OPPGITT. Magnus Carlsen var oppgitt og lot det gå utover det ene og det andre under VM i lynsjakk onsdag i Berlin. Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix
OPPGITT. Magnus Carlsen var oppgitt og lot det gå utover det ene og det andre under VM i lynsjakk onsdag i Berlin. Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix Vis mer

Magnus og Mourinho er ikke alene. Her er andre ekstremt dårlige tapere

Rævafotball og ødelagte racketer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Noen takler nederlag bedre enn andre. Noen takler det ikke i det hele tatt. Magnus Carlsen var så skuffet over seg selv at pennen klasket i bordet mellom saftige gloser og utbrudd for hver gang han tapte under VM i lynsjakk i Berlin onsdag.

Han forklarte i etterkant at han ikke kjente seg selv igjen.

Chelsea-manager José Mourinho taklet ikke å tape 1-3 for Southampton nylig. Hans uttalelser om feige dommere, som ikke tør å dømme straffespark i favør av ligamesteren falt ikke i god jord. Mourinho fikk 50 000 pund i bot og en kamp betinget karantene. Han må oppføre seg pent helt fram til 16. oktober neste år. Ellers mister han en kamp fra sidelinja.

Mourinho har akseptert straffen.

Komplekst Anne Fylling Frøyen er fagkonsulent i idrettspsykologi på Olympiatoppen. Hun mener det er et komplekst spørsmål hvorfor noen takler nederlag bra, og noen ikke så bra.

- Det dreier seg vel om hvilke mål og egne forventninger man har. Og hvordan man greier å kanalisere en skuffelse. Noen er vel i stand til å håndtere et nederlag umiddelbart, mens andre trenger litt mer tid. Da kan man utad virke som en dårlig taper, sier Anne Fylling Frøyen til Dagbladet.

FIKK BOT. José Mourinho fikk en saftig bot etter at ha kritisert dommeren etter at Chelsea tapte 1-3 for Southampton. Foto: REUTERS/NTB/Scanpix.
FIKK BOT. José Mourinho fikk en saftig bot etter at ha kritisert dommeren etter at Chelsea tapte 1-3 for Southampton. Foto: REUTERS/NTB/Scanpix. Vis mer

Hun mener også at temperamentet spiller en rolle.

- Noen klarer bedre enn andre å gjøre gode miner til slett spill. Mens andre har et temperament som utgjør en innflytelse, sier Fylling Frøyen.

Sterke reaksjoner Her er noen andre som ikke har taklet motgang så bra:

DÅRLIGE TAPERE. Arsène Wenger (t.v.) blir omtalt som verdens dårligste taper av Sir Alex Ferguson. Som ikke var helt borte selv heller. Foto: File photo/NTB/Scanpix.
DÅRLIGE TAPERE. Arsène Wenger (t.v.) blir omtalt som verdens dårligste taper av Sir Alex Ferguson. Som ikke var helt borte selv heller. Foto: File photo/NTB/Scanpix. Vis mer

Arsène Wenger er omtalt av Sir Alex Ferguson som den dårligste taperen i hele verden. Dette kommer fra en mann som ikke var helt stødig selv, ifølge The Guardian. Men Wenger skal ha spurt om hvor mange man egentlig må ta i handa etter en kamp Arsenal hadde tapt.

Petter Northug er kjent for å passere pressekorpset taus som en østers, når det har gått dårlig. Når det ikke ble et barneskirenn ut av det.

TVERR. Petter Northug har det med å gå rett gjennom pressesonen uten å si noe. Om det ikke har gått så bra. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TVERR. Petter Northug har det med å gå rett gjennom pressesonen uten å si noe. Om det ikke har gått så bra. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

John McEnroe hadde store problemer med å styre sitt temperament på tenniscourten. Det gikk støtt utover dommerne. Og McEnroe ble straffet med bøter, uten at det hjalp stort. Det gikk også utover racketer og vannflasker. Han spiller veterankamper i dag og krangler fortsatt. Se et klassisk opptrinn på denne youtubevideoen.

