Foto: Morten Rakke / NTB scanpix
Foto: Morten Rakke / NTB scanpixVis mer

Magnus måtte vinne, og leverte kjempespill

Spilte under sterkt press.

(Dagbadet): Etter tre remiser på rad trengte Carlsen å vinne igjen i kandidatturneringen i London, ikke minst siden hans to største rivaler vant sine partier. Og seieren kom i dag på overbevisende måte.

Med hvite brikker nedkjempet Carlsen israeleren Boris Gelfand. Eneste skår i gleden for Carlsen er at også hans to argeste rivaler vant.

Carlsen hadde kontrollen fra trekk én i sitt parti, og Gelfand måtte bruke mye tid på å finne det beste forsvaret. Det var likevel ikke nok, og til slutt klarte ikke Gelfand å stå i mot Carlsens bønder som var på vei over brettet. Carlsen tok dermed turneringens fjerde seier og sikret turneringsledelsen sammenlagt etter nærmere fem timers slit.

- Jeg er godt fornøyd i dag. Det var godt å spille et bra parti etter noen runder hvor spillet ikke har vært optimalt. Det er veldig jevnt og jeg må bare fortsette slik jeg har gjort til nå. Forhåpentligvis er det godt nok til slutt, sier Carlsen til Dagbladet, via manager Espen Agdestein.
Store penger Kandidatturneringen i London som avsluttes på mandag, er den viktigste turneringen Carlsen noensinne har spilt. Vinneren får retten til å utfordre regjerende verdensmester Vishy Anand til VM-kamp i november, noe som vil sikre utfordren inntekter på opp mot ti millioner kroner for VM-kampen alene.

Skulle Carlsen vinne kandidattureringen og følge opp med å slå verdensmester Anand, vil han ikke bare overta sjakktronen i verden - han vil også være sikret enda større pengesummer når han selv skal forsvare en eventuell VM-tittel.

Med fire runder igjen å spille i London har Carlsen nå sju poeng av ti mulige, og har enda ikke tapt. Seieren i dag er hans andre av to mulige over Gelfand i London, og hans fjerde seier på rad i langsjakk mot israeleren. Gelfand er i ferd med å utvikle et realt Carlsen-kompleks, og bli det som i sjakk ofte omtales som en melkeku for Carlsen.

For Gelfand var tapet i dagen stor nedtur. Han kom fra to strake seire og var full av selvtillitt, og med seier også i dag ville Gelfand ha blandet seg inn i tetstriden. Men slik gikk det ikke for Gelfand, som for øvrig var den forrige utforderen til verdensmestertittelen, men tapte den gang en spennende vm-kamp mot Anand.
 
75 prosent for Carlsen Før dagens runde hadde sjakknettstedet chessbase.com fått statistikeren Jeff Sonas til å regne ut sannsynlighetene for hvem som kommer til å vinne kandidatturneringen.  Konklusjonen var klar: Magnus Carlsen hadde 75 prosent sjanse for å vinne hele turneringen. Erkerivalene Levon Aronian og Vladimir Kramnik hadde ifølge Sonas og Chessbase repektive 21 prosent og tre prosent sjanse for seier.

Med dagens seier er sannsynligheten for at Carlsen går helt til topps enda større.

Russisk seier over russer Carlsen uttalte før turneringen startet at han regnet med at pluss fire, altså fire flere seiere enn tap, ville holde til sammenlagtseier. Nå er Magnus på pluss fire, men det kan vise seg å likevel ikke holde. Også de to spillerne Carlsen utpekte som sine hovedkonkurrenter - Levon Aronian og Vladimir Kramnik — spiller nemlig også veldig godt i London.

Russiske Kramnik vant for andre gang på tre runder, og gikk opp til seks poeng av ti mulige, bare poenget bak Carlsen. Begge Kramniks seire har kommet i andre halvdel av turneringen, og begge har kommet mot landsmenn fra Russland.

Enda nærmere Carlsen er armenske Aronian. Armeneren vant også i dag. Aronian slo Vassily Ivanchuk fra Ukraina, og er nummer to sammenlagt med 6,5 poeng, halvpoenget bak nordmannen.