Magnus sikret plass blant de 12 beste

- Veldig stor idrettsprestasjon, sier Simen Agdestein.

(Dagbladet.no): Magnus Carlsen (15) beviste i dag på nytt at han allerede hører hjemme blant de aller ypperste sjakkspillerne i verden under VM-cupen i Khanty-Mansijsk i Sibir.

Den lille, norske stormesteren slo franske Joel Lautier i det andre partiet dem i mellom, etter at de spilte remis (uavgjort) i går. Dermed vant Magnus matchen 1,5 - 0,5. Dagens parti varte i 67 trekk og over fire timer.

Lautier har en rating på 2679, mot Magnus Carlsens 2570. Magnus har gjort en ratingprestasjon på over 2700 så langt i VM-cupen.

Videre VM-spill

Carlsen var ranket som nummer 97 av 128 spillere i turneringen i Sibir på forhånd. Nå er han sikret 12. plass. Men det som teller nå, er en plass blant de 11. beste. Det vil nemlig bety en plass i videre VM-spill neste år.

- Vinner Magnus neste kamp, er han sikret 10. plass. Skulle han tape, tar han 11. plassen om han vinner neste, sier Simen Agdestein til Dagbladet.no.

Agdestein beseiret nylig Carlsen i NM-finalen, der de spilte åtte partier over fire dager.

- Da var jeg skikkelig sliten. Nå har Magnus holdt på dobbelt så lenge med fem tøffe kamper mann-mot-mann. At han fortsatt klarer å holde trøkket oppe er en veldig, veldig stor idrettsprestasjon, sier Agdestein.

- Skalv i en halvtime

Magnus Carlsen gjorde en brøler og tapte for Jevgenij Barejev i forrige runde dager siden. Agdestein karakteriserer det som «en slik feil man angrer på i årevis».

- Da Magnus gjorde den tabben, skalv jeg i en halvtime etterpå, sier Agdestein, som følger partiene hjemmefra via nettsiden worldchesscup2005.com.

- Derfor er det imponerende at han kommer tilbake og vinner to dager seinere, sier han.

Skiturer mellom partiene

Ettersom han avgjorde etter to kamper mot Lautier, får han fri i morgen. Kanskje blir det tid til nye skiturer i løypene i skisportsstedet Khanty-Mansijsk.

Magnus forteller til turneringens hjemmeside at han går på ski i løypene han kjenner igjen fra blant annet skiskyting, som han har fulgt ivrig på TV.

- Fra et teknisk synspunkt er løypene bedre enn i Norge. Jeg har sett mesterskap og verdenscup i Khanty-Mansijsk på TV, og husker deler av løypene. Når jeg gikk på ski kjente jeg dem igjen, forteller han.

Magnus er med seieren sikret 195 000 kroner i premiepenger om han blir nummer 12. Om han vinner de to neste kampene og tar niendeplassen, vinner han 235 000 kroner.

Mandag klokka 11 starter Carlsen spillet om 9. til 12. plass.

IMPONERER IGJEN: Magnus Carlsen studerer et parti sammen med treneren, den danske stormesteren Peter Heine Nielsen, under VM-cupen i Sibir. Bak står faren Henrik Carlsen.