Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus parkerte verdenseliten

Vant storturneringen i Kina etter remis i dag.

NY REMIS: Her hilser Magnus Carlsen på verdensener Veselin Topalov før partiet på mandag. Også det endte i en remis. Dagens resultat ga sammenlagtseier. Foto: Yufeng, NPSCT / Scanpix
NY REMIS: Her hilser Magnus Carlsen på verdensener Veselin Topalov før partiet på mandag. Også det endte i en remis. Dagens resultat ga sammenlagtseier. Foto: Yufeng, NPSCT / Scanpix Vis mer

||| (Dagbladet.no): Magnus Carlsen vant i dag storturneringen Nanjing Pearl Spring i Kina.


Det skjedde etter en remis mot Teimour Radjabov fra Aserbajdsjan.

Allerede i går var den norske 18-åringen i praksis klar som vinner av turneringen med 2,1 millioner kroner i premiepenger. Med seieren får Carlsen omlag 700 000 kroner av potten.

Her kan du se hvordan Carlsen og Radjabov spilte i dag.

Generalsekretær Dag Danielsen bøyer seg i støvet for det norske sjakkvidunderet.

- Selv om Magnus hadde svarte brikker i dag så gikk han for seier. Han valgte en veldig offensiv åpningsvariant som gir ubalanse i stillingen og skaper gode angrepsmuligheter for begge. Han spiller ekstremt offensivt og kreativt og lar seg ikke vippe av pinnen, sier Danielsen til Dagbladet.no.

På Skype med Kasparov
I partiet mot Wang for to dager siden fikk Carlsen problemer med tiden og måtte foreta en rekke trekk i tidsnød. Danielsen er sikker på at han fikk beskjed av trener Garry Kasparov om å være flinkere med tidsbruken.

- De snakker sammen på Skype hver dag og jeg er ikke i tvil om at Kasparov ga han beskjed om å se mer på klokka. Det har mye med rutine å gjøre, det å kunne disponere tiden sin riktig. Men for all del, man kan jo knapt finne en svakhet hos Magnus.

I dag var 18-åringen mye flinkere til å disponere tiden og fikk overtaket på Radjabov.

- Motstanderen brukte veldig lang tid, selv om han spilte godt. Stililngen ble etterhvert meget jevn og de tok til slutt remis. Da hadde Radjabov 30 minutter igjen, mens Magnus hadde 59.

Carlsen får selvsagt stadig mer erfaring og Danielsen mener hans største forbedring den siste tiden, har vært psyken.

- Spillet hans har vært helt fantastisk. Ikke minst har han forbedret seg vesentlig på den psykiske siden, nå takler han mye bedre å ligge under, han tar seg sammen og kjemper seg tilbake, sier Danielsen.

- Parkert verdenseliten
I fjor vant Magnus Carlsen storturneringen Aerosvit i Ukraina, men Danielsen mener denne prestasjonen er sterkere.

- Magnus har vært enda mer dominerende i denne turneringen. Han tok kommandoen fra dag én og utspilte verdenseneren,
Veselin Topalov. Siden det har det bare vært Magnus, han har utspilt verdenseliten og vært overlegent best, mener Danielsen.

Dersom Carlsen slår Dmitrij Jakovenko i morgen vil han oppnå mer enn 2800 i rating. Han blir i så fall tidenes yngste som går over den magiske grensa. Bare fire mann har vært over denne grensa før Magnus Carlsen , ifølge det internasjonale sjakkforbundet FIDE. Det er Carlsens trener Garry Kasparov, Vladimir Kramnik, Veselin Topalov og Vishy Anand.

- Du kan sammenligne prestasjonen med å løpe 100-meteren på under ti sekunder, uten å være dopet. 

Danielsen forklarer ratingsystemet slik:

- Det er en formel som er basert på hvor sterk motstanderen din er og hvordan du scorer mot ham. Ut fra resultatene blir poengene beregnet.

• En viktig opplysning til de ivrigste sjakkfans: Carlsens siste parti i turneringen spilles i natt klokka fire norsk tid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling