TOK SEIEREN: Magnus Carlsen vant bare ett av fem partier i dagens hurtigsjakk i Zürich, men også de andre tok poeng fra hverandre, og nordmannen forsvarte seieren i turneringen sammenlagt. Foto: Steffen Schmidt, EPA / NTB Scanpix
TOK SEIEREN: Magnus Carlsen vant bare ett av fem partier i dagens hurtigsjakk i Zürich, men også de andre tok poeng fra hverandre, og nordmannen forsvarte seieren i turneringen sammenlagt. Foto: Steffen Schmidt, EPA / NTB ScanpixVis mer

Magnus sikret seieren med kopi av VM-remis

Reprise-parti mot Anand.

Dagbladet fulgte avslutningen i sjakkstudio!

(Dagbladet): Magnus Carlsen sikret seieren i Zürich Chess Challenge til tross for at det bare ble én seier, to remiser og to tap i de avsluttende fem partiene med hurtigsjakk i dag.

Carlsen slo Boris Gelfand, tapte for Levon Aronian, spilte remis mot Hikaru Nakamura før han tapte mot Fabiano Caruana. Foran det siste partiet mot Viswanathan Anand hadde han likevel ett poeng å gå på til Caruana og Aronian, som møtte hverandre.

Carlsen spilte remis mot Anand, i et parti som var omtrent en ren kopi av det åttende partiet i VM-kampen mellom de to i november.

I skrivende stund er ikke partiet mellom Aronian og Caruana avgjort, men vinneren av partiet vil ta andreplassen.

Klar ledelse Alle de seks spillerne spilte mot hver og én av de andre, og det ble delt ut ett poeng for seier og et halvt poeng for remis. I motsetning til de klassiske partiene hvor det har blitt gitt to poeng for seier og ett for remis.

Spillerne hadde 15 minutter tidskontroll pluss 10 sekunder ekstra tid for hvert trekk.

Magnus Carlsen stod bokført med åtte poeng etter tre seirer og to remis i løpet av de fem klassiske partiene, og ledet med det turneringen foran Levon Aronian som hadde 6 poeng før dagens hurtigsjakk.

Det ønsket ikke nordmannen å tenke noe særlig på før start.

- Jeg skal forsøke å starte på null mentalt, som om hurtigdelen var en egen turnering, skrev Carlsen på sin egen blogg i går.

Pangstart Nordmannen startet hurtigsjakken mot Boris Gelfand. Carlsen har hatt et godt tak på israeleren og har ikke tapt et parti mot ham siden 2006. I dagens parti tok Carlsen raskt kommandoen, og vant til slutt enkelt.

Magnus Carlsen startet med sorte brikker mot den tøffeste konkurrenten Aronian. Da duellantene møttes i den klassiske delen ble spillerne enig om remis etter 40 trekk. Om Aronian skulle ha noe som helst håp om å ta igjen Carlsen i sammendraget, var han avhengig av å vinne.

Samtidig lå Aronian bare poenget foran Caruana i sammendraget, så han kunne dermed ikke ofre alt for å slå Carlsen, om han ønsket å ta andreplassen sammenlagt.

Carlsen fikk raskt tidsnød etter mye tenkning, og stod litt ut i partiet dårlig til. Ifølge datamaskinene hadde Aronian lenge over 70 prosent sjanse for å vinne partiet. Magnus Carlsen ga opp etter 52 trekk, og forspranget i sammendraget var nå på ett poeng.

Ingen ny tabbe Det tredje partiet gikk mot Hikaru Nakamura som tabbet seg skikkelig ut i den klassiske delen. Amerikaneren gikk mot en «sikker» seier, før han vartet opp med flere merkelige tabber.

I dagens parti mellom partene startet begge med spesielle åpninger.

- Begge spiller merkelig her. Jeg har ikke sett denne varianten før, og tror neppe jeg får se den igjen, sa Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel om åpningen.

Carlsen skaffet seg raskt et initiativ mot Nakamura, men mot slutten av partiet fikk begge tidsnød, og det var amerikaneren som kjempet mest mot klokka. Men Nakamura holdt stand, og partiet ebbet ut i remis etter 64 trekk.

Samtidig spilte Aronian og Gelfand også remis, slik at Magnus beholdt ledelsen på ett poeng før de to siste rundene.

Magnus-tabbe i tidsnød I det fjerde partiet møtte Carlsen amerikansk-italienske Fabiano Caruana. Carlsen fikk dårlig tid utover i partiet, og til slutt ble tidsnøden såpass stor at han gjorde en brøler som førte til at han ville miste både dronning og et tårn i to påfølgende trekk.

Carlsen innså at slaget var tapt, og ga opp.

Men Carlsen fikk «hjelp» av Nakamura, som slo Aronian i den samme runden. Dermed ledet nordmannen turneringen med ett poeng foran siste runde med hurtigsjakk, ett poeng foran Aronian og Caruana på andreplass.

VM-reprise mot Anand Magnus Carlsen gikk ikke inn for å underholde i det avgjørende partiet mot Anand. De spilte en åpning som var en ren reprise på det åttende partiet i VM-kampen fra november. Også da spilte Magnus med hvite brikker, og det endte i remis.

- Knusktørr åpning, kommenterte Einar Gausel i Dagbladets sjakkstudio.

Og partiet bød ikke på noen videre overraskelser heller. Carlsen og Anand ble enige om remis etter 35 trekk. Dermed var det ikke mulig for Aronian eller Caruana, som møtte hverandre i siste parti, å ta ham igjen. Dette ble derimot en ren duell om andreplassen.