Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus storspiller

I tet før siste runde av storturnering i Sarajevo i dag.

(Dagbladet.no): Magnus Carlsen har spilt ferdig ni av ti partier i stormesterturneringen «Bosna 2006» i Sarajevo. Hittil har han ikke et eneste tap, til tross for tvekamper mot flere av verdens aller beste sjakkspiller og skarpeste hjerner.

Før siste runde som spilles i dag er den norske 15-åringen i delt ledelse med fem poeng av ni mulige.

Verdensstjerner

I går spilte han remis mot den meget gode tyskeren Arkadji Naiditsch. Tyskeren er ranket som nummer 41 i verden, med en rating på 2664. Magnus er nå oppe på en meget imponerende 63. plass i verden med en rating på 2646. Med innsatsen i Sarajevo vil han klatre ytterligere oppover lista.

15-åringen fra Bærum spiller i turneringens A-pulje, sammen med fem andre inviterte stormestere. Alle møter alle to ganger, både svarte og hvite brikker. Magnus er rangert nest sist av de seks stormesterne, noe som gjør prestasjonen ekstra stor.

Carlsen deler teten med rumeneren Liviu-Dieter Nisipeanu (2695 - nummer 20 i verden) og russeren Vladimir Malakhov (2691 - nummer 22 i verden), som overraskende tapte i går. Magnus har spilt remis mot verdensstjernene med både svart og hvit.

Kan vinne i dag

I dag går siste runde av stabelen, og partiet starter 13.30. Magnus møter hjemmespilleren Borki Predojevic, den eneste som er lavere rangert enn Magnus. Dermed bør alt ligge til rette for norsk triumf, selv om Predojevic har imponert så langt og ligger på fjerdeplass med 4,5 poeng. Vinner Magnus vinner han hele turneringen.

IMPONERER IGJEN: Magnus Carlsen kan vinne i Sarajevo i dag. Følg det avgjørende partiet direkte klokka 13.30. Foto: Jon Terje H. Hansen
IMPONERER IGJEN: Magnus Carlsen kan vinne i Sarajevo i dag. Følg det avgjørende partiet direkte klokka 13.30. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

Magnus har fordelen av hvit i dagens parti, og Magnus slo Predojevic da han spilte med svarte brikker tidligere i turneringen - etter å ha tvunget fram en fribonde.

Indiske Krishnan Sasikiran deltar også i «Bosna 2006», og har spilt to remiser mot Magnus. Sasikiran (2692) er nummer 21 i verden.

Leder Norge i sjakk-OL

Magnus er inne i noen hektiske uker. Etter turneringen i Sarajevo blir det en snartur hjem for å avlegge avsluttende eksamen i tiendeklasse, før turen går til sjakk-OL i Torino senere denne måneden.

For Norges del er det betryggende at Magnus har storformen inne, siden han skal spille på førstebordet for Norge.

Ved siden av seg har han stormester, mentor og lærer Simen Agdestein på andrebordet. Årets sjakk-OL spilles i Oval Lingotto, skøytehallen fra vinter-OL tidligere i år.

Sjakk-OL spilles annethvert år, og er det viktigste mesterskapet for landslag. Hver runde spilles det over fire bord, og den beste fra ett land møter den beste fra motstanderlandet, de nest beste møtes på andrebord og så videre.

• Her følger du Magnus direkte i avsluttningspartiet fra 13.30 i dag.

• Les mer om Magnus og mostanderne hans her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling