Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM i New York

Magnus tapte etter flere kjempetabber i nervedrama

- Et utrolig dramatisk parti.

FORLOT PRESSEKONFERANSEN: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen kjempet seg gjennom et tøft parti mot den russiske utfordreren Sergej Karjakin, og tapte. - Jeg gidder ikke å sitte her og vente på ham, sa Carlsen om Karjakin. Video: NTB Scanpix Vis mer

Carlsen - Karjakin 0 - 1

NEW YORK (Dagbladet): Alle de sju første partiene i sjakk-VM i New York mellom regjerende verdensmester Magnus Carlsen og utfordreren Sergej Karjakin endte med remis.

Forventningene var derfor store til at Carlsen, som hadde de hvite brikkene, skulle gå hardt ut og endelig vinne det åttende partiet.

Slik gikk det ikke. I stedet tapte han etter en stor tabbe i trekk 51. Dette er Carlsens første tap på 28 partier. Sammenlagt ligger han nå under med 3,5 poeng mot Karjakins 4,5.

Drama etter kampen

Og det var en tydelig preget Magnus Carlsen som nektet å møte pressen etter partiet.

- Jeg gidder ikke å sitte her og vente på ham, sa Carlsen om Karjakin og stormet ut fra pressekonferansen i sinne med manager Espen Agdestein i hælene.

I NRKs sjakkstudio reagerte ekspertene negativt på Carlsens oppførsel etter tapet.

- Jeg tror han mister litt fatningen rett og slett, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae like etter Magnus Carlsen har spasert bort fra pressekonferansen.

550 000 kroner

Ifølge regelverket kan Magnus Carlsen bli trukket 10 prosent av premiepengene for ikke å stille opp på pressekonferanser. Sjakkspilleren Hikaru Nakamura ble trukket 10 prosent av sine eventuelle premiepenger da han tidligere i år ikke stilte opp på en pressekonferanse.

HER DRAR HAN: Magnus Carlsen ventet i over to minutter på sin motspiller. Da fikk han nok og gikk. Foto: World Chess Championship
HER DRAR HAN: Magnus Carlsen ventet i over to minutter på sin motspiller. Da fikk han nok og gikk. Foto: World Chess Championship Vis mer

- Hvorfor forlot Magnus pressekonferansen?

- Det var et utslag av frustrasjon og sinne over egen prestasjon, sier Carlsens manager, Espen Agdestein, til Dagbladet via SMS.

Carlsen kan vinne rundt 5,5 millioner kroner dersom han stikker avgårde med seieren i sjakk-VM. Ti prosent betyr altså rundt 550 000 kroner.

Det ventes at arrangøren kommer med en pressemelding på tirsdag hvor Carlsens oppførsel kommenteres.

- Sterkere enn Carlsen

Manageren til Karjakin, Kyrillos Zangalis, mener situasjonen viser hvordan russeren har en sterkere psyke enn Carlsen.

- Jeg forstår Magnus. Men han må betale for dette til FIDE i henhold til kontrakten. Du blir veldig skuffet når du taper. Du er vant til å vinne og vinne og vinne. Sergej har en veldig god psyke. Han er kanskje ikke så god på sjakkbrettet, men han er veldig sterk psykologisk. Han viste i dag at han er sterkere enn Magnus, sier Zangalis til Dagbladet

- Utrolig dramatisk

Selve partiet var også av det meget dramatiske slaget. Carlsen var nære å vinne, for så å miste seieren etter en stor brøler mot slutten av partiet.

- Et utrolig dramatisk parti. Det var en litt forsiktig åpning av Magnus, og han skapte egentlig nesten ingenting. Han spilte litt slapt og sløvt og ga Karjakin en sjanse, som han ikke tok. I tidsnøden ble Magnus for ambisiøs og Karjakin fikk enda en sjanse til å ta sin første seier. Så var Magnus heldig og klarte å komme tilbake før han havnet i trøbbel igjen og gjorde en ny kjempetabbe, sier Dagbladets sjakkekspert Tarjei Joten Svensen.