Luciano Gaucci, formann i fotballklubben Perugia ble sjokkert da Italia tapte 1-2 for Sør-Korea i kvartfinalen i VM i 2002. Matchvinner ble Perugia-spilleren Jung Hwan Ahn. Gaucci sa at den spilleren ikke skulle sette sin fot i Perugia igjen. Og det gjorde han da heller ikke.

KRANGLER FORTSATT. John McEnroe er et fyrverkeri på tennisbanen. Han har fortsatt gnisten. Foto: AFP/NTB/Scanpix.
KRANGLER FORTSATT. John McEnroe er et fyrverkeri på tennisbanen. Han har fortsatt gnisten. Foto: AFP/NTB/Scanpix. Vis mer

Martin Schanche, selveste Mr Rallycross lot det gå utover alle. Om han mente han ble utsatt for ufin kjøring og tapte på grunn av det. Da sto ikke smella under barten stille etter løpet. Han tok også gjerne beina fatt opp til dommerne for å levere noen overveide eller uoverveide gloser.

- Jeg bruker å si at jeg var en jævlig dårlig taper, men også en jævlig god vinner, sier Martin Schanche på telefon, opptatt med elgjakt i Namdalseid, til Dagbladet.

LIGGENDE PROTEST. Jon Drummond protesterte slik, etter at han ble diskvalifisert for tjuvstart i VM i 2003. Foto: REUTERS/NTB/Scanpix.
LIGGENDE PROTEST. Jon Drummond protesterte slik, etter at han ble diskvalifisert for tjuvstart i VM i 2003. Foto: REUTERS/NTB/Scanpix. Vis mer

Nils Arne Eggen kom med kraftuttrykket «rævafotball» etter at Rosenborg tapte for Molde i 1994. Eggen sier at det er lov å være sint i ti sekunder i RBK. Og han benyttet de ti sekundene på beste måte. Uttrykket lever fremdeles.

Jon Drummond leverte en pussig opptreden under kvartfinalen på 100 meter i VM i Paris 2003. Han ble diskvalifisert for tjuvstart. Og det han gjorde da, var å legge seg ned med henda under hodet. Som på stranda omtrent. Der ble han liggende.

SMELLA GIKK. Martin Schanche er det man trygt kan kalle et konkurransemenneske. Smella gikk, om han følte seg forulempet. Foto: NTB/Scanpix.
SMELLA GIKK. Martin Schanche er det man trygt kan kalle et konkurransemenneske. Smella gikk, om han følte seg forulempet. Foto: NTB/Scanpix. Vis mer

Serena Williams takler nederlag på tenniscourten dårlig. Hun blir omtalt som den verste av de verste i USA Today. Da hun tapte for Roberta Vinci i U.S. Open 15. september fikk hun vist det. Hun skal ha sagt til en linjedommer som ropte fotfeil på henne, at hun skulle ta tennisballen og stappe den ned i halsen på vedkommende.

Ara Abrahamian mistet besinnelsen, da han ble diskvalifisert for blokkering i OL-semifinalen i bryting i 2008. Svensken skjelte ut dommerne. Og det var tvil om han i det hele tatt ville stille på medaljeoverrekkelsen. Han gjorde det. Men rett etter at han gikk ned fra pallen, kastet han medaljen på  brytematta. Han satte kursen mot sekretariatet, mens han reiv av seg bandasjene. Heldigvis ble han stoppet av sitt eget team.

GA SPILLER SPARKEN. Luciano Gaucci er det man kan kalle en dårlig taper. Han ga sin egen spiller sparken, fordi vedkommende scoret mot Italia. Foto: REUTERS/NTB/Scanpix.
GA SPILLER SPARKEN. Luciano Gaucci er det man kan kalle en dårlig taper. Han ga sin egen spiller sparken, fordi vedkommende scoret mot Italia. Foto: REUTERS/NTB/Scanpix. Vis mer

Byun Jong-Il mente han ble bortdømt i OL i Seoul i 1988. Bokseren satte seg rett ned i ringen og nektet å forlate den. Han ble sittende i ringen i over en time. Så ble lyset i hallen slått av. Da sneik han seg av sted.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer