Magnus er nå best i verden

Som første 17-åring noensinne. - Det kan måle seg med det Bjørn Dæhlie gjorde, sier sjakkpresidenten.

(Dagbladet.no): Sin unge alder til tross har 17 år gamle Magnus Carlsen fra Lommedalen i Bærum lenge vært en sjakksensasjon.

Men i skrivende stund er han også verdens høyest rangerte spiller, melder Nettavisen.

- Dette er en fantastisk prestasjon. Det er mange flere som spiller sjakk i verden enn det er folk som går på ski og skøyter, så dette kan måle seg med det Bjørn Dæhlie gjorde, sier Norges sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson til Dagbladet.no.

- Det kan også måle seg med da Norge slo England og Brasil i fotball, mener han.

Bedre enn Kasparov på samme alder

Unggutten ligger i øyeblikket på andreplass i storturneringen Final Chess Masters i Spania, bak bulgarske Véselin Topálov. Carlsen har to seire, to remis og ett tap så langt.

Men på den kontinuerlig oppdaterte rankinglista hos Chess Liverating, som viser ratingen nå, er Carlsen så vidt nummer en. Det har aldri skjedd en så ung spiller før.

- Sjøl ikke Garri Kasparov, som blir regnet som den beste sjakkspilleren i forrige århundre, var i nærheten av Magnus\' nivå da han var 17 år, sier Aulin-Jansson, som understreker at det skal lite til for at situasjonen endrer seg.

- En remis eller ett tapt parti kan være nok, sier han.

I GODT SLAG: - Etter det jeg så han gjorde mot Levon Aronian, blir jeg overrasket hvis Magnus Carlsen ikke topper den neste rankingen, sier Norges sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson. Foto: RAFA RIVAS/AFP/SCANPIX
I GODT SLAG: - Etter det jeg så han gjorde mot Levon Aronian, blir jeg overrasket hvis Magnus Carlsen ikke topper den neste rankingen, sier Norges sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson. Foto: RAFA RIVAS/AFP/SCANPIX Vis mer

- Overrasket hvis han ikke topper neste gang

På forrige offisielle verdensranking, fra juli, var bærumsgutten nummer seks.

- Fortsetter han som nå, tror jeg han vil være nummer en neste gang. Og etter det jeg så han gjorde mot Levon Aronian, blir jeg nesten overrasket hvis Magnus ikke topper den neste verdensrankingen, sier president Aulin-Jansson.

Neste offisielle verdensranking fra verdens sjakkforbund (FIDE) kommer den 1. oktober.

- Bare det å være blant de fem beste, er en enormt stor prestasjon. Vi har ikke sett noe lignende i Norden noen gang. Jeg jubler inni meg, sier en glad Aulin-Jansson.

• Samleside: 195 artikler om Magnus Carlsen

Magnus er nå best i verden