Etter at kruttrøyken fra tidsdramaet hadde lagt seg, presset Carlsen først på for å vinne, men så havnet han i trøbbel igjen.

- Han måtte kjempe med nebb og klør for å klare remis, sier Svensen.

Tidsdrama

Det hele utviklet seg til en heftig tidsnød. Da de hadde spilt rundt 30 trekk etter 2 timer og 45 minutter hadde begge bare få minutter fram til de 40 som er nødvendige for å få mer tid. Stillingen var kritisk.

- Magnus ser bekymret ut. Når de spiller så raskt kommer det unøyaktigheter. Nå kjemper Magnus for å unngå tap, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Også Karjakin så tydelig stresset ut.

Carlsen tok store sjanser og gjorde en kjempetabbe i det 35. trekket.

- Det er ekstremt sjokkerende, sier den ungarske stormesteren Judit Polgar under den offisielle sendingen.

Men russeren klarte ikke å utnytte nordmannens tabbe. I stedet gjorde han selv en stor tabbe i det 37. trekket, og datamaskinen viste at stillingen igjen var lik.

Med nød og neppe klarte de seg inn til 40 trekk. Dermed fikk begge 50 nye minutter.

- Spenningen stiger

- Spenningen stiger. Hvert parti blir viktigere og viktigere. Jeg håper Magnus er såpass avslappet og selvsikker at han tør å tråkke til, sa manager Espen Agdestein før det åttende partiet.

Carlsen har stort sett hatt god kontroll på russeren, men han har ikke klart å utnytte mulighetene til å vinne partier.

Carlsen åpnet på en måte som ekspertene beskriver som litt uvanlig.

- Han sikter seg inn på et langt parti for å ta knekken på Karjakin, sier NRKs sjakkeekspert Torstein Bae etter at et par trekk av åpningen er spilt.

Carlsens trener, Peter Heine Nielsen, bekrefter at målet var å overraske Karjakin. Slik lyktes Carlsen med å få en solid stilling.

- Forsiktig start

- Det var en forsiktig start. Magnus tidlig ut av forberedelsene for å få spillbart parti, og for å unngå teorien Karjakin har sett på, sier Dagbladets sjakkekspert, Tarje Joten Svensen.

- Det er en stilling som er solid for Magnus. Det er klart at han vil ha et langt midtspill, og så gå til sluttspillet. Han vil bare spille partiet og gi alt han har for å score et helpoeng i dag, sier den ungarske stormesteren Judit Polgar under den offisielle sendingen.

Da 15 trekk var spilt av det åttende partiet, var spillet fortsatt helt åpent.

- Det Magnus holder på med ser litt forsiktig ut, men så er det litt gift i det allikevel, sier Bae.

Passivt og forvirret

Polgar mente etter hvert at det ser svært vanskelig ut for Carlsen å vinne.

- Han spiller så passivt, og virker så forvirret, og det gjør ikke noe bra inntrykk. Det at han ligger bak på tiden er et alvorlig tegn for meg. Magnus føler seg ikke komfortabel det er ikke hans dag nå. Ting har ikke gått hans vei. Noe er galt med ham, sier Polgar.

I det 19. trekket gjorde Carlsen en feil som kan gi Karjakin fordel.

- Dette ser veldig farlig ut. Det ser ut som et trekk ut av rein frustrasjon, sier den tyske stormesteren, Jan Gustafsson under sendingen til Chess 24.

- VM på spill

Imidlertid så ikke Karjakin ut til å utnytte situasjonen, og heller satse på en ny remis.

- Magnus tar litt større sjanser i det åttende partiet, mens Karjakin kjemper for remis, sier Bae.

Stillingen ble etter hvert veldig jevn og det ble en tidsnød. Carlsen hadde bare 12 minutter igjen på 14-15 trekk fram til han skulle få mer tid etter 40 trekk. Karjakin hadde 15 minutter.

- Det kan være VM som står på spill nå den neste halvtimen, sier Bae.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling