Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus er tidenes yngste verdensmester i lynsjakk

Følg nordmannen parti for parti!

NORSK-INDISK DUELL: Magnus Carlsen leder foran Viswanathan Anand når en dag gjenstår av lynsjakk-VM i Moskva. Arkivfoto: EPA/Sergio Maldonado
NORSK-INDISK DUELL: Magnus Carlsen leder foran Viswanathan Anand når en dag gjenstår av lynsjakk-VM i Moskva. Arkivfoto: EPA/Sergio Maldonado Vis mer

||| Teten nå: (oppdatert etter 42 av 42 runder)

1. Magnus Carlsen 31 poeng
2. Viswanathan Anand 28 poeng
3. Sergey Karjakin, 25 poeng
4. Vladimor Kramnik 24,5 poeng

(Dagbladet): Magnus Carlsen (18) ble i dag tidenes yngste verdensmester i lynsjakk - og det to partier før turneringen var avsluttet. Til slutt ble seiersmarginen på hele tre poeng.

I sjakkverden er det bare ett ord for sånt:

- Utklassing. En utklassingsseier på linje med da han vant storturneringen i Kina tidligere i høst, og feide resten av verdenseliten av sjakkbrettet, jubler generalsekretær Dag Danielsen i Norges Sjakkforbund.

- Finnes det grenser for denne gutten?

- Det får framtida vise. Kommentarene når man har sett Magnus spille den senere tida går på at det bare er et tidsspørsmål før han slår sjakklegenden Garry Kasparovs rekordrating på 2851, sier Danielsen til Dagbladet.

Var storfavoritt

18-åringen fra Lommedalen ledet med ett poeng på Viswanathan Anand før dagens 14 siste partier, og måtte tåle et soleklart favorittstempel.

Og som han innfridde.

Riktignok fikk han en dårlig start i dag med tap i det første partiet mot Ruslan Ponomariov, og da Anand skilte det bare ett poeng mellom dem. Men derfra og inn var Magnus suveren.

De to møttes i den 38. runden, og selv om Carlsen spilte med sorte brikker gjorde han kort prosess med den indiske verdensmesteren.

- Det er utrolig imponerende at han slo Anand for andre gang i turneringen. Det viser hvem som er kongen!

- Et mål har vært å vinne her. Jeg har spilt lite lynsjakk, men dette var moro, sier 18-åringen selv til VG Nett.

Tidenes yngste

Med seieren tok Magnus et gigantisk steg mot sammenlagtseieren, og ledelsen økte til 2,5 poeng med fire runder igjen.

- Det skal skje et jordskjelv om han ikke vinner nå, sa Danielsen til Dagbladet, og selvsagt var det ingen grunn til bekymring. For like etter vant Magus mot Levon Aronian, samtidig som Anand tapte mot Judith Polgar.

Dermed kunne ingen lenger ta igjen det norske sjakkgeniet, som skriver seg inn i historiebøkene som tidenes yngste verdensmester i lynsjakk, i en alder av 18 år. 

- Det kan ikke gjøres bedre enn dette. Måten han vinner på er suveren. Jeg kan ikke se at noen individuell idrettsutøver i Norge har gjort en bedre prestasjon enn det Magnus har gjort i høst, sier Danielsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media