Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen får massiv kritikk for VM-remisen

- Magnus kan ha gjort sitt livs tabbe

NRKs Atle Grønn holder an kritikken foreløpig - for hvis Carlsen vinner omspillet og blir verdensmester, kan han plutselig ha gjort en genistrek.

UNDER PRESS: Onsdag skal alt avgjøres. Magnus Carlsen gikk for remis i siste ordinære parti for å sikre omspill. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UNDER PRESS: Onsdag skal alt avgjøres. Magnus Carlsen gikk for remis i siste ordinære parti for å sikre omspill. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Straks skal det hele avgjøres: Magnus Carlsen møter Fabiano Caruana til omspill om VM-tittelen. De to skal først spille hurtigsjakk, og om ingen vinner kåres der går det hele til lynsjakk. Og skulle det ikke avgjøres der heller, går det til armageddon.

Men Carlsen hadde alt i sine hender i det siste ordinære partiet mandag. Derfor får han massiv kritikk for å ha tatt til takke med remis og sikret omspill.

Den russiske stormesteren Vladimir Kramnik omtaler i sin spalte hos ruchess avgjørelsen som «totalt ulogisk og vanskelig å forstå», samtidig som han mener at dette ikke er 27-åringen slik vi har lært ham å kjenne.

«Noe er forandret ved Magnus», fastslår russeren.

«Han var ikke tro mot seg selv i det partiet. Det kan være noen problemer som at han opplever spenning og at han er lei av å kjempe. Det er en ren psykisk vurdering gjort av Magnus, og det viser bare at han har forandret seg fra tidligere,» skriver Kramnik.

Sitt livs tabbe?

Sjakkekspert i NRK, Atle Grønn, holder an kritikken foreløpig. Han sier det enkelt: Taper Magnus Carlsen, har han gjort sitt livs tabbe. Om han vinner, vil det vise seg å være en genistrek.

- Vi vet ikke fasiten ennå. Jeg har holdt kritikken litt tilbake, men han overrasket oss alle. Vinner han, kan man si at det var en genistrek. Det er han som kjenner seg selv og sjakken best, så det er litt tidlig å vite om det var hans livs tabbe, sier Grønn til Dagbladet.

For hvis Magnus Carlsen taper VM-tittelen i omspillet i dag, har han gjort en feilvurdering, mener sjakkeksperten. Grønn er selv internasjonal mester i sjakk.

- Det er mye psykologi, akkurat dette. Han var ikke innstilt på å lete etter måter å vinne på. Oppgaven var å holde remis, sier Grønn.

- Men er det ikke nettopp det som er varemerket til Magnus Carlsen, å ikke gi seg og kjempe for seier så lenge det går?

- Derfor ble alle så overrasket. Jeg tror målet hans har vært å prøve å gjenta oppskriften fra 2016, da han litt overraskende tok remis i siste parti og gikk videre og vant omspillet, sier Grønn.

Favoritt i omspillet

Videre håper Grønn at Carlsen ikke har fått med seg den massive kritikken etter remisen mandag.

- Han skal være ganske mentalt sterk hvis dette ikke går inn på ham. Men han er god til nettopp det, å være sin egen herre og gi blaffen i hva andre sier. Han kan velge å ignorere all kritikken. Er det noen som rister det av seg, er det Magnus, sier Carlsen.

Han holder fortsatt Carlsen som favoritt i omspillet.

- Jeg sa 60/40 fordel Magnus før VM, og jeg holder på det nå. Men det er ikke noe mer. Måten det skjedde på var spesiell, og man kan ikke vite hvordan det slår ut, sier Grønn.

Caruana kan for eksempel ha følt det som oppløftende med en remis, og kan dermed spille med senkede skuldre.

- Det kan også ha med dagsform å gjøre. Hvis du føler at hodet ikke fungerer i langsjakken, og du er litt ute av det, kan du ta deg en tjue minutters pause og prøve igjen. Det går ikke i hurtigsjakk. Da må man ta avgjørelsene. Kommer man ut av det, er det for seint å hente seg inn, sier Grønn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!