BRØT SAMARBEIDET: Sjakklegenden Garry Kasparov (t.v.) har tidligere coachet Magnus Carlsen. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix .
BRØT SAMARBEIDET: Sjakklegenden Garry Kasparov (t.v.) har tidligere coachet Magnus Carlsen. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix .Vis mer

- Magnus har fortsatt noen svakheter som spiller

Kasparov er i Oslo og vil gjerne hjelpe til.

Sjakkmesteren Garry Kasparov er klar til å hjelpe Magnus Carlsen på veien mot høstens VM-kamp.

- Det gjør jeg med stor glede dersom de (team Carlsen) tar kontakt. Jeg har fortsatt et godt forhold til dem. Jeg fikk blant annet et restaurant-tips i Oslo av Espen Agdestein, sier Kasparov til NTB.

Han samarbeidet og trente Carlsen en god periode før de gikk hver til sitt i 2010.

- Dersom Magnus gjør hjemmeleksene sine godt og er psykologisk forberedt, vil han vinne kampen mot Vishy Anand. Men en VM-kamp er noe helt annet enn andre turneringer. Du spiller mot samme mann hele tiden. Og vi skal huske at Magnus fortsatt har noen svakheter som spiller. Anand er ekspert på å utnytte andres feil. Han spiller også trolig på hjemmebane og er svært rutinert, sier Kasparov.

Han var selv verdensener i en årrekke og av mange sett på som tidenes beste sjakkspiller. Kasparov ble også verdensmester i en alder av 22.

Skulle Carlsen lykkes i VM-oppgjøret som trolig spilles i India, vil han kopiere Kasparov på det området.

- Sjakken trenger en type som Magnus. Unge spillere behøver idoler, og Carlsen oppfyller alle kriterier.

Kasparov er i Oslo for å holde et foredrag om politikken i Russland etter at Vladimir Putin seilte opp på toppen. Det skjer fredag.

Lørdag runder Kasparov 50 år. Han var bare 22 da han ble tidenes yngste VM-mester etter seier over Vitalij Karpov. Det skjedde i Moskva i 1985.

Bursdagen feirer Kasparov i Oslo sammen med sin nærmeste familie.

For to år siden uttalte Carlsen «at dersom han skulle jobbe med Kasparov igjen, ville det bli opp mot en VM-kamp». Den starter om snaut sju måneder.