Sjakk-VM i New York

- Magnus er redd for seg selv

Forsiktig Magnus Carlsen fikk rekordrask remis. Nå venter dramatisk omspill på Carlsens egen bursdag.

OMSPILL: Etter bare 35 minutter og 30 trekk var mandagens parti over. Carlsen gikk for remis selv om han hadde fordel av å spille med hvite brikker. Onsdagens omspill starter klokken 20 norsk tid. Video: Reuters Redigerer: Henrik Skolt / NTB Reuters Vis mer
  • Carlsen - Karjakin 1/2 - 1/2

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg følte dagen i dag ikke var dagen å ta sjanser på, sa Magnus Carlsen umiddelbart etter å ha spilt remis mot Karjakin i det siste og avgjørende partiet i VM-kampen.

Stillingen var 5,5 mot 5,5 da den regjerende verdensmesteren åpnet det tolvte og etter planen siste partiet i sjakk-VM med hvite brikker. De siste par ukene har de to kjempet i time etter time i parti etter parti på sørspissen av Manhattan. Mandag skulle det hele avgjøres, og presset var voldsomt på begge.

- Overraskende forsiktig

Carlsen hadde altså fordelen av å starte med hvite brikker. Han var også på offensiven og struttet av selvtillit etter å ha vunnet det forrige partiet han spilte med hvitt. Samtidig har Karjakin tidligere i VM vist seg som en formidabel forsvarsspiller, og ni av partiene har endt i remis. Før det tolvte partiet var det derfor ventet at russeren ville spille særdeles defensivt.

- Dette var et overraskende forsiktig åpningsvalg av Magnus. Han valgte nok trygghet foran risiko i dag. Karjakin forsvarte seg godt og hadde full kontroll hele veien, sier Dagbladets sjakkekspert Tarje Joten Svensen.

- Jeg hadde håpet å stå bittelitegrann bedre, men jeg hadde ingen spesielle forhåpninger, sa Carlsen, og befant seg i en situasjon som utrolig nok bare pekte mot remis.

Og da remisen var klar etter en drøy halvtime var det nesten så sjakkekspertene ikke trodde sine egne øyne. Alle hadde ventet at en offensiv Carlsen virkelig skulle gå for seier og fornyet VM-tittel.

- Antiklimaks

- Dette må jo være et av sportens aller største antiklimaks, var det første NRKs sjakkekspert Torstein Bae utbrøt.

Sjakkekspert Atle Grønn påpekte også i NRKs sending at Carlsen har vinnerviljen, men det kan også være hans verste fiende. Karjakin har vist seg å være veldig flink til å utnytte dette.

- Magnus er redd for seg selv, skriver stormesteren Anish Giri på Twitter.

- Jeg trodde det virkelig ikke. Han er fortsatt favoritt, men det er langt flere tilfeldigheter. Jeg trodde han skulle forsøke å skape noen problemer for Karjakin., sier Fabiano Caruana, som selv er ranket som nummer to i verden, under den offiselle sendingen.

Han påpeker at nå kan nervene avgjøre.

- Det må være enormt press. Det vil bli stressende for begge. Til slutt er det den som takler nervene som vil avgjøre, sier Caruana.

- Nervøse

- Dette er den siste dagen. Vi er nervøse, sier Karjakins manager, Kyrillos Zangalis, før partiet.

- Magnus er spent nå. Men forhåpentligvis er han fattet, har god energi og er klar for oppgaven, sier Carlsen manager, Espen Agdestein, til NRK.

Carlsen gikk igjen for en spansk åpning, slik han også har gjort tidligere. Begge spilte deretter de første 14 trekkene i et forrykkende tempo.

- Dette kommer til å bli veldig solid, veldig remisaktig, sier den ungarske stormesteren Judit Polgar under den offisielle sendingen.

- Jeg er overrasket over hvor forsiktig Magnus åpner i dette partiet. Jeg tror han går for et langt parti som ender med seier, men Magnus skal jobbe knallhardt om han skal klare å vippe russeren av pinnen her, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Det gjorde han altså ikke. Dermed endte VM-kampen 6-6 etter de ordinære 12 rundene. Nå skal de møtes i fire partier hurtigsjakk som begynner allerede onsdag.

Det er, passende nok, bursdagen til Carlsen. Det er neppe å forvente milde gaver fra russeren da heller.

- Det er fifty fifty, tror jeg. Enten så vinner jeg, eller så vinner han, sier Carlsen på den internasjonale pressekonferansen.

Og smiler.

- Jeg ser i hvert fall fram til å spille fire nye partier med sjakk.