VISTE AT HAN ER NUMMER ÉN: Med en superoffensiv holdning både i blindsjakk og hurtigsjakk gikk Magnus Carlsen helt til topps i Amber-turneringen i Nice, selv om han måtte finne seg i å dele førsteplassen med ukraineren Vasily Ivanchuk. EPA/KOEN SUYK
VISTE AT HAN ER NUMMER ÉN: Med en superoffensiv holdning både i blindsjakk og hurtigsjakk gikk Magnus Carlsen helt til topps i Amber-turneringen i Nice, selv om han måtte finne seg i å dele førsteplassen med ukraineren Vasily Ivanchuk. EPA/KOEN SUYKVis mer

Magnus slo verdenseliten for fjerde gang på rad

- Ekstremt kompromissløs i spillet sitt.

||| (Dagbladet): Magnus Carlsen (19) er sjakkens svar på Lionel Messi, og i likhet med det argentinske ballgeniet har han sin helt særegne måte å spille på.

I dag tok han en delt førsteplass i Amber-turneringen i Nice sammen med Vasily Ivanchuk, der åtte av verdens 12 beste spillere i deltok.

- Magnus har vært ekstremt kompromissløs i sitt spill. Det har gitt ham mange seirer, men også noen tap som har føltes veldig unødvendig. Uansett har han vært en publikumsyndling med sin fighterspirit. Han er bare 19 år, og det moro at han er så tøff, sier sponsoransvarlig Espen Agdestein til Dagbladet.

Gjorde nybegynnerfeil
Carlsens vågale stil påførte ham seks tap på de 22 partiene, men også 13 triumfer og tre remis.

De 12 spillerne møtte hverandre to ganger hver, den ene gangen i blindsjakk, og den andre i hurtigsjakk.

I blindsjakk ser ikke spillerne brettet, men må stole på hukommelsen. De har 25 minutters betenkningstid og 20 sekunders tillegg per trekk. I hurtigsjakk har spillerne 25 minutter på seg samt 10 sekunder per trekk.

Carlsen lå alene i tet et halvt poeng foran Ivanchuk foran turneringens siste dag, men en sjelden tabbe i blindsjakkpartiet mot russeren Alexander Grischuk ble kostbar.

- Han tapte partiet på en veldig stygg tabbe i første parti, og da var Ivanchuk likt. Han satte dronningen rett i slag, og det skjer vanligvis aldri på det nivået der. Han husket rett og slett stillingen feil, og det er som å falle i første port i slalåm. Men i blindsjakk kan slike ting skje, sier Agdestein.

Ivanchuk tapte ikke et eneste parti gjennom hele turneringa, men spilte til gjengjeld remis i 15 av 22 partier. Da det gjaldt som mest vant han likevel.

- Begge to vant det siste hurtigsjakkpartiet i siste runde. Det var sterkt av Magnus å komme tilbake etter den store tabben, alt i alt var det en stor prestasjon, sier han.

- Ganske stort
Den delte førsteplassen gjør at Carlsen nå har vunnet fire turneringer på rad. Han vant lynsjakk-VM i Russland i november, London Classic i desember, Corus-turneringen i Nederland i januar og nå Amber-turneringen i Nice.

- Den han vant nå er en av de ypperste turneringene i verden. Han viste at han virkelig gjør seg fortjent til nummer én-rankingen, sier Agdestein.

- Stemmer det at han ikke er helt fornøyd når han ikke vinner alene?

- Han skulle gjerne hatt det alene. Jeg antar at han har litt blandede følelser. Jeg har ikke snakket med ham, men faren hans sa han var litt sur fordi han tapte blindsjakkpartiet, sier Agdestein.

Overfor NRK gir han uansett uttrykk for å være god fornøyd.

- Det er en av de største turneringene i året, så dette er ganske stort, sier han.