Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM i New York

Magnus sikret ny VM-tittel etter det største dramaet i karrieren

Beseiret den russiske utfordreren i omspillet.

NERVEDRAMA: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen (t.h.) møtte onsdag russeren Sergej Karjakin under den avgjørende runden med omspill i sjakk-VM i New York. Foto: AFP PHOTO / Eduardo Munoz Alvarez
NERVEDRAMA: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen (t.h.) møtte onsdag russeren Sergej Karjakin under den avgjørende runden med omspill i sjakk-VM i New York. Foto: AFP PHOTO / Eduardo Munoz Alvarez Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Etter tolv partier sto det uavgjort 6-6 mellom regjerende verdensmester Magnus Carlsen og den russiske utfordreren Sergej Karjakin. Dermed måtte sjakk-VM avgjøres på høydramatisk vis onsdag i et omspill med hurtig- og lynsjakk.

Etter det som var det mest dramatiske øyeblikket i karrieren, var seieren et faktum etter de fire hurtigsjakkpartiene. Carlsen har dermed sikret seg sin tredje VM-tittel til voldsom jubel fra den norske fansen i lokalene i New York.

- Jeg føler meg veldig bra. Det var ikke enkelt, men jeg følte jeg var ovenpå hele veien. VM-tittel er noe man kjemper for lenge, så det er ikke noe gøy å miste det. Jeg er veldig lettet, sier Magnus Carlsen til NRK like etter omspillet.

VINNER: Endelig kunne Magnus Carlsen juble for enda en VM-tittel. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
VINNER: Endelig kunne Magnus Carlsen juble for enda en VM-tittel. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

De to første partiene endte i remis, før Carlsen endelig slo til og vant i det tredje partiet. Dermed trengte han bare remis med hvite brikker i det fjerde partiet for å bli verdensmester på 26-årsdagen sin. Carlsen klarte å vinne.

Sergej Karjakin var ikke fornøyd.

- I dag spilte jeg veldig dårlig. Jeg vet ikke hvorfor, men det var vanskelig å komme tilbake etter tolv partiet med vanlig sjakk, sier han til NRK .

- Dette var en maktdemonstrasjon av Magnus. Han hadde full kontroll, selv om han ikke vant alle partiene. Han viste hvorfor han er den suverent beste spilleren de siste seks åra. Karjakin viste imponerende forsvarsegenskaper, men var et nummer for svak, sier Dagbladets sjakkekspert, Tarjei Joten Svensen.

- Da det gjensto tre partier, lå Magnus dårlig an. Så kom han veldig sterkt tilbake, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

- Vi har én superstjerne i sjakken i dag. Han er norsk, sier sjakkekspert Atle Grønn.

- Bare komfortabelt

I det fjerde partiet måtte Karjakin gå aggressivt til verks med svarte brikker. Det er en meget vanskelig oppgave.

- Bare noen få trekk står mellom Magnus og en ny VM-tittel, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Karjakin slet voldsomt, mens Carlsen presset.

- Dette er bare komfortabelt for Magnus, sier sjakkekspert Peter Svidler under den offisielle sendingen.

- Offensiv og trygg

På forhånd var presset enormt for begge.

Omspillet startet med fire hurtigsjakkpartier. Der fikk spillerne 25 minutter spilletid hver samt ti sekunder tillegg per trekk. Karjakin startet med hvite brikker i partiet som ble åpnet av den profilerte Donald Trump-tilhengeren Peter Thiel. Carlsen svarte imidlertid på selvsikkert vis.

- Jeg er fornøyd med at Magnus spiller raskt. Det tyder på at han er offensiv og trygg. Det lover bra, sier manager Espen Agdestein til NRK under det første partiet.

Karjakin spilte langt saktere.

- Det er dramatisk at han ikke klarer å spille raskere. Et tap for Karjakin med hvite brikker vil være en svær fordel for Magnus, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

I hurtigsjakk må begge spillerne forsøke å spille raskt og presist for å unngå tidsnød.

- I det første partiet er Magnus hakket sterkere, men uten å vinne, sier Bae.

Carlsen hadde da hvite brikker i to av de tre gjenværende partiene.

- Dette er en god start for Magnus. Med unntak for liten unøyaktighet i det 19. trekket, så hadde han god kontroll, sier Dagbladets sjakkekspert Tarjei Joten Svensen.

- Forsvarsspill i verdensklasse

Parti nummer to startet forsiktig og rolig. Etter brukte Karjakin igjen langt mer tid enn Carlsen.

- Endelig går Magnus litt på offensiven her i det 16. trekket. Dette ser ganske lovende ut, og det er tydelig at russeren svetter, sier Bae.

Deretter utviklet det seg til en tydelig fordel Carlsen mens Karjakin havnet i en dramatisk tidsnød.

- Vi skal ikke glemme at Karjakin kanskje er verdens beste forsvarsspiller, kanskje til og med bedre enn Magnus i forsvar, advarer NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

Det utviklet seg til et maratonparti, og Carlsen var i ferd med å utmanøvrere russeren. Men som flere ganger tidligere i VM gjorde han tabber. Datamaskinene viste at partiet var vunnet, men på utrolig vis klarte dermed russeren klarte russeren å berge remis.

- Dette er verdensklasse-forsvar av Karjakin! Magnus Carlsen kan ha rotet bort matchen, utbryter Polgar under den offisielle sendingen.

- Han spiller veldig godt, men det er kjedelig å miste en sånn sjanse, sier Carlsens manager, Espen Agdestein.

KAOS: Etter remis tiende parti i sjakk-VM i India i 2013 ble Magnus Carlsen fra Lommedalen den sekstende verdensmesteren i sjakk. Etter kampen ville alle ha en bit av 22-åringen. Video: Eivind Skjervum Vis mer Vis mer

- Sensasjon

Dermed var stillingen 1-1 etter to partier.

- Det ville være en sensasjon om Sergej Karjakin skal klare det, sier Bae.

I det tredje partiet gikk Carlsen igjen offensivt til verks selv med svarte brikker.

- Det virker som Carlsen virkelig vil vinne nå, sier Polgar.

Etter hvert havnet Karjakin fullstendig på hæla. Etter bare 22 trekk var han igjen iferd med å havne i tidsnød.

- Dette er en kritisk fase av matchen, sier Chess.coms sjakkekspert Peter Doggers under arrangørens sending.

- Magnus er litt på vei til å spille ut sin russiske utfordrer her, sier Bae.

I en høydramatisk avslutning av partiet gjorde Karjakin en kjempetabbe i det 38. trekket, og Carlsen er dermed i ledelsen for første gang i hele VM-matchen. Stillingen ble 2-1, og han trengte bare remis i det fjerde partiet for å bli verdensmester.

- Kollapset

Russeren, som hittil i VM ikke har vist særlig med offensive takter, måtte dermed vinne det fjerde partiet.

- Magnus har vært utrolig bra i dag, men vi tar ingenting på forskudd, sier Agdestein.

- I det tredje partiet tok Magnus tidlig kontrollen og presset Karjakin på klokka og stillingen. Til slutt kollapset Karjakin, sier Dagbladets sjakkekspert Tarjei Joten Svensen.

Gjennom hele VM har Carlsen, som er ranket som en bedre spiller enn Karjakin, slitt med å få overtaket. Av de tolv partiene før onsdagens omspill, endte ti i remis, mens Carlsen vant ett og Karjakin vant ett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling