blitt mange bonuser.

- Det har jo vært fantastisk moro å få oppleve framgangen Magnus har hatt ved sjakkbrettet. Og en blir jo blassert etter hvert. Han har vært verdensener i mange år og vunnet 20 toppturneringer. Slik sett har VM-match vært et naturlig steg på veien for Magnus, sier Henrik Carlsen.

Var spent Henrik Carlsen kunne se på sønnen at VM var noe spesielt da Det første VM-partiet startet for snart to uker siden.

- Jeg kunne se det på ham de tre første rundene, men ikke etter det. Han var nok ekstra spent. Jeg merket det da jeg snakket med ham, og han var åpen om det selv også, sier Henrik Carlsen.

- Men nå er han i gjenge som under en vanlig turnering, legger han til.

Henrik Carlsen legger ikke skjul på at det blir spennende å følge sønnen i de fire siste partiene:

- Han virker mindre preget av stundens alvor enn meg. Jeg prøver å bare kose meg med dette jeg også, men det kommer til å bli intenst og spennende de siste rundene.

Møtt med vennlighet På forhånd var mange skeptiske til at Carlsen måtte spille VM-match i India, på Anands hjemmebane og under langt fra vante forhold. Det har ifølge Henrik Carlsen gått over all forventning.

LADET OPP: Magnus Carlsen hadde en hviledag i går. I dag er det alvor igjen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
LADET OPP: Magnus Carlsen hadde en hviledag i går. I dag er det alvor igjen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Både Magnus og jeg og resten av teamet er imponert over all den venneligheten vi har blitt møtt med i India. Det gjelder både indere, hotellet og ikke minst arrangørene. Der tror jeg vi har litt å lære, sier Henrik Carlsen.

BALLTALENT: Carlsen har brukt store deler av hviledagene så langt til å drive med forskjellige aktiviteter, som blant annet fotball, basketball og bowling. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
BALLTALENT: Carlsen har brukt store deler av hviledagene så langt til å drive med forskjellige aktiviteter, som blant annet fotball, basketball og bowling. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer