Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus spilte sjokk-sjakk

Tryllet og gjorde tabber nybegynnere ville unngått.

BARNESJAKKRENN: Magnus Carlsens tidligere læremester Simen Agdestein sier 18-åringen varierte mellom å spille fantastiske partier ingen gjør ham etter til å gjøre feil nybegynnere ville rødmet av.     Arkivfoto: EPA/LUKAS LEHMANN
BARNESJAKKRENN: Magnus Carlsens tidligere læremester Simen Agdestein sier 18-åringen varierte mellom å spille fantastiske partier ingen gjør ham etter til å gjøre feil nybegynnere ville rødmet av. Arkivfoto: EPA/LUKAS LEHMANN Vis mer

||| (Dagbladet): Han topper allerede den uoffisielle verdensrankingen, og i dag nådde Magnus Carlsen en ny milepæl i sin korte, men eventyrlige sjakkarriere: 

I en alder av 18 år smadret han resten av verdenseliten og ble tidenes yngste verdensmester i lynsjakk.

Simen Agdestein har fulgt Magnus Carlsen helt fra starten av, og ser ingen grenser for hvor god den tidligere eleven hans kan bli.

- Nei, jeg gjør ikke det. Han er nummer én i verden allerede. Garry Kasparov var verdens suverent beste sjakkspiller i 20 år, så det skal enda litt til før han kan måle seg med ham. Men på en annen side er det mye hardere konkurranser i dag, og bredden i toppen er mye større, sier han til Dagbladet.

Overså sjakkmatt to ganger

Agdestein fulgte Carlsens partier direkte fra morgenen av i dag, og sier 18-åringen varierte mellom det helt geniale til det merkelige svake.

- Han spilte langt fra feilfritt i dag, men sånn er lynsjakk. Det bølget fram og tilbake nesten hele tida i hvert parti. I det ene øyeblikket sto motstanderen hans kjempegodt, og Magnus vipper det i sitt favør gang på gang. Det er ikke tilfeldig, det er fordi han er best, sier han.

Carlsen vant til slutt med tre poeng, som er utklassing, men Agdestein sier seiersmarginen faktisk kunne vært langt større.

- Han gjorde masse feil, blant annet overså han (sjakk)matt i to trekk i siste parti. Det er veldig spesielt når man er verdens beste sjakkspiller. En nybegynner ville sett det uten problemer om vedkommende hadde fått den stillingen. Men etter 42 partier på tre dager kan slike ting skje. Derfor er det så gøy med lynsjakk.

- Det var ikke bare i siste parti han gjorde rare feil, altså?

- Det var masse sånne blundere, og han kastet bort mange poeng. Men vi kan ikke tenke sånn, mennesker er ikke maskiner. Vi blir slitne og gjør en del tabber.

- Men det var flere genistreker enn tabber totalt sett?

- Han spilte til dels glitrende. Magnus har noen fantastiske partier som han bare lirer av seg i full fart, som ingen gjør ham etter. Han spiller med en fantastisk selvtillit. Det så ut som han kunne trylle veldig ofte, sier Agdestein.

- Vi er blitt bortskjemte

Tidligere i høst lekte Carlsen med verdenseliten da han gikk seirende ut av storturneringen Nanjing Pearl Spring i Kina. Agdestein synes det er vanskelig å vurdere dagens triumf med den forrige:

- Det blir som å sammenligne ei femmil med sprint. Men det å bli verdensmester er noe helt unikt og spesielt.

- Hvor stor er denne dagen for det sjakkinteresserte Norge?

- Vi blir så bortskjemte, han har jo holdt på sånn så lenge. Han ble stormester som 13-åring. Med jevne mellomrom kommer han med voldsomme prestasjoner. Vi får utrolig mye oppmerksomhet og PR takket være ham, sier Agdestein.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media