- Magnus fikk det til å se brutalt ut

Sjakk-Carlsen knuste turneringslederen.

SNART NUMMER ÉN IGJEN?: Magnus Carlsen har funnet tilbake til gamle, gode takter. I dag vant han svært overbevisende mot lederen av storturneringen Tata Steel Chess, Hikaru Nakamura. Foto:  Keith Hammett / Dagbladet
SNART NUMMER ÉN IGJEN?: Magnus Carlsen har funnet tilbake til gamle, gode takter. I dag vant han svært overbevisende mot lederen av storturneringen Tata Steel Chess, Hikaru Nakamura. Foto: Keith Hammett / DagbladetVis mer

(Dagbladet): To remis og et sjokktap mot en 16-åring fikk kanskje noen til å lure på om Magnus Carlsen hadde mistet grepet.

Siden da har sjakkgeniet fra Lommedalen slått kraftig tilbake - med kveldens knockout på amerikanske Hikaru Nakamura som det foreløpige høydepunkt.

«That's more like it!» (Det var noe annet!), skriver Carlsen på sin Twitter-profil.

Nakamura, som ledet storturneringen Tata Steel Chess før møtet med nordmannen, resignerte etter 37 trekk. Manager Espen Adgestein beskriver seieren som «sjeldent kraftfull».

- Det så ganske brutalt ut da Magnus slo gjennom. Han hadde tidlig føringen, men fikk et sterkt initiativ. Det er sjelden du ser så kraftfulle seirer på dette nivået, sier han til Dagbladet.

Smadret kongestillingen
Carlsen lå halvannet poeng bak Nakamura før kampen, og var nesten tvunget til å vinne for å holde følge med teten. Det gjorde han på overbevisende vis: Sjakkinteresserte som fulgte oppgjøret direkte på nettet brukte ord som «massakre» for å beskrive partiet.

- He-he, jeg vil ikke bruke de ordene. Men det var et parti som sjakkfansen satte stor pris på. Det kan av og til være litt kjedelige partier, men dette var angrepssjakk, sier Agdestein.

- Det sies at Nakamura gikk i fella til Carlsen?

- Nakamura tok en bonde som var «forgiftet». Det førte til at Magnus slo gjennom og smadret kongestillingen hans, beskriver manageren.

Etter seieren har Carlsen avansert til tredjeplass med fem poeng. Verdensmester Viswanathan Anand, som spilte remis med Carlsen lørdag, deler førsteplassen med nettopp Nakamura. Begge står på 5,5 poeng.

Tøff i trynet
Amerikaneren blir sett på som en fyr med stjernepotensial, med høy sigarføring og kjappe replikker. Dagen tap forklarer han mer med egen udyktighet enn Carlsens dyktighet.

«Jeg er ganske sikker på at jeg kunne spilt mot hvem som helst, med hvilken som helst åpning, og tapt stygt i dag. På tide å fokusere på nytt og få tilbake energien!», skriver han på Twitter.

Agdestein legger ikke skjul på at Nakamura er en mann det er moro å sette på plass.

- Nakamura uttalte for et par år siden at han følte han hadde kommet inn i hodet på Magnus. Jeg tror ikke Magnus ønsker å fyre opp under rivaliseringen, men det er klart det er mann det er litt morsomt å slå, sier han.

Fem runder igjen
Carlsen spilte for øvrig med hvite brikker (hvit gjør det første trekket, journ.anm) mot både Anand og Nakamura. Mens Anand holdt nordmannen til remis, var Nakamura altså sjanseløs.

- Magnus er veldig tett bak Anand på liverankingen nå, sier han.

Fem av 13 runder gjenstår av turningeren.

- Det er ikke så lurt å avskrive Magnus Carlsen?

- Det er alltid sånn når han taper, da er alt gærent. Når han vinner er alle lykkelige igjen. Magnus gledet seg veldig til å spille denne turneringen, og alt tydet på at han var i god form. Det var kjedelig med glippen i 3. runde (mot 16-åringen), men det var nok bare et feilsteg, forsikrer Agdestein.