Magnus til tredje runde

Sjakkgeniet Magnus Carlsen fortsetter å briljere i Sibir.

 • Følg verdensturneringen direkte her.

  (Dagbladet.no): 15 år gamle Magnus Carlsen imponerer mot verdenseliten i sjakk i verdensturneringen i russiske Khanty-Mansiysk i Sibir. Torsdag spilte han uavgjort, såkalt remi, mot Farrukh Amonatov.

  Etter en overlegen seier i onsdagens parti mot samme mann, er Carlsen klar for tredje runde med 1,5 poeng mot 0,5 poeng. Det ble dermed en fin bursdagsgave for Magnus, som fylte 15 år i går.

  Onsdagens parti ble av Simen Agdestein karakterisert som ren slakt.

  - Det Magnus gjør er enormt stort, sier Agdestein til Dagbladet.no.

  Gode penger


  I torsdagens parti var Magnus like overlegen, og spilte trygt og sikkert. Partiet endte med en evighetssjakk, det vil si at samme stilling på brettet gjentas tre ganger, men Magnus kunne lett ha vunnet hvis det hadde vært nødvendig.

  Sjakkgeniet fra Norge kan også spe på ukelønnen sin. Skulle han ryke ut i neste runde som starter lørdag, får han 100 000 kroner, 14 000 dollar, som plaster på såret. Utover i turneringen vil pengepremiene øke betraktelig.

  Slipper superstjerne


  I tredje runde møter Magnus 19 år gamle Ivan Cheparinov fra Bulgaria. Cheparinov slo meget overraskende ut Vassilij Ivanchuk i andre runde.

  Ivanchuk er rangert som nummer fem i verden, og regnes som et sjakkgeni. Men selv om Ivanchuk er et sjakkgeni er han kjent for dårlige nerver, og det var nok nervene som spilte stjernen et puss.

  Tredje runde spilles lørdag og søndag. I hver runde spilles det to partier, og vinneren sammenlagt går videre til neste runde. Magnus har tidligere rundspilt Cheparinov, og bulgareren har også blitt knust av Kjetil Lie i lag-EM. Men det blir ingen lett match.

  Cheparinov har høyere rating enn Magnus, og er inne blant de hundre beste i verden.

  Simen Agdestein har uttalt til Dagbladet at Magnus er i form, og at han er kapabel til å vinne hele turneringen.

  Magnus er inne i en stim. Selvtillit er alfa-omega i sjakk, og nå er Magnus proppfull av selvtillit, sier Agdestein.

  Overlegen


  I første runde tidligere i uka knuste Magnus fjorårets europamester Zurab Azmaiparashvili(45) fra Georgia. 45-åringen er en meget sterk spiller, og rangert som nummer 44 i verden. I de to hovedrundene vant Magnus og Azmaiparashvili et parti hver, så det måtte til hurtigsjakk for å kåre en vinner. Her var Magnus fullstendig overlegen, og 15-åringen vant like godt begge partiene.Turneringen i Sibir har samlet 128 av verdens aller beste sjakkspillere. Nåløyet er svært trangt for å komme med, og Magnus kvalifiserte seg som 34. og siste mann fra Europa.

  Yngste spiller


  15-åringen er turneringens desidert yngste spiller, men er nå sikret en plass blant de 32 beste i turneringen. Magnus prestasjoner vekker stor oppsikt på internasjonale sjakksider på internett, og etter seieren i går måtte han holde pressekonferanse.

  Med de gode resultatene stiger han kraftig i rating, og vil på neste offisielle liste være blant de 100 beste i verden med et ratingtall på rundt 2610.

RUNDSPILT: I første runde tidligere i uka knuste Magnus fjorårets europamester Zurab Azmaiparashvili(45) fra Georgia.
VIDERE: I dag spilte han uavgjort, såkalt remi, mot Farrukh Amonatov. Med overlegen seier mot samme mann i går er veien til tredje runde sikret.