Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus´ «djevelske idé» får eksperten til å sperre opp øynene:
- Dette er veldig, veldig uvanlig

Den norske verdensmesteren tok sin første seier i «sjakkens Wimbledon».

Video: GM Daniel King / PowerPlayChess/YouTube Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsen virker å ha ristet av seg skuffelsen fra romjulen da gullet i både hurtig- og lynsjakk glapp. Nå spiller nemlig lommedølingen langsjakk igjen i Tata Steel-turneringen i Nederland. Og verdensmesteren viste storspill allerede i den andre runden.

I den første runden tok Magnus Carlsen en rolig remis med svarte brikker mot Wesley So, men i går - med hvite brikker - gikk nordmannen rett i strupen på Radosław Wojtaszek.

Se analysen av Carlsens glimrende angrepsparti øverst i saken.

«Djevelsk idé»

Allerede i åpningen hadde Magnus en liten overraskelse på lur for sin polske motstander med en variant av siciliansk åpning (Najdorf) som svært, svært sjelden ses på brettet. Magnus´ sjette trekk var nemlig a3 og det får GM Daniel King til å sperre opp øynene.

- Det er i praksis et ventetrekk. Magnus venter for å se hvor Wojtaszek setter brikkene, og sa etter partiet at han ble inspirert av Sergej Karjakin, som spilte det samme trekket i den første runden, sier Daniel King i analysen av partiet.

Wojtaszek svarte med standardtrekket e5 og truer Magnus´ løper i midten, men her hadde nordmannen allerede funnet en forbedring fra Karjakins forsiktige Nf3.

- Her har Magnus sett en «djevelsk liten idé» - typisk for verdensmesteren! Det er veldig uvanlig det Magnus gjør her, sier Daniel King.

I stedet for et forsiktig springertrekk, satte nemlig Magnus hesten sin på det «provoserende» feltet f5 og startet et heftig angrep allerede etter sju trekk.

Aggressiv h-bonde

Det neste høydepunktet i Magnus´ glimrende parti kom etter elleve trekk, da nordmannen i stedet for å forsvare defensivt sine to framskredne springere, også gikk fram med dronningen til 11. Qg4. Nok et spesielt trekk, siden det samtidig skapte en binding for Magnus´ springer på f5.

- Dette trekket må Wojtaszek ha undervurdert, sier King, og viser flere varianter som ender med at Magnus klarer å sette polakkens konge i sjakk og enten plukke opp tårn eller springer.

Polakken klarer imidlertid å holde tunga rett i munnen og får byttet av en av de skumle springerne til Magnus. Da går også nordmannen i tenkeboksen. I 18 minutter.

- Hvis Wojtaszek får tid til å konsolidere stillingen, har han en helt grei posisjon. Så Magnus må ikke gi fra seg initiativet her, slår GM King fast.

Og trekket nordmannen kommer opp med er å storme fram med h-bonden til h4, uten å kaste bort tid på å få sin egen konge i sikkerhet.

- Dette er et glimrende trekk fra Magnus! sier Daniel King.

- Vakker seier

Hvor glimrende trekket er, blir først tydelig 15 trekk seinere, da Magnus endelig kan sprenge åpen polakkens kongestilling med 28. h5. Interessant nok, for dem som følger sjakkcomputere slavisk: Det var først i det 27. og 28. trekket at computerne ble overbevist om at Magnus´ angrep kunne ende med seier.

Carlsen viste igjen hvor tålmodig han er når han har en bedre stilling og malte i løpet av 16 nye trekk polakken sønder.

- En vakker seier til verdensmesteren. Her var Carlsen virkelig i sitt rette element, takket være en smart åpningsidé, konkluderer GM Daniel King, med henvisning til den «djevelske ideen» i det sjuende trekket.

Magnus Carlsen ligger på andreplass i Tata Steel-turneringen med 1,5 poeng av 2 mulige. Ukrainske Pavel Eljanov er den eneste som står med to poeng etter to runder.

VERDENSMESTER-TREKKET: Magnus Carlsen (med hvit) ofrer dronningen i sitt siste trekk og setter utfordreren Sergej Karjakin i sjakk matt. Slik ble han verdensmester. GM Daniel King kommenterer. Video: Daniel King / PowerPlayChess Vis mer Vis mer
ENDELIG SEIER: Magnus Carlsen tok sin første seier i VM-kampen mot Sergej Karjakin først i det tiende partiet. GM Daniel King forklarer her hvordan Karjakin først overså en mulighet for remis før Carlsen over 50 trekk presset seg til seier. Video: Daniel King / PowerPlayChess Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media