TRENERKARRIERE: Magnus Moan sier gjerne ja til å bli trener for kombinertjentene etter sin egen utøverkarriere. Foto: NTB Scanpix
TRENERKARRIERE: Magnus Moan sier gjerne ja til å bli trener for kombinertjentene etter sin egen utøverkarriere. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kvinnekombinert

Magnus Moan vil bli trener for jentene:
- Et vanvittig potensial

Den aktive kombinertstjernen Magnus Moan (34) blir gjerne trener for kombinertjentene som skal skape idrettshistorie i kommende mesterskap.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Idretten har etter hvert blitt en arena som er til for jentene i like stor grad som for guttene. Men det har lenge vært ett unntak: i kombinertsporten.

Der har kombinertgutta for lengst blitt et begrep og gitt det norske folk mange store øyeblikk i VM og OL. Kombinertjentene har imidlertid vært ikke-eksisterende.

Det skal det nå bli en klar forandring på. Tiden er kommet for å bryte en endeløs rekke av barrierer og skape idrettshistorie.

Denne vinteren arrangeres det flere internasjonale konkurranser for kvinnelige kombinertløpere, som har mange høydepunkter å jobbe fram mot. De største høydepunktene kommer når kombinertjentene får delta i VM i 2021 og OL i 2022.

Før den tid skal idretten bygges gradvis opp med kontinentalcup som konkurransearenaen, før de får en egen verdenscup og etter hvert eget junior-VM og ungdoms-OL. I 2021 og 2022 kommer altså klimaksene med VM og OL i de taller gjeveste selskapet.

Moans trenerønske

Et spennende norsk kvinnelag er på vei opp, og inn mot de store høydepunktene som venter, kan kombinertlegenden Magnus Moan gjerne tenke seg å bli trener for kombinertjentene.

ENTUSIASME: Ida Marie Hagen, Mille Marie Hagen, Anna Odine Strøm og Hanna Midtsundstad er klar for å skape historie i kombinert. Foto: Kombinertlandslaget, NSF
ENTUSIASME: Ida Marie Hagen, Mille Marie Hagen, Anna Odine Strøm og Hanna Midtsundstad er klar for å skape historie i kombinert. Foto: Kombinertlandslaget, NSF Vis mer

- Det er et vanvittig potensial i jentene. De er uslepne i både bakken og i løypa. Tenk deg det utviklingspotensialet. Det hadde vært rått å jobbe med dem og vært trener for kvinnelandslaget. Det kan jeg virkelig tenke meg å gjøre etter at jeg er ferdig med min utøverkarriere, forteller Magnus Moan til Dagbladet.

- Hva kan du bidra med?

- Jeg sitter med mye erfaring og er en av de mestvinnende i kombinert. Jeg vet hvordan man jobber med unge utøvere, både jenter og gutter. De vet i hvert fall hvor de finner meg. Det hadde vært kjempegøy å jobbe med dem.

Satser to år til

Moan, som under VM i Lahti ble historisk med VM-medaljer i sju strake mesterskap, vil imidlertid konkurrere for egne gullsjanser i to mesterskap til.

- Nå ser jeg fram mot sesonger, OL i vinter og VM i Seefeld, som jeg har mange gode erfaringer fra. Jeg har lyst til å fortsette til Seefeld, men det må gå rundt økonomisk. Den runden får jeg ta etter 2019. Hvis jeg presterer til de grader der, kan det være mulig å holde på enda lenger, forteller 34-åringen.

Om noen år får kombinertgutta kvinnelig selskap i verdenscupen og mesterskap. Moan hyller satsingen av kvinnekombinert.

- Det er fantastisk bra og høy på tid. Vi må gi skryt til Skiforbundet og FIS som legger forholdene til rette for kvinnekombinert. Det er siste gjenværende idrett der det bare har vært herrer. Det er kjempebra og starten på noe nytt og spennende. Det er definitivt på tide, sier Moan.

HISTORISK: For første gang fikk kombinertjentene delta under Oslo Skishow. Det er bare starten på en endeløs rekke av barrierer som skal brytes. Her jubler Anna Odine Strøm for seier foran Hanna Midtsundstad og Ida Marie Hagen på de andre pallplassene. Foto: Snorre Veggan/Holmenkollen Skishow/Norges Skiforbund
HISTORISK: For første gang fikk kombinertjentene delta under Oslo Skishow. Det er bare starten på en endeløs rekke av barrierer som skal brytes. Her jubler Anna Odine Strøm for seier foran Hanna Midtsundstad og Ida Marie Hagen på de andre pallplassene. Foto: Snorre Veggan/Holmenkollen Skishow/Norges Skiforbund Vis mer

- Det har blitt jobbet for dårlig nedover og vært for lite penger. Interessen fra medias side blir bedre og bedre nå. FIS har snudd endelig. Det er mange faktorer. Det er overhodet ingen grunn til at jentene ikke skal holde på med kombinert.

Vil gjerne ha Moan

Linda Svendsrud, kvinnekoordinator i NSF Kombinert, er svært positiv til Moan som framtidig trener for kvinnelandslaget.

- Magnus har veldig god kompetanse som vi svært gjerne vil dra nytte av den dagen han ikke selv skal satse for fullt. Det er i hvert fall ikke uaktuelt, selv om det er litt tidlig å si når vi kommer til å ta ut et landslag og hvordan dette skal organiseres, sier Svendsrud til Dagbladet.

- På det stadiet vi er i nå, er vi mest opptatt av å sikre at jentene har kvalitet i treningshverdagen og legge til rette for at så mange som mulig får øynene opp for at kombinert er noe det går an å satse på, også som jente.

Historisk høst

Denne høsten startet tre jenter på Heimdal videregående på landslinjen for kombinert. Det er første gang i historien at denne kombinertlinjen får kvinnelige elever.

- Dette kan jo gi grobunn for et robust jentemiljø i Trondheim på sikt, og Magnus holder jo til i Trondheim, så vi synes det er svært gledelig at han viser denne interessen, forteller Svendsrud.

- Det er også klart at å organisere et landslag krever finansiering. I dag er det ikke så mye ressurser i kombinert, selv om vi har en veldig positiv trend. Vi trenger samarbeidspartnere som ønsker å jobbe sammen med oss i jobben med å løfte kvinnekombinert mot internasjonale konkurranser og forhåpentligvis flere medaljer for Norge i mesterskap.