- Magnus er letta

Sjakkverdensmesteren sier ja til ny VM-kamp.

SIGNERER: Magnus Carlsen er klar for VM-kamp i Sotsji i november. Foto:Photo by Tom Gannam/Invision for Chess Club and Scholastic Center of St. Louis/AP Images
SIGNERER: Magnus Carlsen er klar for VM-kamp i Sotsji i november. Foto:Photo by Tom Gannam/Invision for Chess Club and Scholastic Center of St. Louis/AP ImagesVis mer

ST. LOUIS (Dagbladet): Etter andreplassen i Sinquefield Cup i St. Louis spiste Magnus Carlsen en bedre middag lørdag kveld sammen med støtteapparatet sitt. Så dro de tilbake til hotellet hvor verdensmesteren tok beslutningen om å forsvare VM-tittelen han sikret seg ved å beseire indiske Vishy Anand i fjor.

Få timer før fristen fra det internasjonale sjakkforbundet (FIDE)

- Magnus spiller VM. Han har veldig lyst til å spille. Han hadde en veldig god opplevelse i India i fjor. Han er verdensmester i sjakk, og han har lyst til å forsvare tittelen sin. Det ble tydeligere og tydeligere på slutten nå. Magnus er letta. Det er godt å få dette avklart, sier Carlsens manager, Espen Agdestein til Dagbladet og annen presse i St. Louis.

La ut bilde Samtidig offentliggjorde verdensmesteren selv sin beslutning på Twitter:

- Det har vært en ære å skrive autografer for fansen i St. Louis. etter turneringen fant jeg tid til én til, skriver Carlsen sammen med et bilde av seg selv mens han signerer VM-kontrakten.

Carlsen har vært i konflikt med FIDE etter at forbundet satte ham i en storpolitisk knipe. FIDE med den russiske presidenten, Kirsan Iljumzjinov besluttet å arrangere årets VM-kamp i den russiske byen Sotsji. Med den stadig mer alvorlige situasjonen i mellom Russland og Ukraina er dette kontroversielt.Iljumizjinov er også alliert med Russlands president, Vladimir Putin, og det er mulig at han dukker opp under VM-kampen i november. Under presidentvalget i FIDE i Tromsø i August, støttet Carlsen offentlig motkandidaten hans, Gary Kasparov.

- Vi har undersøkt med Utenriksdepartementet og dette omfattes ikke av sanksjonene mot Russland. Magnus er en sjakkspiller, å ikke ville forsvare tittelen sin ville vært veldig dramatisk, sier Agdestein.

- Tenkt grundig - Er Magnus redd for reaksjoner på å spille en VM-kamp i Sotsji?

- Det ville vært reaksjoner uansett hva han gjorde. Det har vært et vanskelig valg, og han har tenkt grundig gjennom dette, sier Agdestein.

Han legger heller ikke skjul på at Carlsen ikke har fått gjennomslag for sine krav til FIDE.

- FIDE har inistert på at alt går framover som planlagt, og vi har ikke blitt møtt på noe særlig av det vi ønsker. De har kjørt sitt løp ganske hardt, sier Agdestein.

Carlsen fikk ikke informasjon om spillested i Sotsji eller vite hvor stor pengepremien er. I fjor fikk han ni millioner kroner for seieren. I år er den samlede potten på litt over åtte millioner.

Den norske sjakkpresidenten var søndag overrasket over Carlsens beslutning.

Forsøkte flere muligheter 27. agust fortalte også Agdestein at de hadde forsøkt tre ulike virkemidler i forhandlingene med FIDE:

1. Å flytte kampen til et annet sted.
2. Når det ikke gikk, utsette den.
3. Få en forlenget frist til å skrive under VM-kontrakten, på grunn av det som antas å være en rekke uavklarte problemstillinger.

Samtlige forslag ble blankt avvist av FIDE.

I dag reiser Carlsen videre til California hvor han skal delta på noen arrangementer. Deretter får han et opphold i New York før turen fortsetter hjem.

- Han har et ganske rolig program her i USA, så vi vil sikkert bruke tida på å diskutere opplegget fram mot matchen, sier Agdestein.

I USA: Manageren til Magnus Carlsen, Espen Agdestein forteller at verdensmesteren har sagt ja til ny VM-kamp. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I USA: Manageren til Magnus Carlsen, Espen Agdestein forteller at verdensmesteren har sagt ja til ny VM-kamp. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer