<strong>SVÆRT NÆR VM-KAMP:</strong> Magnus Carlsen vant med svarte brikker mot Teimour Radjabov fra Azerbaijan, i turneringens nest siste runde før det avsluttes i morgen. 
Foto: MORTEN RAKKE / NTB scanpix
SVÆRT NÆR VM-KAMP: Magnus Carlsen vant med svarte brikker mot Teimour Radjabov fra Azerbaijan, i turneringens nest siste runde før det avsluttes i morgen. Foto: MORTEN RAKKE / NTB scanpix Vis mer

Magnus tilbake i føringen i VM-kvalifiseringen

- Det var tøft. Jeg fikk ikke sove og følte meg ikke så bra i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet): Magnus Carlsen er tilbake i ledelsen i VM-kvalifiseringen i London.

Carlsen vant med svarte brikker mot aserbajdsjanske Teimour Radjabov. Etter 89 trekk og nesten sju timers spill ga Radjabov opp.

Carlsens rival i kampen om turneringsseieren, russeren Vladimir Kramnik, spilte remis mot israelske Boris Gelfand i dag. Kramnik og Carlsen har like mange poeng og er likt på innbyrdes oppgjør etter remis i begge møtene. Men Magnus leder på grunn av flere seirer så langt i turneringen.

Det betyr at han har skjebnen i sine egne hender i morgen. En seier da gjør at Carlsen vinner uansett hvordan det går med Kramnik.

- Jeg er tilbake i kampen, og etter mitt siste parti er det alt jeg kunne ønske meg, sier Carlsen.

- Fikk ikke sove Det var en meget sliten Magnus Carlsen som stilte på pressekonferanse etter et maratonparti.

- Det var tøft. Jeg var virkelig oppgitt etter forrige parti, fikk ikke sove og følte meg ikke så bra i dag, sier Carlsen.

Carlsen mistet føringen i turneringen da han tapte for Vasilij Ivantsjuk på fredag mens Kramnik vant sitt parti.

Da en russisk journalist spurte Carlsen om hvordan han taklet presset på tross av sin unge alder, svarte nordmannen selvkritisk:

VM-kandidatturneringen i London

Stillingen etter 13 av 14 runder
1 Magnus Carlsen 8 ½ poeng (5 seirer)
2. Vladimir Kramnik 8 ½    (4)
3. Peter Svidler 7 1 ½ (3)
4. Levon Aronian 7 ½ (4)

- Jeg taklet ikke presset i runden før, så dere skal ikke skryte for mye av meg for det. Jeg har forsøkt å fokusere på denne runden, men det var ikke så lett. Jeg måtte spille, det var ikke enkelt, men jeg gjorde bare det jeg var nødt til å gjøre.

Gikk mot remis Alt tydet på at det skulle ende med remis for Carlsen i partiet mot Radjabov i dag, men for å ta igjen ledelsen til Kramnik nektet nordmannen å gi opp før han hadde prøvd alt for å vinne.

- Sluttspillet var i utgangspunktet jevnt, men på grunn av situasjonen i turneringen måtte jeg prøve å ta den lille sjansen jeg hadde. Jeg forsøkte å presse ham til en avgjørelse for å fortsette å spille og forstyrre balansen. Det var antakelig en remis helt til slutten. Men jeg klarte å holde det gående og han gjorde nok feil til at jeg kunne vinne, sier Carlsen.

Radjabov var svært presset på tid mot slutten av dagens parti, og var skuffet over sitt eget spill under pressekonferansen etterpå.

Spiller om VM-kamp Turneringen avsluttes med 14. og siste runde i morgen. Magnus Carlsen spiller da med hvit mot Peter Svidler, mens Kramnik spiller med svart mot ukraineren Vasilij Ivantsjuk.

Om Carlsen vinner turneringen i London innkasserer han 115 000 euro, eller vel 860 000 kroner. Viktigere er det at han vinner retten til å utfordre verdensmester Vishy Anand til VM-kamp i november.

En slik VM-kamp vil sikre Carlsen inntekter opp mot ti millioner kroner, selv med tap. Skulle han ende opp med å vinne i London, for deretter å slå Anand, vil inntektene bli betydelig større - i tillegg til at 22-åringen kan smykke seg med tittelen verdensmester.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer