FIKK HJELP AV CARLSEN: Magnus Carlsen var en av stjernehjelperne til inderen Viswanathan Anand (t.v) foran tittelkampen mot bulgareren Veselin Topalov, til tross for at det ble avfeid som uaktuelt noen måneder i forveien. Foto:    AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV
FIKK HJELP AV CARLSEN: Magnus Carlsen var en av stjernehjelperne til inderen Viswanathan Anand (t.v) foran tittelkampen mot bulgareren Veselin Topalov, til tross for at det ble avfeid som uaktuelt noen måneder i forveien. Foto: AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOVVis mer

Magnus lurte sjakkverden og hjalp Anand til VM-tittelen

Vekker reaksjoner i sjakkmiljøet. - Det egentlige motivet til Carlsen vil vise seg i framtida, sier tysk stormester.

||| LØVEBAKKEN (Dagbladet): I mai forsvarte inderen Viswanathan Anand sin VM-tittel i sjakk, etter å ha slått Veselin Topalov fra Bulgaria i et durabelig oppgjør som strakk seg over hele 17 dager.

Utfallet av kampen falt i smak hos mange sjakkentusiaster verden over. Anand sees på som en hedersmann i miljøet, mens Topalov har et frynsete rykte på grunn av en rekke kontroverser opp gjennom årene.

En som jublet for Anand var vår egen Magnus Carlsen.

- Jeg var veldig glad for at han vant. Jeg hjalp ham litt før VM, sier den norske verdenseneren til Dagbladet.

Gedigen misforståelse ble sannhet
Det er ikke første gang Carlsen melder seg til tjeneste for Anand. Også i 2008 var nordmannen blant hjelperne da han slo russeren Vladimir Kramnik.

Denne gangen kom hjelpen fra Norge langt mer overraskende på det internasjonale sjakkmiljøet.

I desember ble det nemlig stor oppstandelse da en indisk avis feilaktig skrev at Carlsen var klar som en av Anands sekundanter mot Topalov - altså en nær medhjelper på ting som analyse og rådgivning - ettersom de to fort kan møtes i neste tittelkamp. 

Det viste seg imidlertid at journalisten hadde gått i surr på de skandinaviske etternavnene Nielsen og Carlsen. For det var danske Peter Heine Nielsen som skulle hjelpe Anand - ikke Magnus Carlsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det som begynte som en gedigen misforståelse ble altså en sannhet til slutt.

- Jeg har jo jobbet med ham tidligere også. Denne gangen fungerte jeg som en sparringspartner. Han trengte å teste ut noen nye åpninger, forklarer Carlsen.

Det står i kontrast til hva pappa Henrik Carlsen sa til VG i desember:

UVENTET STJERNEHJELP:   Sjakklegenden Garry Kasparov (th) og Magnus Carlsen (tv) bidro begge til Anand-seier over Topalov. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix .
UVENTET STJERNEHJELP: Sjakklegenden Garry Kasparov (th) og Magnus Carlsen (tv) bidro begge til Anand-seier over Topalov. Foto: Heiko Junge / Scanpix . Vis mer

- Magnus har hjulpet Anand både foran VM-kampen mot Vladimir Kramnik og også ved en annen anledning, men denne gang har han sine egne planer og målsettinger. Han skal ikke være sekundant eller medhjelper for Anand i forbindelse med matchen mot Topalov i april-mai, sa han.

Vekker oppsikt
Ettersom den norske sjakkyndlingen selv har ambisjoner om å bli verdensmester i 2012, mener mange det er oppsiktsvekkende at han har samarbeidet tett med mannen som han forhåpentligvis møter i kamp om VM-tittelen, selv om de to er gode venner privat.

De fleste sjakkeksperter anser også Carlsens sjanser som større i en tittelkamp mot Topalov enn mot Anand.

- Jeg var glad for å kunne hjelpe Anand uten å dele for mange av mine hemmeligheter. Dette kan gjøre det vanskeligere for meg å møte Anand i framtida, men også motsatt, sier Carlsen til Dagbladet.

19-åringen var ikke den eneste sjakktungvekteren Anand hanket inn i sitt støtteapparat foran VM-kampen.

De tidligere verdensmesterne fra Russland, Gary Kasparov og Vladimir Kramnik, jobbet begge for indisk seier.

Stjernehjelpen vekker stor oppsikt i sjakkmiljøet. Thomas Luther, internasjonal stormester fra Tyskland, tviler på at Carlsen og Kramnik hjalp til bare for å være greie.

- Om jeg var i Topalovs sko ville jeg ikke likt det om en utenforstående hadde blandet seg inn i kampen og valgt side. Kasparov har lagt opp, men de egentlige motivene Kramnik og Carlsen hadde for å hjelpe Anand får vi først svaret på en gang i framtida. Carlsen er nummer én i verden, og er en sannsynlig motstander for Anand i neste tittelkamp, sier han til indiske The Hindu.

- Flaks for meg
Ifølge The Times of India var ikke Anand noen stor pådriver i rekrutteringen av medhjelpere. Inderen vil heller ikke spekulere i om motivet til Carlsen var å studere ham for å stå bedre rustet til en eventuell VM-kamp i 2012.

- Jeg ønsker ikke å tolke hjelpen jeg fikk så voldsomt. Det var flaks for meg at de alle bidro, sier han.

Topalov uttalte etter nederlaget at han ikke ville vært «veldig stolt» over å ta imot hjelp fra de to russerne. Særlig fordi Kasparov angivelig brukte småskitne triks i en kamp mot nettopp Anand, da han gjorde sitt beste for å distrahere inderen gjennom å lage høye lyder etter hvert trekk.

Bulgareren, som selv ikke er kjent for å være den fremste ambassadøren for fair play, sa han aldri ville akseptert hjelpen fra en person som tidligere hadde ydmyket ham, selv om den var gratis. 

ER GOD KOMPIS MED ANAND: Men at den norske sjakkyndlingen hjalp inderen foran tittelkampen blir sett på som oppsiktsvekkende i sjakkverden. Foto: Eivind Skjervum/Dagbladet
ER GOD KOMPIS MED ANAND: Men at den norske sjakkyndlingen hjalp inderen foran tittelkampen blir sett på som oppsiktsvekkende i sjakkverden. Foto: Eivind Skjervum/Dagbladet Vis mer

Magnus Carlsen har for øvrig også jobbet tett sammen med Kasparov.

Nordmannen vil i løpet av de neste årene kunne få muligheten til å utfordre Anand dersom han kvalifiserer seg gjennom såkalte kandidatoppgjør i duell med den ypperste verdenseliten i sjakk.

Lover å bli verdensmester
Tirsdag sto Carlsen overfor langt mer overkommelig motstand, da han møtte Ap-politiker Kåre Simensen i et parti utenfor Stortinget med elever fra Kampen skole i Oslo som sjakkbrikker.

Det endte som det måtte gå, med Carlsen-seier, selv om det tok 20 minutter før Simensen kastet inn håndkleet. Med til historien hører det at han fikk kyndig hjelp av sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson underveis.

De av skolebarna som ville ha en prat med den norske verdenseneren lurte stort sett alle på det samme:

- Er du verdensmester?

- Nei. Men jeg blir det snart, lovet Magnus.

HJALP OGSÅ ANAND: Tidligere verdensmester Vladimir Kramnik. Foto:  EPA/KOEN SUYK
HJALP OGSÅ ANAND: Tidligere verdensmester Vladimir Kramnik. Foto: EPA/KOEN SUYK Vis mer