Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM i New York

Magnus reddet remis etter ny tabbe

Sjakkekspertene rister på hodet.

FORTSATT REMIS: Regjerende verdensmester, Magnus Carlsen (t.h.) møtte utfordreren Sergej Karjakin til det sjuende partiet i sjakk-VM i New York søndag. Foto: AP Photo/Seth Wenig
FORTSATT REMIS: Regjerende verdensmester, Magnus Carlsen (t.h.) møtte utfordreren Sergej Karjakin til det sjuende partiet i sjakk-VM i New York søndag. Foto: AP Photo/Seth Wenig Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Karjakin - Carlsen 1/2 - 1/2

NEW YORK (Dagbladet): De seks første partiene i sjakk-VM i New York har endt med remis mellom verdensmester Magnus Carlsen og hans russiske utfordrer, Sergej Karjakin. Det store spørsmålet var dermed om Carlsen søndag kunne klare å bryte remis-rekken etter halvspilt VM.

Det klarte han ikke, og nok en gang var remis et faktum etter at de hadde spilt drøyt to timer.

- Jeg følte jeg hadde en fin åpning, men så bukket jeg og mistet en bonde. Det er ikke noe kult, det var helt unødvendig, sier Carlsen etter partiet.

Likevel deppet han ikke.

- Remis er fint. I dag var ikke noen kjempedag, men jeg kom meg gjennom det. Nå ser jeg ser fremover, sier Carlsen til NRK.

På pressekonferansen etterpå var stemningen god. Carlsen har nå fordelen av å ha de hvite brikkene i tre av de fem resterende partiene.

- De to siste partiene har ikke vært så interessante. Jeg håper på noe mer spenning framover, sier Carlsen.

- Overraskende

Ekspertene var heller ikke imponert over søndagens parti.

- Det er litt skuffende at Magnus ikke klarte å utnytte tabben til Karjakin. Resultatet isolert sett er greit med tanke på at han hadde svarte brikker. Han har tre hvite partier i de siste fem, så situasjonen er fortsatt bra, sier Dagbladets sjakkekspert, Tarjei Joten Svensen.

Det var særlig Carlsens tabbe i det 16. trekket som får ekspertene til å riste på hodet.

- Det var veldig overraskende. Det må ha vært et øyeblikks sløvhet. Dette er noe Magnus normalt sett ser, sier Svensen

- Han må nok forsvare seg litt her, men han redder nok remis, men ikke imponerende av Magnus, sier den tyske stormesteren Jan Gustafsson på Twitter når det er spilt 20.

- Hvilte på luksushotell

Etter flere maratonpartier tidligere varte fredagens parti bare i halvannen time fordi Karjakin valgte en forsiktig åpning som Carlsen lett kunne stå imot. Karjakin hadde også søndag de hvite brikkene og dermed en fordel.

26-åringen burde derfor presse på fordi han bare har to partier med hvite i de fem siste rundene.

Carlsen og Karjakin hadde en hviledag lørdag. Begge hadde dermed god tid til å hente seg inn og samle energi.

På forhånd lå det an til at Carlsen skulle ta seg en tur ut av verdensmetropolen for å slappe av på et rolig sted. I stedet valgte han å bli værende på suiten på luksushotellet Ritz Carlton.

- Magnus følte han var såpass sterk og hadde veldig mye energi, og hadde ikke behov for å komme seg ut og høre fuglekvitter. Han føler seg sterk og energien er god så da hadde han ikke behov for å komme seg ut, sier Carlsens manager, Espen Agdestein til NRK.

- Dramatisk utvikling

Allerede i førstetrekket overrasket Karjakin etter å spilt mer forsiktig tidligere i VM.

- Det er en liten overraskelse. Det er tydelig at han har tenkt på dette på fridagen, og nå bytter de på en måte banehalvdel. Det er en dramatisk utvikling, sier Carlsens trener, Peter Heine Nielsen.

I det tiende trekket svarte Carlsen raskt og overraskende.

- Det er overraskende at han gjorde det trekket så raskt fordi det er ikke opplagt i det hele tatt, sier superstormester Peter Svidler under sendingen til Chess24.

Trekket virker derfor svært planlagt fra Carlsens side, og Karjakin blir sittende og tenke.

- Karjakin ser ut som han er klar for pøbben. Magnus står bedre allerede, skriver stormesteren Nigel Short på Twitter.

- Oppsiktsvekkende svakt

- Dette er oppsiktsvekkende svakt av Karjakin. Han har ikke fått til noen ting, og etter få trekk ser Magnus ut til å stå bedre, sier Dagbladets sjakkekspert, Tarjei Joten Svensen.

Det tiende trekket fra Carlsen så ut til å sette ut Karjakin. Han brukte 20 minutter på å svare.

- Dette er en posisjon Magnus bare kunne drømme om, sier den ungarske stormesteren Judith Polgar under den offisielle VM-sendingen.

- Alvorlig feil

Så snudde det brått. Carlsen tabbet seg ut i det 16. trekket, og Karjakin fikk overtaket.

- Det er et veldig overraskende trekk av Carlsen. Hver eneste andre idé ville hindret Karjakins neste idé, sier Svidler.

- Det er en alvorlig feil av ham, sier den tyske stormesteren Jan Gustafsson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!