Sjakk-VM 2016: Carlsen - Karjakin

Magnus sjokkerte VM-motstander Karjakin med bind for øynene: 
- Det er vanskelig å tro at det er lovlig

Se analyser fra sjakk-VM på Dagbladet.no.

BRILJANT TREKK: Magnus Carlsen og Sergej Karjakin møtes til VM-kamp i New York. Her fra et parti blindsjakk fra de var 16 og 17 år gamle, der Magnus viser sine enorme kalkuleringsevner. Video: Daniel King / Powerplaychess Vis mer

I kveld begynner sjakk-VM i New York der Magnus Carlsen skal forsvare VM-tittelen mot russiske Sergej Karjakin.

De to kamphanene har fulgt hverandre tett fra ung alder. De er begge født i 1990 - Karjakin i januar, Carlsen i november - og i ungdomstida fulgte de hverandre tett oppover i rating som de to mest lovende sjakkspillerne i verden.

I motsetning til de to forrige VM-kampene mot Vishy Anand (46) møter nå Magnus Carlsen en fra sin egen generasjon.

«Vill» sjakk

I oppkjøringen til kveldens VM-åpning har GM Daniel King, en av verdens fremste sjakkeksperter og formidlere, gått gjennom de mest interessante partiene mellom Carlsen og Karjakin.

Se Daniel Kings analyser under hele sjakk-VM på Dagbladet.no.

Vi har trukket fram møtet mellom en 16 år gammel Carlsen og 17 år gammel Karjakin da de møttes i Bilbao i Spania. Partiet sier kanskje ikke så mye om hva vi kan vente oss i en VM-kamp, men som Daniel King sier:

- Partiet viser at begge spillerne er i stand til å spille aggressiv og «vill» sjakk, før han legger til at partiet er blindsjakk med kort betenkningstid.

- Det er galskap!

- Briljant trekk

Selve partiet gjennomgår Daniel King i videoen øverst i denne saken, men vi vil spesielt trekke fram hva som skjer i trekk 19.

Karjakin får til et voldsomt angrep i f-linja mot Carlsens svært usikre kongestilling. Samtidig truer Carlsen med en matt på rad 1 mot Karjakin.

Carlsens heroiske forsvarsinnsats hindrer matt, så Karjakin prøver å bytte av til et sluttspill der han er to bønder over. Det er da Carlsen gjør sitt 19. trekk - uten å ha sett verken brett eller brikker - som får GM Daniel King til å himle med øynene.

- Her er det briljante trekket. Det er vanskelig å tro at det er lovlig! Men Carlsen forutså trekket, sier en himmelfallen Daniel King.

Se det spesielle partiet over - en perfekt oppladning til kveldens VM-åpning.